Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παίζουν την κολοκυθιά στον ΕΟΑΝ με το σκάνδαλο των «μπλε κάδων»

tags :
Παίζουν την κολοκυθιά στον ΕΟΑΝ με το σκάνδαλο των «μπλε κάδων»
Η ΕΕΑΑ (μπλε κάδοι) αρνείται να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο και οι υπηρεσίες του ΕΟΑΝ σφυρίζουν αδιάφορα- Ο κίνδυνος να βρεθούν υπόλογοι οι Δήμαρχοι όλης της χώρας
Μείζον θέμα συνιστά η δημόσια παραδοχή του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ Νίκου Χιωτάκη ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού «που είναι οι ίδιες με αυτές που ήταν και επί προηγούμενης κυβέρνησης» σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη δεν κάνουν τη δουλειά τους στο θέμα των παραβάσεων της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, της εταιρίας που έχει τους περίφημους μπλε κάδους οι οποίοι αποτελούν όνειδος για όσους γνωρίζουν από ανακύκλωση.
«Περιμένουμε τις υπηρεσίες να παραδώσουν πόρισμα» ανέφερε ο κ. Χιωτάκης μιλώντας στην εκπομπή Market Watch χωρίς ωστόσο να περιγράψει για τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος των υπαλλήλων που δεν κάνουν τη δουλειά τους γεγονός που δημιουργεί ευθύνες και για τη διοίκηση του ΕΟΑΝ.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς στις 29 Ιουνίου 2020 αναρτήθηκε στη διαύγεια το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (ΕΕΑΑ Α.Ε.) µε τους µπλε κάδους το οποίο ισχύ για έξι έτη.
Στην απόφαση αυτή προβλέπεται ότι οι υπόχρεες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν αυξημένες εισφορές κατά 6% για το χαρτί, 7% για το πλαστικό, 19% για το αλουµίνιο και 70% για το γυαλί από την ημερομηνία της δημοσίευσης της απόφασης.
 Παράλληλα η ΕΕΑΑ θα πρέπει να αποδίδει στους Δήμους για κάθε τόνο υλικών ανακύκλωσης το ποσό των 15 ευρώ από 8 ευρώ προηγουμένως.
Ωστόσο η ΕΕΑΑ δεν έχει εφαρμόσει παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες την απόφαση ενώ δεν υπάρχει και έλεγχος από τον ΕΟΑΝ.
Μάλιστα εκ των υστέρων η ίδια με επιστολή παραδέχεται τη μη εφαρμογή και ζητά να τροποποιηθούν σημεία της απόφασης!!! ενώ παράλληλα απαιτεί από τον ΕΟΑΝ να ενημερώσει ο ίδιος τις επιχειρήσεις !!!
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό ειδικά στο σκέλος της απόδοσης των χρημάτων από την ΕΕΑΑ προς τους Δήμους καθώς η μη απόδοση των προβλεπόμενων υποχρεωτικά θα πρέπει να τους στρέψει εναντίον της εταιρίας καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι Δήμαρχοι κινδυνεύουν να διωχθούν ποινικά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης