Διεθνή

Putin: Καλεί την Τουρκία να συμμετάσχει στην ομάδα Minsk για εκεχειρία στο Nagorno Karabakh

Putin: Καλεί την Τουρκία να συμμετάσχει στην ομάδα Minsk για εκεχειρία στο Nagorno Karabakh
Οι παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ζήτησαν μια βιώσιμη εκεχειρία για το
Nagorno Karabakh
Τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ομάδα Minsk ώστε να τεθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Nagorno Karabakh ζητά με μια κίνηση ματ ο Ρώσος πρόεδρος, Putin.
Ειδικότερα, ο ίδιος ζήτησε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή

Nagorno Karabakh και ειρηνευτικές συνομιλίες που θα επανεξετάσουν προτάσεις πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμφωνα με την Daily Sabah.
Από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, η Αρμενία επιτέθηκε επανειλημμένως γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, σε αμάχους και δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας ακόμη και τρεις ανθρωπιστικές εκεχειρίες από τις 10 Οκτωβρίου 2020.
Τουλάχιστον 90 άμαχοι σκοτώθηκαν και 392 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις της Αρμενίας εναντίον πολιτικών οικισμών του Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε την Πέμπτη 29/10 η Γενική Εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991 όταν ο Αρμενικός στρατός κατέλαβε το
Nagorno Karabakh, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και επτά παρακείμενες περιοχές.
Πολλαπλά ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς και διεθνείς οργανισμοί έχουν απαιτήσει την "άμεση, πλήρη και άνευ όρων απόσυρση των δυνάμεων κατοχής" από το κατεχόμενο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Συνολικά, περίπου το 20% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν - συμπεριλαμβανομένου του Nagorno Karabakh και επτά παρακείμενων περιοχών - βρίσκεται υπό παράνομη αρμενική κατοχή για σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Η ομάδα του Minsk, που ιδρύθηκε το 1992 από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και συμπροεδρεύτηκε από τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ - συγκροτήθηκε για να βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση αλλά χωρίς αποτέλεσμα .
Μια κατάπαυση του πυρός, ωστόσο, συμφωνήθηκε το 1994.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ζήτησαν μια βιώσιμη εκεχειρία.
Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, υποστήριξε το δικαίωμα του Μπακού στην αυτοάμυνα και ζήτησε την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής της Αρμενίας.
Νωρίτερα:
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν στις 26/10 ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του οι οποίοι συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στο Nagorno Karabakh  στο οποίο παραβιάστηκε σχεδόν αμέσως η συμφωνηθείσα «για ανθρωπιστικούς λόγους» εκεχειρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αυξημένη συμμετοχή μαχητών από τη Μέση Ανατολή στη σύγκρουση Nagorno Karabakh, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη Συρία και τη Λιβύη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους κλήσης.

Τετραμερή με τη συμμετοχή της ίδιας, προτεινε η Τουρκία στις 13/10/2020

Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε ζητήσει στις 13/10/2020 τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Τουρκίας για την επίλυση της κρίσης στο
Nagorno Karabakh, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται διαρκώς από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή, το Σάββατο.
Ο Kalin εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ζήτησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση, να οργανωθούν τετραμερείς συνομιλίες για να βρεθεί μια λύση.
«Αφού η Ρωσία είναι στο πλευρό της Αρμενίας και εμείς, η Τουρκία, στηρίζουμε το Αζερμπαϊτζάν, ας συναντηθούμε για να συζητήσουμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων», είπε ο Kalin

Είναι ώρα να βρούμε έναν νέο μηχανισμό

«Αφού η Ομάδα του Minsk δεν κατάφερε να βρει μια λύση εδώ και πάνω από 30 χρόνια, είναι ώρα να βρούμε έναν νέο μηχανισμό», είπε αναφερόμενος σε αυτήν τη μεσολαβητική ομάδα του ΟΑΣΕ στην οποία μετέχουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Η Τουρκία, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του Αζερμπαϊτζάν από την έναρξη των συγκρούσεων, στις 27 Σεπτεμβρίου, εκτιμά ότι η Ομάδα του Μινσκ δεν κατάφερε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο για την επίλυση του ζητήματος.
Το κάλεσμα της Άγκυρας για τη δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού» σημειώνεται αφού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε μια συνάντηση με τις συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας του Minsk, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης