Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάκαμψη στις αγορές - Στο επίκεντρο ΑΕΠ ΗΠΑ, κρούσματα και εταιρικά αποτελέσματα - Ο S&P 500 στο +1,2%, ο DAX +0,32%

Ανάκαμψη στις αγορές - Στο επίκεντρο ΑΕΠ ΗΠΑ, κρούσματα και εταιρικά αποτελέσματα - Ο S&P 500 στο +1,2%, ο DAX +0,32%
Wall Street: Ανοδική τάση λόγω του άλματος του ΑΕΠ, παρά την έξαρση του κορωνοϊού
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 29/10 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με θετικό καύσιμο τα εταιρικά αποτελέσματα και το ιστορικό άλμα στο αμερικανικό ΑΕΠ +33,1% στο γ΄ τρίμηνο του 2020, παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί για την ανάκαμψη εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ρεκόρ ανάπτυξης σημείωσε η αμερικανική οικονομία το γ’ τρίμηνο του 2020, καθώς το πακέτο των 3 τρισ. δολαρίων που δόθηκε στους Αμερικανούς για την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας τροφοδότησε ιστορικές καταναλωτικές δαπάνες.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 33,1% το τρίτο τρίμηνο.
Είναι ο πιο γρήγορος ρυθμός από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε να διατηρεί αρχεία το 1947, μετά την ιστορική πτώση κατά 31,4% του δεύτερου τριμήνου.
Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 270 από τις εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει μεγέθη γ' τριμήνου 2020.
Εξ αυτών το 85% έχουν εμφανίσει καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.
Ωστόσο, πολλές μετοχές έχουν αντιδράσει πτωτικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Στο μέτωπο της πανδημίας στον απόλυτο εφιάλτη για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού με τις περισσότερες κυβερνήσεις να καταφεύγουν ακόμα και στο μέτρο των lockdown για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.
Η αρχή έγινε στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Macron ανακοίνωσε ότι η Γαλλία από αύριο Παρασκευή 30/10 και έως την 1η Δεκεμβρίου μπαίνει σε lockdown ενώ και στη Γερμανία, η καγκελάριος Merkel ανήγγειλε μερικό lockdown από τις 2 έως τις 30 Νοεμβρίου.
Αλλά και οι ΗΠΑ είναι στο κόκκινο, καθώς όλες σχεδόν οι Πολιτείες ανακοινώνουν αύξηση μολύνσεων, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε περισσότερες από 70.000 ημερησίως.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ασία με την Ινδία να εξακολουθεί να βλέπει μια μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και με την Κίνα να κάνει λόγο για διψήφιο αριθμό μολύνσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι εισαγόμενες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1,175 εκατομμύρια, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 44,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,52% στις 26.659 μονάδες
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,2% στις 3.310 μονάδες
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,64% στις 11.185 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε - στις 36,8 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +0,32% στις 11.598 μονάδες
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας βγαίνοντας από το χειρότερο τρίμηνο της ιστορίας, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό που καταγράφηκε ποτέ, με το ΑΕΠ να φτάνει στο +33,1%.
Το +33,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, διαδέχτηκε το -31,4% του δευτέρου τριμήνου, ενώ η επίδοση ήταν πολύ καλύτερη από την εκτίμηση του +32% που έδιναν οι αναλυτές.
Το προηγούμενο ρεκόρ του αμερικανικού ΑΕΠ ήταν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και αυξήθηκε 16,7% το πρώτο τρίμηνο του 1950.
Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης ήρθε αφού οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη χώρα έκλεισαν μεγάλες δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του Covid-19, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία στις 11 Μαρτίου.
Έκτοτε, περίπου 228.000 αμερικανικές ζωές έχουν χαθεί από τον ιό, ο οποίος έχει μολύνει σχεδόν 9 εκατομμύρια.
Η οικονομία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση από τον Φεβρουάριο, καθώς η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου μειώθηκε με ρυθμό 5%.
Η αύξηση του 3ου τριμήνου ήρθε εν μέσω επανέναρξης της δραστηριότητας των καταναλωτών, η οποία περιλαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ.
Η οικονομική δραστηριότητα ήταν επίσης ισχυρή στον τομέα των ακινήτων και οι έρευνες των καταναλωτών και των στελεχών των επιχειρήσεων έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη παρέμεινε υψηλή για το μέλλον παρά τη συνέχιση της εξάπλωσης του ιού.
Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι παρά την ιστορική ανάκαμψη του ΑΕΠ, η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει.
Όπως εξηγούν, το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας ανέρχεται σε 20 τρισ. δολ. περίπου.
Εάν το ετήσιο ΑΕΠ καταρρεύσει 50%, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10 τρισ. δολ.
Εάν ανακάμψει στη συνέχεια κατά 50%, το ΑΕΠ θα αυξηθεί στα 15 τρισ . δολ.
Αυτό σημαίνει ότι παραμένει μία «μαύρη τρύπα» της τάξης των 5 τρισ. δολ.
Άρα η αμερικανική οικονομία παραμένει 25% μικρότερη σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Βέβαια, σημειώνουν, η κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ δεν είναι τόσο άσχημη αυτή τη στιγμή.
Το ΑΕΠ θα είναι περίπου 3% χαμηλότερο, μετά την αναμενόμενη αύξηση του γ΄τριμήνου, έναντι των επιπέδων του Δεκεμβρίου 2019.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ύφεσης 2007 - 2009, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% και χρειάστηκαν 10 χρόνια για να καλύψει η αμερικανική οικονομία το χαμένος έδαφος.
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 40 χιλ. στις 751 χιλ.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 778 χιλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, πριν την επιβολή του lockdown στην αμερικανική οικονομία.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας κατέγραψαν πτώση 709 χιλ. στα 7,76 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου, σε επίπεδα προ lockdown.
Τα άσχημα νέα σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ότι οι αιτήσεις επιδομάτων παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ η πτώση επιβραδύνεται, την ώρα μάλιστα που η πανδημία καταγράφει νέα έκρηξη στις ΗΠΑ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η LVMH συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά της αμερικανικής κοσμηματοποιίας Tiffany & Co. μετά το αδιέξοδο που οδήγησε στην ακύρωση της αρχικής συμφωνίας και τους δύο κολοσσούς σε τροχιά σύγκρουσης στα αμερικανικά δικαστήρια.
Η αξία του deal, στα 16 δισ. δολ. είναι ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία.  Ωστόσο, ο συμβιβασμός τερματίζει ένα σίριαλ που διήρκεσε ένα χρόνο και χαρακτηρίστηκε από κατηγορίες για κακοπιστία, παρεμβάσεις της γαλλικής κυβέρνησης και μηνύσεις, όπως μεταδίδει το Bloomberg.   

Νεθρικότητα στις ευρωαγορές

Με νευρικότητα κινήθηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά το χθεσινό 28/10 sell off που προκάλεσε η ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας και την επαναφορά των lockdowns.
Αμετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού
Στο ταμπλό, η μετοχή της Royal Dutch Shell ενισχύεται κατά +2% καθώς αύξησε το μέρισμά της ύστερα από την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών για το τρίτο τρίμηνο.
Η μετοχή της ολλανδικής εταιρίας ASM International σημείωσε άνοδο +4,4% καθώς αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το τέταρτο τρίμηνο.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Nokia κατέγραψε βουτιά -14,2% καθώς αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για τα ετήσια κέρδη της.
Στη Γαλλία, οι μετοχές των εταιριών αναψυχής και ταξιδίων, μεταξύ των οποίων της Air France KLM και του ομίλου ξενοδοχείων Accor, σημείωσαν πτώση για δεύτερη συνεχή ημέρα, καθώς η Γαλλία οδεύει προς ένα νέο lockdown λόγω της πανδημίας.
Η μετοχή της Air France KLM κατέγραψε πτώση -2%, του γαλλικού ομίλου αεροδρομίων ADP υποχώρησε κατά -1,3% ενώ του ομίλου Accor κατά -1,4%.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο τέλος του έφτασε το πεντάμηνο σερί ανάκαμψης του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, καθώς τον Οκτώβριο ο δείκτης παρέμεινε στάσιμος.
Ειδικότερα, ο μηνιαίος δείκτης της Κομισιόν για το οικονομικό κλίμα παρέμεινε αμετάβλητος στις 90,9 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης ήταν καλύτερος των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 89,5 μονάδες.
Το κλίμα στη βιομηχανία, τη λιανική και τις κατασκευές βελτιώθηκε τον Οκτώβριο, ωστόσο επιδεινώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών.
Ο δείκτης κλίματος στις υπηρεσίες υποχώρησε στο -11,8 από -11,2 τον Σεπτέμβριο.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη επιδείνωση στο -14%.
Το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε στο -15,5 τον Οκτώβριο, από -13,9 τον Σεπτέμβριο.
Στη βιομηχανία βελτιώθηκε το κλίμα, στο -9,6 από -11,4.
Πτώση - ρεκόρ σημείωσε η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν οι χώρες της περιοχής εφάρμοσαν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Συγκεκριμένα, η πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη μειώθηκε 10,7% μετά από τη μείωση 3,3% που είχε σημειώσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη δημοσίευσης των σχετικών χρονολογικών σειρών το 1999.
Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,2% μετά από την αύξησή του κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο.
Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 3,3%, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των μισθών.
Το ποσοστό αποταμίευσής τους αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020.
Κατά 0,5% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Οκτώβριο -εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σε ετήσια βάση.
Όπως μετέδωσε το Reuters, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 0,4%.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, σε μηνιαία βάση ήταν αμετάβλητες, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.
Καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τρίτου τριμήνου 2020 ανακοίνωσε η αγγλο-ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell, η οποία ενημέρωσε ότι υπάρχουν σχέδια αύξησης μερίσματος κατά 4%.
Σύμφωνα με το Reuters, τα προσαρμοσμένα κέρδη υποχώρησαν 80%, στα 955 εκατ. δολάρια τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ξεπέρασαν όμως εύκολα το μέσο όρο πρόβλεψης των αναλυτών για κέρδη 146 εκατ. δολαρίων.
Όπως μεταδίδει το CNBC, το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τα καθαρά κέρδη ήταν 4,77 δισ. δολάρια ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2020 τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν $638 εκατ. Οι αναλυτές της Refinitiv ανέμεναν ότι τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν στα 594 εκατ. το τρίτο τρίμηνο.
Προηγουμένως είχε προειδοποιήσει ότι τα οι επιβαρύνσεις απομείωσης μετά τους φόρους θα κινηθούν στο εύρος του $1 δισ. με $1,5 δισ. το τρίτο τρίμηνο.
Πτώση 38% στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε την Πέμπτη η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, καθώς η πανδημία κορωνοϊού και οι «σημαντικές» μεταβολές συναλλάγματος επιβάρυναν τα κέρδη.
Οπως μεταδίδει το CNBC, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας έφτασαν στα 546 εκατ. ελβετικά φράγκα (600 εκατ. δολάρια). Ηταν χαμηλότερα από τα 679 εκατ. ελβετικά φράγκα που ανέμεναν οι αναλυτές έρευνας του Reuters.
Πρόκειται για πτώση ύψους 38% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αν και τα αποτελέσματα εκείνης της περιόδου είχαν πάρει ώθηση από την πώληση της πλατφόρμας InvestLab στον Ομιλο Allfunds.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, τα καθαρά κέρδη ήταν 1,16 δισ. ελβετικά φράγκα.

Μικρή πτώση στην Ασία

Mε μικρή πτώση έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά το sell off σε Wall και ευρωαγορές,  εν μέσω κλίματος ανησυχίας μετά τις ανακοινώσεις της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.
Η ανησυχία για τις προοπτικές της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας εντείνεται, αν και οι χώρες της Ασίας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση και έχουν καταφέρουν να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις της Bank of Japan και της ΕΚΤ, καθώς και στην ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ΄τρίμηνο του 2020, το οποίο εκτιμάται στο 33%, μετά την κατάρρευση του β΄τριμήνου.
Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -1%.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,37% στις 23.331,94 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,10%, στις 1.610,93 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε πτώση -0,6% στις 24.565 μονάδες.
Ο δείκτης Asia Dow υποχώρησε -0,4% στις 3.325 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,11% στις 3.272 μονάδες.
 «Η Ασία δεν συμμετέχει πραγματικά σε αυτήν την ιστορία του δεύτερου ή του τρίτου κύματος επειδή διατηρεί υπό έλεγχο την πανδημία σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει ο Rob Carnell, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην ολλανδική τράπεζα ING.
Ως αποτέλεσμα, οι εγχώριες οικονομίες φαίνονται να κινούνται σε λογικά επίεπδα.
Οι εξαγωγές θα παραμείνουν αδύναμες, αλλά στο εσωτερικό είναι σε καλή κατάσταση, πολύ καλύτερα σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης