Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κανένα έλεος από τους πωλητές – Με τζίρο το sell off

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κανένα έλεος από τους πωλητές – Με τζίρο το sell off
ΑΓΟΡΑ: Μετά τις απώλειες που είχαν χθες οι ξένες αγορές και με τη δική μας να είναι κλειστή δεν περίμενε κάποιος πως σήμερα θα ήταν μία χαλαρή μέρα. Βέβαια ίσως να μην περιμέναμε και μία τέτοια καθολική πτώση στα όρια του κραχ. Οι μετοχές άνοιξαν με τεράστια χάσματα και με μεγάλους πωλητές.

Αν δεν βελτίωναν λίγο την εικόνα τους οι ξένες αγορές λόγω του εντυπωσιακού ΑΕΠ στις ΗΠΑ, μάλλον θα πηγαίναμε σε νούμερα ακόμα χαμηλότερα. Ο τζίρος πραγματικά μεγάλος. Κάναμε με το ζόρι στις προηγούμενες μέρες 25-30 εκατ. ευρώ και ξαφνικά εκτινάχθηκε πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ. Χαμηλό σχεδόν 7 μηνών για το γενικό δείκτη.

Φυσικά και δεν υποχώρησαν μόνο οι τράπεζες. Έπεσαν και όσες άντεχαν και όσες δεν είχαν πληγεί από την πανδημία. Εκείνες που εμφάνισαν αρνητικά αποτελέσματα είχαν δείξει βέβαια το δρόμο μερικές μέρες πριν. Σήμερα ακολούθησαν και αυτές που είχαν καλό εξάμηνο.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Για κάποιες μετοχές που πριν λίγες μέρες είχαμε γίνει πιο θετικοί αλλά γράφαμε για σταδιακές τοποθετήσεις και με τη σκέψη μας ότι μπορεί να φτάσουν συγκεκριμένα σημεία, βλέπουμε πως κάποιες τα έφτασαν αρκετά γρήγορα.

Εδώ τώρα είναι το κρίσιμο. Να αλλάξει το κλίμα σε αυτές, μήπως και βοηθηθεί συνολικά η αγορά. Θα λέγαμε πως ο φόβος για νέο lockdown είναι υπαρκτός αλλά δε θα έχει σίγουρα τα χαρακτηριστικά του πρώτου. Προς το παρόν βέβαια νομίζουμε πως μία ύφεση 10% θα την έχουμε τελικά φέτος. Αν πάμε σε αυξημένα περιοριστικά μέτρα τότε τα πράγματα θα ζορίσουν.

Στα χρηματιστηριακά τώρα δύο μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν καθώς έκλεισαν με άνοδο. Η Viohalco και η Aegean. Η τελευταία έγραψε πρώτα και νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κυλούσε το αίμα στους δρόμους. Νέα χαμηλά και από Eurobank. Μόνο η Εθνική δεν έχει γράψει. Άθλια η εικόνα των Πειραιώς και Alpha Bank. Στις 236 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης. Από την άλλη έχουμε την Ελλάδος η οποία σήμερα είχε και μεγάλο όγκο και κάποια στιγμή πήγε μέχρι τα 13,50 ευρώ αλλά τελικά έκλεισε στα 13,16 ευρώ αλλά με μεγάλο πωλητή.

ΟΤΕ: Ούτε αυτός κράτησε. Αν και είχε κάνει δυνατό γύρισμα ήδη, σήμερα υποχώρησε 8,27% και έκλεισε στα 11,20 ευρώ. Πατάει σε στήριξη την οποία τη θεωρούμε αξιόλογη αλλά έχει και άλλη μία πιο κάτω. Φυσικά και τα έχει πάει καλύτερα από την αγορά αφού χάνει από την αρχή του έτους 21,5% και ο γενικός δείκτης χάνει 38,4%.

Είναι σε επίπεδα αγοράς πλέον η μετοχή. Κανείς δεν μπορεί να βρει τον πάτο. Μπορεί να πάει και 10,50 ευρώ μπορεί και 9 ευρώ που είχε πάει τον περασμένο Μάρτιο. Εδώ όμως κάποιος αγοράζει μετοχή με τρομερές ταμειακές ροές, καλή κερδοφορία και συνολικά εξαιρετικό ισολογισμό. Σταδιακές οι όποιες τοποθετήσεις.

FOURLIS: Σίγουρα τα νέα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο την επηρεάζουν αλλά ίσως φρενάρουν για λίγους μήνες και την ανάκαμψη. Στα 3,30 ευρώ και στο -7,04%.

ΑΔΜΗΕ: Περαιτέρω υποχώρηση θα πρέπει να προσεχθεί.

MOTOR OIL: Πήγε μέχρι και τα 7,60 ευρώ. Ο όγκος και πάλι μεγάλος αλλά είδαμε λίγο καλύτερες αγορές ιδίων. Περιμένουμε μεγαλύτερη ενεργοποίηση και από τους insiders. Αυτοί θα δείξουν το δρόμο. Τεχνικά ίσως δει και ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά και η τιμή της μετοχής πλέον δεν μπορεί να αγνοηθεί. Προσεκτικά και εδώ.

JUMBO: Είναι ο οδηγός μας και δυστυχώς πάει εκεί που δείχνει το γράφημα. Βέβαια η αποτίμηση των 1,66 δισ. ευρώ συγκρινόμενη με την εκτιμώμενη κερδοφορία και το ταμείο της μας φαίνεται αρκετά φθηνή. Έχουμε εμπιστοσύνη στη διοίκηση και φυσικά έχει κάνει ένα μεγάλο γύρισμα από τα 17 ευρώ. Είχε δώσει και κίνηση καλύτερη από αυτή της αγοράς. Μπορεί να τη δούμε και χαμηλότερα, αλλά ποιος μπορεί να βρει ακριβώς τον πάτο;

CENTRIC: Στα 0,1995 ευρώ με αποτίμηση 20,1 εκατ. ευρώ. Πώς να κρατήσει και αυτή;

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Μεγάλες οι απώλειες και συνοδεύτηκαν από υψηλό όγκο συναλλαγών.

ΕΧΑΕ: Στο -4% και στα 2,49 ευρώ. Η αποτίμηση στα 150 εκατ. ευρώ. Τρομερά πράγματα. Δηλαδή ένα χρηματιστήριο, έστω το ΧΑ αποτιμάται 80 εκατ. ευρώ αν αφαιρέσουμε το ταμείο και 60 εκατ. ευρώ αν αφαιρέσουμε και τα ακίνητα; Ό,τι πείτε…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης