Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι Κεντρικές Τράπεζες φρενάρουν το τύπωμα χρήματος – Το βάρος στις κυβερνήσεις με δημοσιονομική χαλάρωση - εκτροχιασμό

tags :
Οι Κεντρικές Τράπεζες φρενάρουν το τύπωμα χρήματος – Το βάρος στις κυβερνήσεις με δημοσιονομική χαλάρωση - εκτροχιασμό
Τα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα πληρωθούν με «φρέσκο-εκτυπωμένο» χρήμα
Το τύπωμα χρήματος στις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχει επιβραδυνθεί στο ένα δέκατο του ρυθμού που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2020, μεταφέροντας το βάρος στις κυβερνήσεις, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί να παγώσει εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Tα κολοσιαία μέτρα στήριξης των οικονομιών από τις κυβερνήσεις (δημοσιονομική πολιτική) και τις κεντρικές τράπεζες (νομισματική πολιτική) ώθησαν ανοδικά τις αγορές, και έθεσαν φρένο στην έντονη οικονομική αιμορραγία που προκλήθηκε από το πάγωμα της ενεργού ζήτησης η οποία συνδέεται με την πανδημία και κυοφόρησε την προσδοκία για αύξηση του πληθωρισμού στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να είναι απογοητευμένοι.
Πρώτον οι κεντρικές τράπεζες επιβραδύνουν το ρυθμό της νομισματικής επέκτασης,.
Δεύτερον στις ΗΠΑ έως τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου δεν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για το περίφημο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας
Και τρίτον οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Γερμανία και Γαλλία) προχωρούν σε νέα lockdowns που θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη και θα έχουν αποτέλεσμα την περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας.
Reuters Graphic
Τα νέα δεδομένα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη (29/10) δήλωσε ότι παραμένει αμετάβλητη η πολιτική της, δίνοντας το σήμα την υιοθέτηση νέων μέτρων με ανανεωμένα εργαλεία νομισματικής πολιτικής από το Δεκέμβριο .
Ωστόσο, αν «διαβάσουμε» προσεκτικά την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde, θα δούμε ότι υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη στήριξη της οικονομίας μέσω δημοσιονομικών μέτρων εκ μέρους των κυβερνήσεων, ενώ υποστήριξε ότι «μια φιλόδοξη συντονισμένη δράση στο δημοσιονομικό πεδίο» παραμένει «κρίσιμο ζήτημα».
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (29/10) ότι είχε παράσχει αρκετά κίνητρα προς το παρόν.
Reuters Graphic
Οι ισολογισμοί

Η ΕΚΤ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αύξησαν τους ισολογισμούς τους μόλις κατά 125 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters.
Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των επιπέδων του Αυγούστου, που ήταν στα 363 δις δολαρίων και απέχει μακράν από το υψηλό των 1,89 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν αυξάνει σημαντικά τα αποθεματικά της.
Τα στοιχεία ενεργητικού της, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αναμένεται να λήξει το 2020 στο 35% του ΑΕΠ, λιγότερο από το 38% που έφτασε στα τέλη του 2019.
Συμφωνά με την Pictet Asset Management θα μειωθεί σε περίπου 30% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021.
Αυτή η εικόνα «επιβράδυνσης των νομισματικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας» θα προκαλέσει ανησυχία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης.
«Μπορεί να προκαλέσει ένα είδος περιορισμένων αναταράξεων στις αγορές και μια πιθανή αναπροσαρμογή των προσδοκιών για το ύψος του πληθωρισμού», συμφωνά με την Amundi.
Ωστόσο, το συνολικό ύψος των μέτρων νομισματικής επέκτασης θα ανέλθει στα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια για το 2020, εκτιμά ο Steve Donzé, ανώτερος μακροοικονομικός στρατηγικός της Pictet Asset Management, ύψος που υπερβαίνει κατά πολύ το ετήσιο μέσο όρο των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα έτη μετά το 2008.
Reuters Graphic
Το βάρος στις κυβερνήσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι παγκοσμίως το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων κατά της πανδημίας διαμορφώθηκε το 2020 στα 12 τρισ δολ.
Προέτρεψε αυτό το μήνα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει «να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική στήριξη δεν θα αποσυρθεί πολύ σύντομα».
Μετά την πιθανή νίκη του Joe Biden στις ΗΠΑ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου προβλέπεται θα φέρει ένα νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας που θα καλύπτει και ολόκληρο το 2021.
Και πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Βρετανίας, θα αναγκαστούν να περάσουν νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των πλέον αδύναμων ομάδων κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία οι κοινωνικές ανισότητες θα ενταθούν καθώς π.χ. τα πραγματικά εισοδήματα στις ΗΠΑ ήταν 11% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και θα μειωθούν περαιτέρω εάν δεν ακολουθηθεί η πολιτική παροχής έκτακτης ρευστότητας.
Η βαθιά αναδιάρθρωση στην απασχόληση και η αύξηση της ανεργίας καθιστούν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα μονόδρομο.
Μόνο που θα πληρωθούν με την εκτύπωση φρέσκου χρήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης