Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ExxonMobil απολύει το 15% των υπαλλήλων της για να δώσει μέρισμα

Η ExxonMobil απολύει το 15% των υπαλλήλων της για να δώσει μέρισμα
Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει μέρος της παλιά δόξας της, η Exxon, στις 28 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ότι θα δώσει μέρισμα 87 σεντ ανά μετοχή
Aπολύσεις ετοιμάζει η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon, προκειμένου να καταφέρει μέρισμα στους υπαλλήλους της.
Και μπορεί να ακούγεται απίστευτο ότι μόλις πριν από επτά χρόνια η Exxon ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.
Φυσικά, όλα αυτά άλλαξαν με την έλευση των FAAMG (Facebook, Amazon, Alphabet, Microsoft, Google) και της Fed, που δημιούργησαν τη μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία, η οποία μαζί με την πτώση στην τιμή του πετρελαίου, ώθησαν τη μετοχή της Exxon σε μόλις 136 δισ. Δολάρια - κάτω από τη μετοχή της Zoom.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει μέρος της παλιά δόξας της, η Exxon, στις 28 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ότι θα δώσει μέρισμα 87 σεντ ανά μετοχή, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των περισσοτέρων λόγω της συνεχιζόμενης κατάρρευσης του πετρελαίου.
Η διανομή μερίσματος, όμως, σημαίνει πως η πετρελαϊκή εταιρεία θα πρέπει να κόψει από αλλού «λίπος».
Έτσι, οι διοικούντες αποφάσισαν την περιστολή του προσωπικού κατά 15% - μια άνευ προηγουμένου σφαγή από τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι περικοπές περιλαμβάνουν 1.900 θέσεις εργασίας στις Η.Π.Α., κυρίως στο Χιούστον, καθώς και έναν άγνωστο αριθμό θέσεων σε όλο τον κόσμο.
«Αυτές οι ενέργειες θα βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα κόστους της εταιρείας και θα διασφαλίσουν ότι η εταιρεία θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες άνευ προηγουμένου συνθήκες της αγοράς», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της την Πέμπτη.
Ο εκπρόσωπος της Exxon Case Norton είπε στο Bloomberg ότι οι συνολικές μειώσεις θα επηρεάσουν περίπου 14.000 άτομα.
Φυσικά, η Exxon δεν είναι η μοναδική εταιρεία που προβαίνει σε αυτή την επιλογή.
Η BP σκοπεύει να μειώσει 10.000 θέσεις εργασίας, η Royal Dutch Shell Plc θα μειώσει έως και 9.000 ρόλους και η Chevron Corp. έχει ανακοινώσει περίπου 6.000 μειώσεις.
Το γεγονός πως η Exxon επιχειρεί νέες απομακρύνσεις υπαλλήλων, κατά το Bloomberg, είναι ένα σημάδι της εξασθενημένης χρηματοοικονομικής της θέσης, εν συγκρίσει με το παλιό status quo της.
Φέτος, η μετοχή της σημείωσε πτώση 54%, με τη νεοεισαχθείσα στη Wall Street Ζοοm να την ξεπερνά σε κεφαλαιοποίηση.

Η απόδοση μερίσματος της Exxon είναι πλέον πάνω από 10%, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να επιφέρει περικοπή του.
Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας αγωνίζεται για να την αποφύγει, ελπίζοντας ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανακάμψει στο εγγύς μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης