Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η οικονομία κινδυνεύει να καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, έχουν αξία εποχής 2015 με capital controls - Να αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ

Η οικονομία κινδυνεύει να καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, έχουν αξία εποχής 2015 με capital controls - Να αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ
Το χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός απεικονίζει μια κατάσταση που σοκάρει, οι τράπεζες με 265 δισεκ. ενεργητικό έχουν αξία στο χρηματιστήριο 2,8 δισεκ. αυτό υποδηλώνει ότι το 1 ευρώ κεφάλαιο των τραπεζών έχει αξία 0,10 ευρώ P/BV 0,10 ήταν η αξία που είχαν οι τράπεζες το 2015 με τα capital controls.
Η ελληνική κυβέρνηση εν μέσω της νέας καταιγίδας που θα πλήξει την ελληνική οικονομία λόγω κορωνοιού… έχει μάλλον υποτιμήσει τους κινδύνους που κρύβονται στις τράπεζες.
Οικονομία και τράπεζες αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, ένα νέο lockdown στην οικονομία ακόμη και μερικό θα τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των τραπεζών, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας καθώς το πραγματικό ύψος των νέων προβληματικών δανείων θα είναι πολύ μεγαλύτερο του αρχικώς εκτιμώμενου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικονομία βρίσκεται στα όρια της αποτυχίας και η αποτυχία αυτή θα χτυπήσει τις ελληνικές τράπεζες καίρια, στα ζωτικά όργανα που είναι η κεφαλαιακή επάρκεια.
Για μια ακόμη φορά η παράλυση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιφέρει καταστροφικό πλήγμα στις τράπεζες που με την σειρά τους μπορεί να επιδεινώσουν το οικονομικό πρόβλημα.
-Ήδη 21 δισεκ. δάνεια βρίσκονται σε moratorium
-Μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις αυτό το χαρτοφυλάκιο φθάνει τα 30 δισεκ.
-Το χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός απεικονίζει μια κατάσταση που σοκάρει, οι τράπεζες με 265 δισεκ. ενεργητικό έχουν αξία στο χρηματιστήριο 2,8 δισεκ. αυτό υποδηλώνει ότι το 1 ευρώ κεφάλαιο των τραπεζών έχει αξία 0,10 ευρώ P/BV 0,10 ήταν η αξία που είχαν οι τράπεζες το 2015 με τα capital controls.
-Η αγορά αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια, οι τράπεζες ενώ διαθέτουν 28 δισεκ. η Τράπεζα της Ελλάδος με την πρόταση της για την bad bank που είναι ανεδαφική και επικίνδυνη για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα ζημιώνει την οικονομία και τον φορολογούμενο σχεδόν 8 με 9 δισεκ.

Τι πρέπει να γίνει;

Να αλλάξει άμεσα ο νόμος που αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε το Ταμείο ως μέτοχος στις τράπεζες με ποσοστό 40,3% στην Εθνική, στην Πειραιώς 26,4%, στην Alpha bank 11% και στην Eurobank 1,34% να μπορεί να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Η ευρωπαϊκή bad bank εάν δημιουργηθεί – δεν έχει καμία σχέση με την εθνική bank της ΤτΕ που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί – θα προσφέρει κάποια βοήθεια αλλά στην πράξη οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και στην κεφαλαιακή ενίσχυση πρέπει να συμμετάσχει και το ΤΧΣ δηλαδή το ελληνικό δημόσιο.

Το ελληνικό δημόσιο έχει κίνητρο να ενισχύσει τις τράπεζες – Αυξήσεις κεφαλαίου με ιδιώτες αλλά και συμμετοχή του ΤΧΣ

Αντί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος να αναζητούν λύσεις που στηρίζονται σε λογιστικά τρικ και λογιστικές ακροβασίες, υπάρχει σοβαρό εναλλακτικό σενάριο που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών δομικά.
Να αποφασίσει η κυβέρνηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 26,4% της Πειραιώς το 11% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank να μπορεί να συμμετάσχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Αυτό θα συμβεί υπό τις εξής παραδοχές

1)Θα πρέπει να ενισχυθεί κεφαλαιακά το ΤΧΣ με νέα κεφάλαια τα οποία υπολογίζονται σε 2-3 δισεκ. για όλο το τραπεζικό σύστημα.
Εάν υποθέσουμε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 8 δισεκ. κεφάλαια για πλήρη και οριστική εξυγίανση η συμμετοχή του ΤΧΣ θα είναι 2-3 δισεκ. ευρώ, υπό τον αυστηρό όρο ότι θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές πλήρως.

2)Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του state aid της κρατικής βοήθειας αν και το ζήτημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί καθώς στις αυξήσεις κεφαλαίου θα συμμετάσχουν πρωτίστως οι ιδιώτες μέτοχοι.

3)Το ΤΧΣ έχοντας εισφέρει περίπου 2-3 δισεκ. στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν θα υποστεί dilution – απίσχναση – αραίωση αλλά θα διατηρήσει τα ποσοστά του σε τράπεζες που ωστόσο θα έχουν πλήρως εξυγιανθεί εμπροσθοβαρώς.
Σε μέλλοντα χρόνο θα μπορούσε να διαθέσει τις μετοχές που κατέχει στις τράπεζες με placement δηλαδή με διάθεση μετοχών σε στρατηγικούς επενδυτές κατά τα πρότυπα του αμερικανικού δημοσίου (βλέπε Citigroup 2008 -2011).

4)Βασική προϋπόθεση είναι να βρεθούν οι ιδιώτες επενδυτές που θα καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου καθώς σε σύνολο 8 δισεκ. θα πρέπει να επενδύσουν 5-6 δισεκ. με το ΤΧΣ να εισφέρει 2-3 δισεκ.
Η περίπτωση Paulson στην Πειραιώς αποδεικνύει ότι επενδυτές μπορούν να βρεθούν αλλά οι αυξήσεις δεν πρέπει να έχουν στόχο πως ένας μέτοχος θα αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας αλλά πως θα εξυγιανθεί αρχικά και μετά θα έρθει ο έλεγχος από τους ιδιώτες μετόχους.

5)Η λύση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, διασφαλίζει τα συμφέροντα των ελλήνων φορολογουμένων, διασφαλίζει το γεγονός ότι μέσω του ΤΧΣ οι φορολογούμενοι έχουν υποστεί μια σωρευμένη ζημία 43 δισεκ. ευρώ.
Επίσης οι αυξήσεις κεφαλαίου διασφαλίζουν την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs διαμορφώνοντας το NPEs ratio κάτω του 5%.
Ταυτόχρονα καθιστούν λύσεις όπως την bad bank κενές περιεχομένου που είναι λογιστικό τρικ εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων.

Λύσεις υπάρχουν απλά απαιτούνται τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση.
Ο τραπεζικός κλάδος έχει σήμερα ενεργητικό 265 δισεκ. κεφάλαια 28 δισεκ. και αποτιμάται στο χρηματιστήριο 2,88 δισεκ. αυτό δεν σημαίνει απλά απαξίωση, σημαίνει zombie τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης