Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεννηματά προς Garzia Perez: H EE πρέπει να καταλήξει σε μια συνολική στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Γεννηματά προς Garzia Perez: H EE πρέπει να καταλήξει σε μια συνολική στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη με την Iratxe Garcia Perez, πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Για την πανδημία, το μεταναστευτικό, τις σχέσεις ΕΕ, Τουρκίας, το ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με την Iratxe Garcia Perez, πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για την πανδημία υπογραμμίσθηκε από την Γεννηματά πως η δεύτερη φάση παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα τώρα χωρίς καθυστέρηση.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν θετικά στοιχεία, κυρίως για την επιδότηση των test, αλλά δεν αρκούν.
Η πατέντα του εμβολίου να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό τονίσθηκε και επισημάνθηκε πως η Ευρώπη οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την προσήλωση σε "δημοσιονομικά μεγέθη" και " σύμφωνα σταθερότητας" και να διαθέσει άμεσα πόρους:

«Για την στήριξη των συστημάτων Υγείας...

Για αξιοπρεπείς αμοιβές στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και τους άνεργους.
Για τη ρευστότητα, ώστε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις.
Η προστασία την ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτο μας μέλημα»
Για το μεταναστευτικό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο» και η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.
Οι Σοσιαλιστές εντείνουν την πίεση ώστε «να μπορεί να εξετάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου και από τις άλλες χώρες, όχι μόνο από τα κράτη της «πρώτης εισόδου» (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία).
Να επιμερισθούν υποχρεωτικά οι αιτούντες άσυλο σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Με σύστημα που θα ξεκινά από την πρώτη μέρα που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως έχει προτείνει και η ομάδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Με έκτακτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά μας, που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών, αλλά και εφαρμογή του προγράμματος των “ ανθρωπιστικών διαδρομών”.
Για τις σχέσεις ΕΕ, Τουρκίας η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως η Τουρκία πλέον είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια.

«Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Macron και τη Γαλλία στις επιθέσεις που δέχονται.
Η Ευρώπη οφείλει να κατανοήσει αυτή την αλλαγή και να επιδιώξει εγκαίρως μια νέα συμφωνία, μια νέα σχέση της ΕΕ με την Τουρκία που δεν θα περιλαμβάνει μόνο οφέλη αλλά και δεσμεύσεις.
Είναι σημαντική η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Ελλάδα, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν είναι μια διμερής διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία ή της Κύπρου με την Τουρκία, αλλά μια στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη, που απαιτεί μια νέα συμφωνία, μια νέα σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Η ανοχή προς την Τουρκία την αποθρασύνει, οδηγεί σε νέες εντάσεις.
Και αυτό θα το βρούμε όλοι μπροστά μας.
Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για τη συνολική στάση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Είναι ιδιαίτερα θετική η ψήφιση της τροπολογίας για το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο.
Να συνεχίσουμε την πίεση ώστε το εμπάργκο των όπλων προς την Τουρκία, να γίνει άμεσα και απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε μεταξύ άλλων.
 
Το Ταμείο Ανάκαμψης

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τόνισε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά με πίεση για να υιοθετηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου και να αναγκαστούν Ουγγαρία-Πολωνία να υποχωρήσουν.
«Θέλουμε δημόσιες επενδύσεις πρώτα από όλα για συστήματα υγείας -συστήματα παιδείας- πολιτική προστασία και επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό (επαγγελματική Κατάρτιση-ένταξη ανέργων).
Κρίσιμο επίσης είναι να αυξηθούν οι πόροι του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ώστε να αυξηθούν οι παρεμβάσεις για αναπτυξιακή πολιτική, στήριξη των αγροτών και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Θέλουμε μια συμφωνία ενάντια στη λιτότητα, ιδιαίτερα για τη στήριξη των χωρών που πλήττονται βάναυσα σήμερα αλλά και υπέστησαν τη δοκιμασία της προηγούμενης οικονομικής κρίσης».
Από την πλευρά της η επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Iratxe Garcia Perez τόνισε ότι για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ κράτους δικαίου και ανάκαμψης και ότι το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η ευκαιρία να αποφύγει η Ευρώπη ένα νέο γύρο λιτότητας.
Σημείωσε την ανάγκη να κατευθυνθούν πόροι για επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, στην κλιματική αλλαγή, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ανέφερε εμφατικά ότι συμφωνεί 100% με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της κ. Γεννηματά και υπερθεμάτισε για την ανάγκη να βελτιωθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πεδία της μετεγκατάστασης και του συστήματος εξέτασης ασύλου.
Τέλος, μετέφερε την πλήρη στήριξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπενθυμίζοντας τις καταγγελίες τους ενάντια στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, την πεποίθηση ότι πρέπει να μετριαστεί η ένταση και τόνισε ότι οι αξίες της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτες και ότι με τις ενέργειές του ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης