Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εύθραυστη η εικόνα πολιτικής κυριαρχίας του Μητσοτάκη

tags :
Εύθραυστη η εικόνα πολιτικής κυριαρχίας του Μητσοτάκη
Τεράστιες οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να διατηρεί μια εικόνα κυριαρχίας στην πολιτική σκηνή.
Το αποτυπώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Οι οποίες δείχνουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.
Και να απειλήσουν πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι δύο «πονοκέφαλοι» του Μητσοτάκη – τα ελληνοτουρκικά και η επιδημία του κορωνοϊού – λειτουργούν μέχρι στιγμής ευεργετικά για τον ίδιο.
Όταν περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους αφενός για την επιδημία του κορωνοϊού και αφετέρου για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, είναι προφανές πως η κυβέρνηση μόνο ευνοημένη μπορεί να είναι.
Διότι οι πολίτες, έχοντας εστιάσει σχεδόν αποκλειστικά στους δύο αυτούς κινδύνους, αφήνουν στην άκρη τα «δευτερεύοντα», συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση και τη στηρίζουν διότι αυτή είναι που έχει τον πρώτο και τον κύριο λόγο για την ασφάλεια και την υγεία τους.
Απόρροια αυτού είναι η κριτική να είναι περιορισμένη.
Βέβαια αυτό ισχύει όσο η κατάσταση παραμένει υπό έναν σχετικό έλεγχο.
Εάν για παράδειγμα, ξανακλείσει η χώρα με ένα νέο lockdown ή εάν παρόλο τα μέτρα η επιδημία καταστεί ανεξέλεγκτη και αρχίσουν να αυξάνονται ραγδαία οι θάνατοι λόγω της κατάρρευσης του συστήματος της δημόσιας υγείας, τότε το κλίμα θα βαρύνει ιδιαίτερα.
Αλλά και πάλι, η κυβέρνηση όσο «στριμωγμένη» και αν νιώσει, θα καταφέρει σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό να διαχειριστεί το θέμα, υποστηρίζοντας πως στα ίδια ίσως και σε χειρότερα χάλια είναι και η υπόλοιπη Ευρώπη, αν όχι ο υπόλοιπος κόσμος.
Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη, ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος.
Που δεν είναι άλλη από την καθημερινότητα.
Ή καλύτερα από την τσέπη των πολιτών.
Όταν ύστερα από κάποιους μήνες – πιθανότατα το καλοκαίρι του 2021 - αρχίσει να ξεθωριάζει ο κίνδυνος του κορωνοϊού στη δημόσια υγεία και υπάρξει μια σχετική επιστροφή στην κανονικότητα, αυτό που θα μείνει, θα είναι το αποτύπωμα της επιδημίας στην οικονομία.
Και από ότι φαίνεται η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη σε πολλούς κλάδους, με την ανεργία και τα μειωμένα εισοδήματα να χτυπούν κόκκινο.
Εκεί ίσως θα φανεί με τον καλύτερο και τον πιο μετρήσιμο τρόπο το εάν η κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος του κ.Μητσοτάκη έχει επαρκές σχέδιο και μπορεί να σταθεί δίπλα στους πολίτες, στους εργαζόμενους και στους άνεργους.
Εκεί θα φανεί αν πράγματι είναι για τα δύσκολα και αν έχει κάτι να πει για την επόμενη ημέρα.
Εάν η απάντηση αποδειχθεί ότι δεν είναι η δέουσα, τότε το πολιτικό κεφάλαιο του κ.Μητσοτάκη θα αρχίσει να ξεθωριάζει ραγδαία.
Άλλωστε και η ανοχή θα τελειώνει, μια και θα κοντεύει δύο περίπου χρόνια στην εξουσία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης