Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα δύο «όπλα» της ΕΚΤ εν όψει των νέων παρεμβάσεων του Δεκεμβρίου

Τα  δύο «όπλα» της ΕΚΤ εν όψει των νέων παρεμβάσεων του Δεκεμβρίου
Το παρασκήνιο της σημερινής συνόδου του ΔΣ όπως το παρουσιάζει το Reuters – Εξετάζονται νέες αγορές ομολόγων και η παροχή φθηνής πίστωσης στις τράπαζες
 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε ως γνωστόν την Πέμπτη (29/10) να αναλάβει εκ νέου δράση τον Δεκέμβριο στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, πιθανώς με τη αύξησης του προγράμματος αγορών ομολόγων ή φθηνής πίστωσης προς τις τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε ότι παραμένει αμετάβλητη η πολιτική της, ήταν ξεκάθαρο το σήμα που εκπέμφθηκε για ακόμη περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς νέα lockdown καθιστούν μια διπλή ύφεση (τύπου double dip ή W) όλο και πιο πιθανή για την οικονομία της Ευρωζώνης.
«Συμφωνήσαμε, ότι ήταν απαραίτητο να αναλάβουμε δράση και επομένως να επαναξιολογήσουμε τα μέσα που χρησιμοποιούμε στην επόμενη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde.
Σύμφωνα με το Reuters ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη συνεδρίαση της Πέμπτης (29/10) τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης (Ρandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), ενώ άλλοι έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση σε ακόμη πιο γενναιόδωρη πίστωση προς τις τράπεζες στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (Targeted Longer-Term Refinancing Operations - TLTRO) ή σε συνδυασμό και των δύο.

Το μέγεθος του PEPP

Ένα από τα ανοιχτά ερωτήματα αφορούσε το μέγεθος και τη σύνθεση του PEPP, το οποίο έχει εξαντλήσει σχεδόν το ήμισυ του 1,35 τρισ. ευρώ (1,60 τρισ. δολαρίων) και που αυτό να στραφεί και την τρέχουσα συγκυρία, ανέφερε μία από τις πηγές.
H Lagarde είπε ότι το προσωπικό της ΕΚΤ εργάζεται ήδη προσανατολισμένο σε «όλα τα μέσα» νομισματικής πολιτικής.
«Επιμένουμε στην πρόβλεψή μας για επέκταση κατά 500 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα PEPP που έχουμε ξεκινήσει από τον Ιούνιο, αλλά πιστεύουμε ότι έπεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, στρατηγικός της Pictet Wealth Management.
Το ευρώ υποχώρησε απότομα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ομιλία της Lagarde και διαπραγματεύτηκε τελευταία 0,7% στα 1,166 δολ. ενώ μειώθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Image

 

Η μάχη με την πανδημία

H Lagarde επανέλαβε πολλές φορές ότι οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της ευρωζώνης ήταν «σαφώς μειωμένοι» και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία των προσπαθειών για τον περιορισμό του νέου κύματος της πανδημίας το χειμώνα στην Ευρώπη.
Αγοράζοντας χρέος περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα, η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα και οι διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού των μελών της ζώνης του ευρώ επανέρχονται στα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Ωστόσο, υπάρχουν σαφή όρια στις εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας και η Lagarde τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση με το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνοντας την άποψή της ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να συμπληρώνεται από σημαντικού μεγέθους δημοσιονομικά μέτρα.

Δημοσιονομική πολιτική και αποπληθωρισμός

«Κρίσιμο στοιχείο παραμένει ο συντονισμός μιας κοινής και φιλόδοξης δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε η Lagarde, προσθέτοντας ότι δεν θα εκπλαγεί αν μεμονωμένες κυβερνήσεις προχωρήσουν σε μεγαλύτερη περισσότερη δημοσιονομική στήριξη λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών.
Το πρόβλημα της ΕΚΤ είναι τα νέα lockdown αμφισβητούν την πρόβλεψη ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί στο επίπεδο πριν από την κρίση έως το τέλος του 2022.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ, μειώνονται επίσης.
Ενώ η απειλή του αποπληθωρισμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην ημερήσια διάταξη, ο πληθωρισμός ενδέχεται να υπολείπεται του στόχου της ΕΚΤ για σχεδόν 2% επί πολλά ακόμη χρόνια.
Image
Tα νέα lockdown

Τα νέα μέτρα στη Γαλλία σημαίνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να μένουν ως επί το πλείστον στο σπίτι τους, πηγαίνοντας στη δουλειά μόνο εάν ο εργοδότης τους θεωρεί ότι είναι αδύνατο να κάνουν τη δουλειά εξ αποστάσεως.
Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.
Η Γερμανία, η οικονομία της οποίας είχε ήδη είχε αρχίσει να εξασθενεί, θα κλείσει μπαρ, εστιατόρια και θέατρα τον Νοέμβριο, αν και τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτρέπεται στα καταστήματα να λειτουργούν με αυστηρά όρια πρόσβασης.
Η Ισπανία, με έναν από τους χειρότερους αριθμούς κρουσμάτων στην Ευρώπη, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης έξι μηνών, ενδέχεται να έχει ήδη επιστρέψει σε ύφεση, ενώ και η Ιταλία λαμβάνει νέα μέτρα.
Η Lagarde δήλωσε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας από τώρα έως το τέλος του έτους θα καθορίσει το ρυθμό ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου.
«Η ΕΚΤ ήταν εκεί για το πρώτο κύμα, η ΕΚΤ θα ήταν εδώ για το δεύτερο κύμα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης