Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ένα βήμα πριν το lockdown η Ελλάδα – Αναβάλλεται για τις 31/10 λόγω του σεισμού το διάγγελμα Μητσοτάκη – Μάσκα παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00

Ένα βήμα πριν το lockdown η Ελλάδα – Αναβάλλεται για τις 31/10 λόγω του σεισμού το διάγγελμα Μητσοτάκη – Μάσκα παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00
Lockdown σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη - Μαύρος ο Οκτώβριος με ρεκόρ κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων - Στους 618 οι νεκροί
(Συνεχές upd) Νέα μέτρα διάρκειας ενός μήνα θα ανακοινώσει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το καθολικό lockdown στην Ελλάδα και παράλληλα να αναχαιτιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Αν και το διάγγελμα του πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένο στις 30 Οκτωβρίου, αυτό αναβάλλεται λόγω του ισχυρότατου σεισμού στη Σάμο.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ο πιο βαρύς μήνας όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτές τις 30 ημέρες του Οκτωβρίου καταγράφηκαν τόσο κρούσματα όσο είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο Φεβρουαρίου – Σεπτεμβρίου (από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα έχουν ανακοινωθεί 17.035 κρούσματα έναντι 18.475) ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 224, από τους συνολικά 615 ανθρώπους που έχουν καταλήξει λόγω του κορωνοϊού.
Ακριβώς αυτή η έξαρση των κρουσμάτων είναι που ώθησε τους ειδικούς επιστήμονες να σημάνουν συναγερμό και να καταστήσουν αναγκαία τη λήψη νέων αυστηρών, περιοριστικών μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποφευχθεί το καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία, lockdown.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν ισχύ διάρκειας ενός μήνα.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από αύριο Σάββατο 31/10, θα έχουν διάρκεια ενός μήνα αν και θα επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα, και αναφέρεται πως αποτελούν την ύστατη κίνηση για να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown.
Των ανακοινώσεων θα προηγηθεί σύσκεψη των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι στη συνέχεια θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τα μέτρα που εισηγούνται.
Σημειώνεται πως στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 το απόγευμα, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ποια μέτρα προτείνονται

Τα μέτρα που φέρονται να εισηγούνται οι επιστήμονες είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και στις «κόκκινες» περιοχές.
Είναι πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας στις περιοχές που δεν είναι επιβαρυμένες και βρίσκονται στο πράσινο, να είναι υποχρεωτική μόνο όταν υπάρχει συγχρωτισμός.
Παράλληλα, προτείνεται τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν στις 21:00 το βράδυ (αν και αναφέρεται πως στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο να κλείσει τελείως η εστίαση) και μια ώρα αργότερα, δηλαδή στις 22:00 να επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 05:00 το πρωί.
Το μέτρο αυτό προβλέπεται να ισχύει και στις «πορτοκαλί» περιοχές, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας.
Επιπλέον, έχει προταθεί η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων, η μεγαλύτερη επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.
Όσον αφορά τα σχολεία, αυτά προβλέπεται πως θα είναι ανοιχτά σε όλη την χώρα, ενώ κανονικά θα λειτουργεί και το λιανεμπόριο, βάσει πάντα των περιορισμών που υπάρχουν.

Καραμανλής (υπ.Υποδομών): Πιθανοί περιορισμοί στις μετακινήσεις στους επιβαρυμένους νομούς

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στους επιβαρυμένους νομούς άφησε ανοιχτό ο υπ.Υποδομών, Κ. Καραμανλής.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Καραμανλής είπε ότι σε αυτές τις περιοχές, μπορεί να υπάρχουν μετακινήσεις μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες.
«Αλλά ας μην προτρέχουμε, ας περιμένουμε τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση» είπε ο κ.Καραμανλής.

Δερμιτζάκης: Βαριά τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης – Να έχουν διάρκεια 4 μήνες

Την εκτίμηση πως τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή 30/10 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα είναι βαριά διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ισχύσουν για τέσσερις και όχι για έναν μήνα.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι τα μέτρα πρέπει να διαρκέσουν για 4 μήνες, ακόμα και αν τα κρούσματα πέσουν στα 500 ή 700.
«Πιστεύω ότι με τα μέτρα που ήδη ισχύουν και πρέπει να τα πιστέψουμε και μην θεωρούμε ότι όποιος βάζει περισσότερα δεν τα εμπιστεύεται, μπορούμε να δούμε κάμψη.
Η μάσκα παντού, αν εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και η απαγόρευση κυκλοφορίας, ειδικά στην εστίαση, θα κάνει τη διαφορά.
Η Ελλάδα έχει πολλά κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη φάση, αλλά μπορούμε να το συγκρατήσουμε.
Είναι κάτι το οποίο επειδή το κάνουμε όχι τόσο αργά, μπορούμε να το ελέγξουμε» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.
«Όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει δίλημμα.
Η λογική είναι ότι αφήνω την οικονομία να λειτουργεί με τρόπο που θα έχει την επίπτωση που θέλουμε.
Όταν είναι τέτοια η ψυχολογία των πολιτών, υπάρχει φόβος, αβεβαιότητα, δεν βοηθάει στο να λειτουργήσει η οικονομία.
Αυτό που χρειάζεται είναι να βρούμε την ισορροπία, ώστε να κρατάμε υγειονομικές ισορροπίες που δεν θα αγχώνουν τον κόσμο και δεν θα έχουμε και απώλειες παράλληλα» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης.
«Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι βαριά μέτρα.
Όλη η προσπάθεια είναι οι πολίτες να τα αφομοιώσουν και όχι να μιλάμε για το ποια θα είναι τα επόμενα.
Παίρνει χρόνο μέχρι το μέτρο να είναι αυτό που θέλουμε.
Αν τα κρατήσουμε ένα μήνα, θα δούμε σοβαρή μείωση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τα κρατήσουμε τέσσερις μήνες, έτσι ώστε να έχουν διάρκεια.
Και 500 ή 700 κρούσματα να είναι στο τέλος Νοεμβρίου πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.
Άντε να δώσουμε 2-3 μέρες διάλειμμα για τα Χριστούγεννα, και μετά να φτάσουμε μέχρι τον Φεβρουάριο.
Τότε βελτιώνεται ο καιρός, θα έχουμε και τα εμβόλια και σιγά σιγά θα χτίσουμε προστασία για τις ευπαθείς ομάδες» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης.

Βατόπουλος: Πιθανόν πάνω από 2.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο – Μπορεί να αποφευχθεί το lockdown

Την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα και περισσότερα από 2.000 κρούσματα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως μπορεί ακόμα να αποφευχθεί το καθολικό lockdown.
«Μπορεί το Σαββατοκύριακο να έχουμε πάνω από 2000 κρούσματα.
Μέσα σε μία βδομάδα με δέκα ημέρες τα κρούσματα πήγαν από 400 στα 800 και τώρα πάνω από 1000.
Αυτό δείχνει έναν σχεδόν διπλασιασμό κάνοντας τις ίδιες εξετάσεις.
Ακόμα νοσούν οι πιο νέοι, αλλά θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα όταν αρχίσουν να νοσούν οι ηλικιωμένοι» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος.
Αναφερόμενος στα μέτρα ο κ.Βατόπουλος υπογράμμισε πως έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να κλείσει η εστίαση και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός από αυτή που είναι για εργασία).
«Ζητούμενο είναι να ελαττωθούν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και μέσα σε αυτές είναι και η διασκέδαση και η εστίαση αν και είναι απολύτως σαφές ότι πλήττονται σημαντικά οι εργαζόμενοι και πως πρέπει να υποστηριχθούν» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός lockdown, υποστήριξε ότι αυτό είναι πολιτική απόφαση αλλά κατά την γνώμη του εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να αποφευχθεί.
«Εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός σήμερα και εφόσον η πανδημία συνεχίζει να διασπείρεται ανεξέλεγκτα, πάμε σε lockdown.
Ως γιατρός θα έλεγα να κλείσουν τα πάντα αλλά καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολή η απόφαση για το lockdown» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας πως το ποσοστό θετικότητας των κρουσμάτων έχει φτάσει στο 4% με 5%.

Γώγος: Εάν φτάσουμε στα 4.000 κρούσματα, δεν θα περιμένουμε 15 ημέρες για μέτρα

Τη θέση ότι εάν φτάσουμε σε 4.000 κρούσματα την ημέρα, οι επιστήμονες δεν θα περιμένουν 15 ημέρες για να δουν αν τα τελευταία μέτρα θα αποδώσουν, διατύπωσε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος είπε πως η πρόταση των λοιμωξιολόγων είναι να περιοριστεί όσο γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους και μια λύση είναι να κλείνει η εστίαση γύρω στις 22.00 το βράδυ.
Επίσης όπως ανέφερε η Επιτροπή έχει προτείνει να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από τις πορτοκαλί περιοχές, υποστηρίζοντας πως εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, «το επόμενο βήμα ίσως να είναι ένας είδος lockdown με κλείσιμο επιχειρήσεων και εστιατορίων».
Επιπλέον, ο κ.Γώγος ανέφερε ότι αλλάζει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και ότι θα μείνουν τρεις ζώνες καθώς θα καταργηθούν οι κίτρινες περιοχές.

Σε lockdown Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα

Σε lockdown βρίσκονται από σήμερα Παρασκευή 30/10 το πρωί η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη.
Συνολικά, επτά περιφέρειες της χώρας είναι σε lockdown, καθώς στο κόκκινο βρίσκονται εδώ και ημέρες οι Κοζάνη, Καστοριά, Σέρρες και Ιωάννινα.
Συγκεκριμένα, από σήμερα 30/10, στις 6:00 το πρωί 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού.
Συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).
Ακόμη, στο «πορτοκαλί», δηλαδή επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) ανεβαίνουν από τις 06:00 της Παρασκευής οι περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας , Πιερίας και Χαλκιδικής, ενώ στο «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης) περνούν οι περιφερειακές ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.
Όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, από σήμερα ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.
Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα 2/11 στις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.
Επιπλέον από σήμερα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι: - Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
- Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
- Μουσικές σκηνές
- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-Γυμναστήρια
- Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
-Εμποροπανηγύρεις
-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.
Σχετικά με τις περιφερειακές ενότητες της Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής που πέρασαν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 δηλαδή (Αυξημένης Επιτήρησης), από σήμερα στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.
Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 βρίσκονται αυτή την στιγμή οι εξής περιφερειακές ενότητες : Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Σέρρες.
Στο επίπεδο 3 βρίσκεται μεταξύ άλλων και η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.
 
Ο νέος υγειονομικός χάρτης

Αλλαγές επήλθαν στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την επιδημία του κορωνοϊού.
Οι αλλαγές, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ισχύουν από σήμερα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 και θα διαρκέσουν έως τις 6 Νοεμβρίου 2020.
Συγκεκριμένα:
α) Στο πρώτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (χαμηλό) εντάσσονται: Oι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου, Γρεβενών, Λήμνου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σποράδων (μόνο ως προς τους Δήμους Σκοπέλου και Αλοννήσου), Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Λακωνίας, Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Πάρου, Μήλου, Κέας – Κύθνου, Ζακύνθου, Ικαρίας, Καλύμνου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Καρπάθου-Κάσου, καθώς και ο Δήμος Αμοργού.
β) Στο δεύτερο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (μέτριο) εντάσσονται: Οι Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας, Μαγνησίας, Σποράδων (μόνο ως προς τον Δήμο Σκιάθου), Καρδίτσας,Κέρκυρας, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Μυκόνου, Κω, Ρόδου και Νήσων Αττικής (εξαιρουμένου του Δήμου Σαλαμίνας).
γ) Στο τρίτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (υψηλό) εντάσσονται: Οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Θήρας, Νάξου (εξαιρουμένου του Δήμου Αμοργού), Βοιωτίας, καθώς και ο Δήμος Σαλαμίνας
δ) Στο τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό) εντάσσονται: Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Σερρών, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Λάρισας
Ειδικώς ως προς τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους αυτών και στους εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της φυσικής αγωγής.
Ειδικώς για το χρονικό διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 6.00 π.μ. έως και τις 2 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6.00 π.μ. δεν εφαρμόζεται η πρόβλεψη του σημείου 18 της παρ. 1 του άρθρου 1 του Α’ Μέρους ως προς την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης».
Image
Στους 618 οι νεκροί

Στους 618 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξαν τρεις άνθρωποι από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 29/10 1211 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35.510, εκ των οποίων το 55,2% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.211, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 35.510 (ημερήσια μεταβολή +3,5%), εκ των οποίων 55,2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 615 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 114 (70,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 35.510 κρουσμάτων, τα 4.043 (11,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 12.843 (36,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1730519 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 62678 δείγματα.

Τι ισχύει από 24/10

Από τις 06:00 το πρωί της 24ης Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας  παντού – τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους – , ενώ από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν εργαζόμενους ή έκτακτα περιστατικά.
Σημειώνεται πως τα δύο αυτά νέα μέτρα αφορούν τις περιοχές εκείνες της χώρας, οι οποίες στο σχετικό υγειονομικό χάρτη βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.
Τα δύο αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν την έλευση των ψυχρότερων μηνών του χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Απώτερος στόχος να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας και να μπορέσει να διαχειριστεί τα περιστατικά των ασθενών με κορωνοϊό, χωρίς παράλληλα να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία.
Στο μεταξύ, εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ οι πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν προσαρμοστεί και φορούν μάσκες.

Εξαιρέσεις από τα νέα μέτρα


Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αλλά και οι οδηγοί αυτοκινήτων, είτε είναι εντός του οχήματος μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού ως επιβάτες.
Ακόμη, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία, ενώ σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος,  οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθίσουν στο τραπέζι.
Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.
Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Περί απαγόρευσης κυκλοφορίας

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης , οι οποίοι μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους που θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.
- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.
Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο,  ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.
Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού.
Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
Ακόμη, από σήμερα 24/10, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στο επίπεδο 4 (Καστοριά και Κοζάνη), θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.
Αυτό ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3.
Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις «κόκκινες» περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης