Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Εξαΰλωση Αποτιμήσεων - «Η Τραπεζική γάγγραινα» συνεχίζει να μολύνει την αγορά

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Εξαΰλωση Αποτιμήσεων - «Η Τραπεζική γάγγραινα» συνεχίζει να μολύνει την αγορά
Μετά την έγκυρη διάσπαση των 612 και των 585 μονάδων του ΓΔ, η προσέγγιση των 510-520 μονάδων συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες
Η τεχνική αδυναμία και απαξίωση του Ελληνικού χρηματιστηρίου των προηγούμενων ημερών, εξελίσσεται σε γενική εξαΰλωση αποτιμήσεων, επί δικαίων και αδίκων.
Η έντονη πτωτική κίνηση των Διεθνών αγορών αποτέλεσε τον καταλύτη για τη χθεσινή απαξιωτική εικόνα.
Η νέα ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας και η επανεμφάνιση των lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανησυχία για την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών, τα ανοικτά γεωπολιτικά ζητήματα αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την υφήλιο, έπληξαν όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων του Πετρελαίου και των πολύτιμων μετάλλων.
Οι ισοτιμίες των αναπτυσσόμενων χωρών, συνεπακόλουθα και οι οικονομίες τους δέχονται σημαντικές πιέσεις.
Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέες ενισχυτικές παρεμβάσεις, αντιλαμβανόμενη την αύξηση της μεταβλητότητας και την αποδυνάμωση της ορμής της ευρωπαϊκής οικονομίας, που δημιουργεί σοβαρές αρνητικές παρενέργειες για το εγγύς μέλλον.
Τα σημαντικά προβλήματα και αδυναμία ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, σε μακροοικονομικό και σε μικροοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και τα στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά για την συνέχεια.
Στα Ελληνοτουρκικά η κατάσταση δεν δείχνει προς το παρόν καμία τάση βελτίωσης ή αποκλιμάκωσης.
Η ελληνική ομολογιακή αγορά, με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP) κινείται σε ελεγχόμενο προστατευμένο περιβάλλον, αφού όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει δυνητικός αγοραστής (ΕΚΤ) με 14 δισ. ευρώ, που ουσιαστικά χειραγωγεί την αγορά.
Όμως στο Ελληνικό χρηματιστήριο «η Τραπεζική γάγγραινα» συνεχίζει να μολύνει την αγορά. Η αδυναμία των ελεγκτικών αρχών να παρέμβουν έγκαιρα στην διαρροή υποθετικών σχεδίων και φημών, η αδυναμία των τραπεζών να ελέγξουν την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και η αδυναμία των εποπτικών αρχών να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, μετά από τόσα χρόνια είναι το λιγότερο απογοητευτική.
Αντ’ αυτού για πολλοστή φορά ασχολούμαστε με ευφάνταστα σχέδια, πολυδάπανες εθελούσιες εξόδους και άλλα φαιδρά..
Το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι ο κεφαλαιακός μηδενισμός , για πολλοστή φορά, όσων ασχολήθηκαν με τραπεζικούς τίτλους παρά το γεγονός ότι από αρχής έτους έχουν απομυζήσει περίπου 32 δισ. ευρώ και συνολικά 39 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ!!!
Επιπλέον, για ποιο λόγο η ΕΧΑΕ αύξησε πρόσφατα την βαρύτητα των προβληματικών τραπεζών στους Δείκτες του ΧΑΑ αποτελεί απορίας άξιον…
Έτσι μετά την έγκυρη διάσπαση των 612 και των 585 μονάδων του ΓΔ, η προσέγγιση των 510-520 μονάδων συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες.
Οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι τα ανωτέρω επίπεδα δεν αλλάζει την απογοητευτική εικόνα.
Αντίστοιχα ο FTSE25 μας προϊδεάζει για συνέχιση της καθοδικής του πορείας και προσέγγισης των 1300 και 1270 μονάδων.
Οι 1395 μονάδες πλέον αποτελούν σημαντική αντίσταση.
Συμπερασματικά, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, όσο βαδίζουμε προς τις Αμερικάνικες εκλογές, με τον Covid-19 να επανακάμπτει ταχέως.
Παραμένουμε άκρως αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της αγοράς μέχρι ότου οι γρήγοροι κινητοί Μέσοι όροι αρχίζουν να προσεγγίζουν τις τιμές και να εξομαλύνουν την αρνητική κλίση τους.
Επιπλέον αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Όμως σε περίπτωση υπερβολικών πιέσεων, πρέπει να επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά Θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα και μερισματικές αποδόσεις, αλλά και εξωστρέφεια.
Επανεκτιμούμε χρονικά τον επενδυτικό μας ορίζοντα, αγοράζοντας τμηματικά σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό προς όφελος μας, διαφυλάσσοντας πάντα επίπεδα ρευστότητας και συμβουλευόμενοι τους ειδικούς.
Δεν ξεχνάμε την πασίγνωστη φράση του Nathan Rothschild, 1st Baron Rothschild, (1840-1915), «Το μυστικό της κερδοσκοπίας είναι να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους», αλλά προσοχή, γιατί το μαχαίρι όταν πέφτει κόβει, ειδικά τους απρόσεχτους…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης