Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις ευρωαγορές, ανησυχία για ανάκαμψη και εκλογές ΗΠΑ - O DAX -0,1%, τα futures της Wall -0,5%

Νευρικότητα στις ευρωαγορές, ανησυχία για ανάκαμψη και εκλογές ΗΠΑ - O DAX -0,1%, τα futures της Wall -0,5%
Στις ΗΠΑ εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές
(upd) Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με την ανησυχία στο κόκκινο εν όψει των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και εν μέσω επιστροφής των lockdowns στις μεγάλες οικονομίες.
Παρά την ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ΄τρίμηνο, οι αναλυτές προβλέπουν νέα συρρίκνωση στο δ΄τρίμηνο, καθώς οι μεγάλες οικονομίες επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 0,1% στις 11.590 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,13% στις 5.574 μονάδες.
Στις 4.592 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,5%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,1% στις 17.887 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματεύεται με άνοδο 0,5% στις 6.442 μονάδες.
Τα futures της Wall Street υποχωρούν 0,5% στις 26.414 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,6% και οδεύει προς πτώση άνω του 6%, η οποία θα μπορούσε να είναι η χειρότερη τέτοια υποχώρηση από τη βουτιά κατά 18% στα μέσα Μαρτίου.

Ευρωζώνη: Ανησυχία παρά την ισχυρή ανάκαμψη στο ΑΕΠ γ΄τριμήνου σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία - Ύφεση double - dip λόγω lockdown

Ιστορική ανάκαμψη καταγράφουν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στο γ΄ τρίμηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, μετά την κατάρρευση που προκάλεσαν τα lockdown στο β΄τρίμηνο του έτους.
Η ανάκαμψη ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο ήταν αναμενόμενη μετά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε ετήσια βάση η πτώση συνεχίζεται, με τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχία για double dip, καθώς επιστρέφουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που οδηγούν σε επιδείνωση του outlook για την ανάκαμψη το 2020 και το 2021.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics, η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ γ΄τριμήνου στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) θα ξεθωριάσει.
Και αυτό καθώς το δεύτερο κύμα της Covid - 19 οδηγεί στην επαναφορά των εθνικών lockdowns.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, είναι δύσκολο για τους αναλυτές να εντοπίσουν μία άλλη περίσταση στην οποία τόσο θετικά νέα έχουν προκαλέσει τόσο μικρή χαρά.
Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και η επιβολή των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσουν στην Ευρωζώνη σε ύφεση double dip.
Η Capital Economics εκτιμά με βεβαιότητα ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει νέα σημαντική συρρίκνωση στο δ΄τρίμηνο.

Ευρωζώνη: Στο +12,7% ανέκαμψε το ΑΕΠ γ΄τριμήνου 2020 - Στο -4,3% σε ετήσια βάση

Με ρυθμό 12,7% ανέκαμψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ΄τρίμηνο του 2020, καθώς επανήλθε η οικονομική δραστηριότητα, μετά την κατάρρευση που προκάλεσε το lockdown στο β΄τρίμηνο του έτους.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 4,3%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 9,4% σε τριμηνιαία βάση και πτώση 7% σε ετήσια.

«Στο κόκκινο» οι αγορές της Ασίας

Στο κόκκινο διαπραγματεύονται τα χρηματιστήρια της Ασίας, στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, την ώρα που βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, γεγονός που υπονομεύει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1,52% στις 22.977 μονάδες, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου των ιαπωνικών εταιρειών απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 1,96% στις 1.579,33 μονάδες.
Ο Hang Seng σημειώνει πτώση 2% στις 24.095 μονάδες.
Ο δείκτης Asia Dow υποχωρεί 1,5% στις 3.266 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρούσε 1,47% στις 3.224 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε πτώση 0,9% στις 39.390 μονάδες.
Στις ΗΠΑ εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές, καθώς η επιστολή της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi προς τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin έχει παραμείνει.
Την ίδια ώρα, στον απόλυτο εφιάλτη μετατρέπεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 91.000 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 91.290 νέες μολύνσεις, με το σύνολο τους να βρίσκονται μια ανάσα από τα 9 εκατομμύρια.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων είχε καταγραφεί το περασμένο Σάββατο, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 88.973 κρούσματα.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν άλλοι 1.021 θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 228.656.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης