Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικό κλίμα στη Wall - Ανησυχία από την εκτόξευση των κρουσμάτων - Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο - Στο -1,58% ο S&P 500, ο DAX -0,36%

tags :
Αρνητικό κλίμα στη Wall - Ανησυχία από την εκτόξευση των κρουσμάτων - Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο - Στο -1,58% ο S&P 500, ο DAX -0,36%
Αρνητικό κλίμα στη Wall μετά το νέο ρεκόρ των κρουσμάτων
Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα 30/10 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν οι ανησυχίες από την ανεξέλεγκτη εξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η επιστροφή των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης στα αυστηρά μέτρα περιορισμού του β’  τριμήνου που οδήγησαν σε βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας προβληματίζει έντονα τους επενδυτές που βλέπουν ανάλογη έξαρση των κρουσμάτων και στις ΗΠΑ.  
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει των προεδρικών εκλογών την Τρίτη 3/11, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο J. Biden να διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα αρκετών μονάδων στις δημοσκοπήσεις έναντι του προέδρου Trump στην τελική ευθεία για τις κάλπες.  
Το επενδυτικό στρέφεται στα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα με τον κλάδο της τεχνολογίας να ξεχωρίζει μετά τις ανακοινώσεις των Facebook, Apple, Amazon. και της μητρικής της Google, Alphabet.
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί εμφάνισαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με τις πωλήσεις τους να σημειώνουν ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο.
Αν και σε επίπεδο κερδών και πωλήσεων οι κολοσσοί της τεχνολογίας κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι προβλέψεις τους για το μέλλον ήταν πολύ πιο επιφυλακτικές, αντανακλώντας την ανησυχία για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην συμπεριφορά των καταναλωτών.  
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, με τη μετοχή του Twitter να σημειώνει «βουτιά» -21,23%, καθώς η αύξηση των χρηστών ήταν μικρότερη των προσδοκιών.
H μετοχή της Apple υποχώρησε -5,6%, ενώ της Amazon -5,44%.
Παράλληλα, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές, καθώς η επιστολή της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi προς τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin έχει παραμείνει.
Σαρωτική είναι η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη 28/10 καταγράφηκαν περισσότερα από 500.000 κρούσματα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο από την έναρξη της πανδημίας πριν από περίπου έναν χρόνο.
Στην Ευρώπη, οι μολύνσεις που καταγράφονται σε ημερήσια βάση, έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη 28/10 τις 250.000, έξαρση που κατά πολλούς επιστήμονες οφείλεται και στις μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες τον έχουν καταστήσει πιο μεταδοτικό.
Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις καταφεύγουν στη λήψη αυστηρών, περιοριστικών μέτρων, με Γαλλία και Γερμανία να προχωρούν σε lockdown, επιλογή που πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Στο κόκκινο βρίσκονται και οι ΗΠΑ, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν ρεκόρ κρουσμάτων καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, αναφέρθηκαν περισσότερες από 91.000 μολύνσεις.
Είναι άλλωστε ενδεικτική η εκτίμηση ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ – σήμερα ανέρχονται σε 228.000 – θα ξεπεράσουν τους 500.000 έως τον Φεβρουάριο, αν δεν καταστεί υποχρεωτική η καθολική χρήση μάσκας.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ασία με την Ινδία να εξακολουθεί να βλέπει μια μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και με την Κίνα να κάνει λόγο για διψήφιο αριθμό μολύνσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι εισαγόμενες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,2 εκατομμύρια, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 45 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περισσότερους από 30,3 εκατομμύρια.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,98% στις 26.398 μονάδες
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,58% στις 3.257 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες -2,79% στις 10.873 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 38,47 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση -066% στις 11.521 μονάδες.
Image
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,4% ή 201,4 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.
Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για άνοδο 1%.
Το προσωπικό εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,9%, άνω των εκτιμήσεων.
Ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την τελική μέτρηση του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 81,8 μονάδες από 80,4 τον Σεπτέμβριο. Η μέτρηση είναι υψηλότερη από τις 81,2 μονάδες της πρώτης μέτρησης.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σκαρφάλωσε στις 85,9 μονάδες από 84,9 προηγουμένως.
Στις 79,2 μονάδες ανήλθε ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές, η ανάκαμψη στο επίκεντρο

Νευρικότητα επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, με την ανησυχία στο κόκκινο εν όψει των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και εν μέσω επιστροφής των lockdowns στις μεγάλες οικονομίες.
Παρά την ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ΄τρίμηνο, οι αναλυτές προβλέπουν νέα συρρίκνωση στο δ΄τρίμηνο, καθώς οι μεγάλες οικονομίες επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Την επενδυτική ψυχολογία συνεχίζει να επιβαρύνει πάντως η νέα έξαρση της πανδημίας, με τα νέα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα να σημειώνουν ρεκόρ την Πέμπτη, φτάνοντας τα 500.000 σε μία μόνο ημέρα.
Στην Ευρώπη, Γερμανία και Γαλλία προχωρούν σε μαζικά lockdowns σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ η ΕΕ συνολικά σχεδιάζει να χρηματοδοτεί τη μεταφορά ασθενών με Covid-19 από χώρα σε χώρα προκειμένου να μην γονατίσουν τα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς τα κρούσματα εκτοξεύονται σε ολόκληρη την ήπειρο.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ιστορική ανάκαμψη καταγράφουν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στο γ΄ τρίμηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, μετά την κατάρρευση που προκάλεσαν τα lockdown στο β΄τρίμηνο του έτους.
Η ανάκαμψη ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο ήταν αναμενόμενη μετά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε ετήσια βάση η πτώση συνεχίζεται, με τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχία για double dip, καθώς επιστρέφουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που οδηγούν σε επιδείνωση του outlook για την ανάκαμψη το 2020 και το 2021.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics, η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ γ΄τριμήνου στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) θα ξεθωριάσει.
Και αυτό καθώς το δεύτερο κύμα της Covid - 19 οδηγεί στην επαναφορά των εθνικών lockdowns.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, είναι δύσκολο για τους αναλυτές να εντοπίσουν μία άλλη περίσταση στην οποία τόσο θετικά νέα έχουν προκαλέσει τόσο μικρή χαρά.
Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και η επιβολή των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσουν στην Ευρωζώνη σε ύφεση double dip.
Η Capital Economics εκτιμά με βεβαιότητα ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει νέα σημαντική συρρίκνωση στο δ΄τρίμηνο.
Με ρυθμό 12,7% ανέκαμψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ΄τρίμηνο του 2020, καθώς επανήλθε η οικονομική δραστηριότητα, μετά την κατάρρευση που προκάλεσε το lockdown στο β΄τρίμηνο του 2020.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 4,3%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 9,4% σε τριμηνιαία βάση και πτώση 7% σε ετήσια.
Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και τον Οκτώβριο, όπως αναμενόταν.
Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη ήταν 0,3% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, όπως και τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης του κόστους ενέργειας .
Οι τιμές ενέργειας έκαναν βουτιά 8,4% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας την αύξηση κατά 4,3% των τιμών των νωπών τροφίμων.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 8,3%, στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας λειτουργικές ζημίες ύψους 1,05 δισ. ευρώ κατέγραψε το γ’ τρίμηνο η Air France-KLM, ενώ προειδοποίησε πως τα χειρότερα έρχονται, καθώς η νέα έξαρση του κορωνοϊού φέρνει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η γαλλο-ολλανδική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε πτώση 67% στα έσοδα του γ’ τριμήνου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 2,52 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό της χρέος αυξήθηκε κατά 1,34 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, στα 9,31 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε ζημιές 442 εκατ. ευρώ και θα είναι «σημαντικά χαμηλότερα» το δ’ τρίμηνο, όπως προειδοποίησε η Air France-KLM, η οποία εμφάνισε καθαρές ζημιές 1,67 δις. ευρώ, λόγω χρεώσεων αναδιάρθρωσης ύψους 565 εκατ. ευρώ.
Η Air France και η KLM στοχεύουν στη μείωση συνδυαστικά του εργατικού τους δυναμικού κατά 9.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης φέτος, ενώ μέχρι το 2022 ο γαλλικός αερομεταφορέας θα μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά επιπλέον 4.500.

«Στο κόκκινο» οι αγορές της Ασίας

Στο κόκκινο έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, την ώρα που βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, γεγονός που υπονομεύει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1,52% στις 22.977 μονάδες, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου των ιαπωνικών εταιρειών απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -1,96% στις 1.579,33 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε πτώση -2% στις 24.095 μονάδες.
Ο δείκτης Asia Dow υποχώρησε -1,5% στις 3.266 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -,47% στις 3.224 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης