Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο της Ευρώπης για ριζική μεταρρύθμιση του ΠΟΕ

Το σχέδιο της Ευρώπης για ριζική μεταρρύθμιση του ΠΟΕ
Ο οργανισμός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων αλλά και να διαχέει παγκόσμια τις πληροφορίες για τις πανδημίες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα πρέπει να ενισχυθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ώστε να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες προκειμένου έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τις πανδημίες και να εκθέτει στην παγκόσμια κοινή γνώμη τις ελλείψεις των κρατών μελών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή (30/10) όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Reuters.
Τα σχόλια έγιναν σε τηλεδιάσκεψη υπουργών Υγείας της ΕΕ στην οποία εγκρίθηκε ένα κείμενο της ΕΕ σχετικά με τη μεταρρύθμιση του οργανισμού ο οποίος λειτουργία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ
Στο κείμενο αυτό (προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων) περιλαμβάνονται μια σειρά από σαρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την ενίσχυση της δυνατότητας παρέμβασης και των πόρων του ΠΟΥ, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του Reuters τον Σεπτέμβριο.
Καταγράφηκαν οι επικρίσεις για το γεγονός ότι η Κίνα και άλλες χώρες δεν μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με την πανδημία Covid-19 εγκαίρως κατά την έναρξή της.
«Η τρέχουσα πανδημία και κυρίως το δεύτερο κύμα της δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις, αλλά είναι πολύ σημαντικό να διεξαχθεί παράλληλα η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn.
Δεν καθόρισε το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας της μεταρρύθμισης, αλλά τόνισε ότι ο ΠΟΥ θα πρέπει να μπορεί να αντιδρά περισσότερο γρήγορα σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων, ενώ τα κράτη-μέλη της πρέπει να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες όταν εκδηλώνονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουμε στο εγχείρημα της μεταρρύθμισης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ανεξάρτητη επιτροπή και μομφές ΗΠΑ

Υστέρα από μήνες πίεσης της διεθνούς κοινή γνώμης, συγκροτήθηκε ανεξάρτητη επιτροπή τον Σεπτέμβριο για να επανεξετάσει τη παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας.
Το προσχέδιο των προτάσεων της ΕΕ, θα συζητηθεί σε συνέλευση του ΠΟΥ στα μέσα Νοεμβρίου και κυρίως ότι ο ΠΟΕ θα πρέπει να δημοσιοποιεί πιο γρήγορα εάν τα κράτη μέλη του τηρούν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά τις υγειονομικές κρίσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τον ΠΟΥ ότι στην Κίνα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του Covid-19, ότι το Πεκίνο καθυστέρησε να μοιραστεί σημαντικές πληροφορίες για το νέο κορωνοϊό που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan.
Το προσχέδιο των προτάσεων αναφέρει επίσης ότι οι χώρες του ΠΟΥ πρέπει να επιτρέπουν ανεξάρτητες επιδημιολογικές αξιολογήσεις επιτόπου σε ζώνες υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια υγειονομικών κρίσεων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης