Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμειναν χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών ου Νότου λόγω του μηνύματος της ΕΚΤ

Παρέμειναν χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών ου Νότου λόγω του μηνύματος της ΕΚΤ
Προβληματίζουν τους αναλυτές οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η σημαντική διαφορά ως προς το κόστος δανεισμού ανάμεσα στις χώρες
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Νότιας Ευρώπης διατηρήθηκαν κοντά στα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκαν πρόσφατα την Παρασκευή (30/10), καθώς οι αγορές επικέντρωσαν το βλέμμα τους στην επιπρόσθετη νομισματική στήριξη που θα παράσχει η ΕΚΤ τον προσεχή Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Τα συμπεράσματα του ΔΣ της ΕΚΤ επισκίασαν τις αρνητικές ειδήσεις ότι και η Ισπανία επέβαλε νέο lockdown εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις αρχές Μαΐου, παρέχοντας τη νομοθετική δυνατότητα στις περιφέρειες της χώρας να επιβάλουν νέα αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ωστόσο, διατηρήθηκαν κοντά σε χαμηλά επίπεδα 10 ημερών την Πέμπτη (30/10), όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε σαφές σήμα για νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της κρίσης της πανδημίας.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παρέμειναν αμετάβλητες περίπου 0,14% και 0,12% αντίστοιχα.
Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων κινήθηκαν στο 0,70%
Στις αγορές χρήματος, τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού Euribor τριών και έξι μηνών κατέγραψαν νέα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ -0,523% και -0,521% αντίστοιχα την Παρασκευή (30/10), με την προσδοκία ότι ο στόχος της ΕΚΤ όσον αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων θα είναι ευκολότερο να επιτευχθεί, δήλωσε ο Lyn Graham-Taylor, της Rabobank.

Image

PEPP, TLTRO και βασικό επιτόκιο

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν η ΕΚΤ επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης (PEPP) με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.
Λίγοι αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού.
Οι χρηματαγορές προβλέπουν περίπου 25% πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει το κεντρικό επιτόκιο αναφοράς στο -0,60% από το τρέχον -0,50%.
«Ακόμη και με την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την πανδημία υπάρχει των spreads (σ.σ. αύξηση της διαφοράς με το γερμανικό επιτόκιο αναφοράς bund) και μείωση των επιτοκίων», επισήμαναν οι αναλυτές της ING, αναφερόμενοι στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία οι οποίες αντιμετωπίζουν κόστος δανεισμού αρκετά υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας.
Οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν με ρυθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (30/10), οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ παρέμειναν σταθερές τον Οκτώβριο και το τρίτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ υπερέβη τις προσδοκίες των αναλυτών.
Ωστόσο, τα εν λόγω οικονομικά δεδομένα δεν ενσωματώνουν τα νέα lockdowns σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, δήλωσε ο Graham-Taylor της Rabobank.
Image

Image
Image

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης