Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒΒ (high) η Ιταλία, αρνητικό παραμένει το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒΒ (high) η Ιταλία, αρνητικό παραμένει το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιταλίας από τη DBRS Morningstar
Σε «ΒΒΒ (high)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η DBRS Morningstar, χωρίς να μεταβάλει τις αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Παρά τα σημάδια ανθεκτικότητας και την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μετά τον Απρίλιο, το αρνητικό trend αντικατοπτρίζει την ακόμη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από τον αντίκτυπο της πανδημίας, αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.
Η πρόσφατη κλιμάκωση των κρουσμάτων, εάν δεν περιοριστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερους από τους αναμενόμενους περιορισμούς, οι οποίοι παρεμποδίζουν την ανάκαμψη.
Αν και το τρέχον οικονομικό σοκ δεν αντικατοπτρίζει μεγάλες ανισορροπίες, μια βραδύτερη ανάκαμψη μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη απώλεια της παραγωγικής ικανότητας.
Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την ήδη εύθραυστη δυνητική ανάπτυξη και την ικανότητα της Ιταλίας να μειώσει σημαντικά το πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί σε 161,8% το 2020 από 134,7% το 2019.
Η άνοδος αυτή οφείλεται επίσης στα μέτρα στήριξης που πυροδοτούν μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, ελλείψει των οποίων η πτώση του ΑΕΠ θα ήταν ακόμη πιο δραματική.
Η Ιταλία έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU), καθώς θα μπορούσε να εισπράξει κεφάλαια ύψους 205 δισεκ. δολαρίων (10,5% του ΑΕΠ).
«Η Ιταλία επωφελείται από την τρέχουσα έκτακτη χρηματοοικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και διαχειρίζεται αποτελεσματικά την απότομη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. (…)
Επιπλέον, η Ιταλία είναι μια πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία, και ο μεταποιητικός τομέας έχει δείξει σημάδια ανθεκτικότητας μέχρι στιγμής. (…)
Η απότομη μείωση των ωρών εργασίας δεν συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων χάρη στα κυβερνητικά μέτρα.
Ωστόσο, η πλήρης απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων αναμένεται να αρθεί το επόμενο έτος οδηγώντας σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. (…)
Η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ περίπου 9,5% για το 2020.
Μετά από μείωση στο 7% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, η κυβέρνηση προβλέπει περαιτέρω πτώση στο 4,7% και 3% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα. (…)
Οι ιταλικές τράπεζες είναι ισχυρότερες από ό, τι στο παρελθόν, καθώς τόσο η πιστωτική ποιότητα όσο και η κεφαλαιοποίηση βελτιώθηκαν, αλλά η ευρεία οικονομική ύφεση και μια πιθανή βραδεία ανάκαμψη, θα μεταφραστούν πιθανώς σε επιδείνωση της κερδοφορίας και του ενεργητικού.
Πριν από την πανδημία, ο δείκτης των NPLs ήταν σε πτωτική τάση και η ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν σε επίπεδο προ χρηματοοικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, παρά τη σημαντική μείωση του ακαθάριστου δείκτη NPLs σε 6,1% το β’ τρίμηνο του 2020 από 18,2% το γ’ τρίμηνο του 2015, το απόθεμα παραμένει υψηλό και αναμένεται να αυξηθεί, ιδίως όταν η κυβέρνηση αποσύρονται τα μέτρα στήριξης», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης