Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Εκλογές 2020: Αφού είπε «ναι» στον Trump το 2016, η Άιοβα ίσως το 2020 του γυρίσει την πλάτη

tags :
ΗΠΑ - Εκλογές 2020: Αφού είπε «ναι» στον Trump το 2016, η Άιοβα ίσως το 2020 του γυρίσει την πλάτη
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις όμως πλέον δείχνουν τον Ρεπουμπλικάνο να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον αντίπαλό του των Δημοκρατικών, J. Biden, και η Άιοβα προστέθηκε στον κατάλογο με τις αμφίρροπες πολιτείες
Η M. Smith έχασε τη δουλειά της όταν το εργοστάσιο πλυντηρίων στο οποίο εργαζόταν στο Νιούτον της Άιοβα έκλεισε πριν 15 χρόνια, αφήνοντας 2.000 ανθρώπους χωρίς δουλειά.
Η ψηφοφόρος των Δημοκρατικών πιστεύει ότι αυτή είναι η εξήγηση για την επιτυχία του D. Trump το 2016.
Οι άνθρωποι είπαν δεν είναι πολιτικός, είναι επιχειρηματίας: ας του δώσουμε μια ευκαιρία να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Η Smith, πρόεδρος του τομέα του Δημοκρατικού Κόμματος στην κομητεία Τζάσπερ, σήμερα εργάζεται σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, όμως η κατάστασή της δεν έχει βελτιωθεί από τότε που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο ο δισεκατομμυριούχος Trump.
«Δεν έχω περισσότερα χρήματα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, μπορώ να σας πω ότι η ασφάλιση υγείας μου κοστίζει περισσότερο», εξηγεί.

Πολιτεία σε εξέλιξη

Σε αυτή τη μεσοδυτική πολιτεία, η κομητεία Τζάσπερ είχε εκλέξει τον B. Obama το 2008 και το 2012, όμως το 2016 πείστηκε από τον Trump: κέρδισε με 18 μονάδες διαφορά τη H. Clinton.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις όμως πλέον δείχνουν τον Ρεπουμπλικάνο να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον αντίπαλό του των Δημοκρατικών, J. Biden, και η Άιοβα προστέθηκε στον κατάλογο με τις αμφίρροπες πολιτείες.
Στο Νιούτον οι ψηφοφόροι βιάζονται να ψηφίσουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου, και οι αρχές αναμένουν η πρώιμη ψηφοφορία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Αφού ψήφισε τον Biden, ο C. Elthov, υποστηρικτής του B. Sanders ελπίζει σε νίκη των Δημοκρατικών.
«Πιστεύω ότι είχαμε την ευκαιρία να δούμε τι θα κάνει σε τέσσερα χρόνια ο Trump.
Και ο απολογισμός δεν είναι καλός», σχολιάζει.
Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, οι απόψεις είναι εντελώς διαφορετικές.
«Ο πρόεδρος Trump έκανε καλή δουλειά σχεδόν στα πάντα, όπως στην οικονομία.
Έχει ένα μικρό πρόβλημα με τον κορωνοϊό, αλλά δεν πιστεύω ότι ο Biden θα έκανε κάτι διαφορετικό», εκτιμά ο K. Ekhart, συνταξιούχος που πήγε να ψηφίσει.
Απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού, ο πρόεδρος του τομέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην κομητεία Τζάσπερ, ο T. Nirmayer, προτάσσει την ανάκαμψη.
«Η οικονομία είναι μια τεράστια, τεράστια ανησυχία.
Πρέπει να ανοίξουμε ό,τι έκλεισε λόγω του ιού», εξηγεί, αν και η covid-19 «εξαπλώθηκε λίγο τον τελευταίο καιρό» στην Άιοβα.
Ο Nirmayer μολύνθηκε και ο ίδιος από κοροωνοϊό και πιστεύει ότι πλέον πρέπει «να προχωρήσουμε».
Στην Άιοβα, μια πολιτεία με τρία εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφονται περισσότερες από 1.000 μολύνσεις καθημερινά.

Γυναίκες των προαστίων

Η Άιοβα έχει έξι εκλέκτορες από τους 270 που χρειάζεται κάποιος για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως ο Trump επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το Ντε Μόιν για να κινητοποιήσει τη βάση των Ρεπουμπλικάνων.
Σε αυτή τη συγκέντρωση ο Αμερικανός πρόεδρος επικεντρώθηκε σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που μπορεί να κάνει τη διαφορά: στις γυναίκες των προαστίων.
«Θέλουν ασφάλεια, δεν θέλουν να πέσει η αξία του σπιτιού τους», τόνισε.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, ο Biden έχει προβάδισμα 20 μονάδες στις γυναίκες στην Άιοβα.
Η πολιτεία, που είχε ισχυρή τάση υπέρ των Ρεπουμπλικάνων τα τελευταία χρόνια, έγινε πιο δεκτική προς του Δημοκρατικούς εξαιτίας των δημογραφικών αλλαγών που σημειώθηκαν εκεί, σύμφωνα με την C. Kedrovski καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Άιοβα.
«Όλες οι ζώνες που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη βρίσκονται στην περιοχή του Ντε Μόιν.
Κι εκεί παρατηρούμε ότι οι γυναίκες που ζουν στα προάστια ανάγονται σε αποφασιστικές φωνές», εξηγεί.
Μια ήττα του Trump στην πολιτεία αυτή, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στη Γερουσία, που ανανεώνεται κατά το ένα τρίτο φέτος και στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία μόνο τριών εδρών.
Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων J. Ernst βρίσκεται πίσω από την αντίπαλό της των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
«Πιστεύω ότι η τύχη της συνδέεται με αυτή του Trump», σημειώνει ο R. Leonard, δημοσιογράφος σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
«Δεν είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που θα διώξουν την Ernst.
Αγαπούν την Ernst.
Οι ανεξάρτητοι θα ψηφίσουν βάσει της άποψής τους για τον Trump», υπογραμμίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης