Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στη Σάμο μεταβαίνει ο Μητσοτάκης - Πάνω από 100 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ με 2 μαθητές νεκρούς και 10 τραυματίες

Στη Σάμο μεταβαίνει ο Μητσοτάκης - Πάνω από 100 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό των 6,7 Ρίχτερ με 2 μαθητές νεκρούς και 10 τραυματίες
Καταρρεύσεις κτιρίων στη Σάμο - Στη νησί ο Χαρδαλιάς και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ - Σε μέγιστη επιφυλακή οι υγειονομικές μονάδες
(Συνεχές upd) Στη Σάμο μεταβαίνει σήμερα το πρωί (31/10) μετά το διάγγελμα ο πρωθυπουργός προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο νησί Σάμο από τον σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  κάτοικοι κι ενώ οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 60.
Στην Σάμο επικρατεί θρήνος καθώς δύο μαθητές έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο, την ώρα που είχαν τελειώσει το σχολείο και επέστρεφαν στα σπίτια τους, ενώ συνολικά 10 τραυματίστηκαν.
Κλειώ και Αρης θύματα του σεισμού στη Σάμο

Ο φονικός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ χτύπησε την υποθαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμου και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα.
Ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτός είναι ο κύριος σεισμός ενώ μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί 60 μετασεισμοί.
Ήδη μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένας ισχυρός μετασεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και δεκάδες άλλοι μικρότερης έντασης.
Κρίσιμο για την εξέλιξη του φαινομένου είναι το επόμενο 48ωρο σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι το παρακολουθούν.

Πάνω από 100 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχει η Γενική Γραμματεία Υποδομών στο νησί, 50-100 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ενώ στο Βαθύ εντός της ημέρας, θα υπάρξει λεπτομερείς εκτίμηση καθώς υπάρχουν συνεργεία που δουλεύουν για την εκτίμηση των καταστροφών.
Οι κάτοικοι του νησιού διανυκτέρευσαν οι περισσότεροι έξω από τα σπίτια τους και μακρυά από τις περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες καθώς υπάρχουν πολλά παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές και μπορεί να καταρρεύσουν με έναν ισχυρό μετασεισμό.
Χαρακτηριστικό είναι και το μήνυμα των Αρχών από μεγάφωνο που υποδεικνύει στους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο.
Για το λόγο αυτό έχουν στηθεί σκηνές προκειμένου να μπορέσουν να διανυκτερεύσουν εκεί οι κάτοικοι.
Την ίδια στιγμή πολλοί από τους καταστηματάρχες στην παραλιακή ζώνη θα διανυκτερεύσουν μέσα στα καταστήματά τους, καθώς πολλά από αυτά έχουν γεμίσει νερά από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό και δεν μπορούν να ασφαλίσουν με τις πόρτες να έχουν υποστεί ζημιές.
Image
Εκτός από τα δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών ένα 14χρονο παιδί που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Σάμο στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, ενώ και μια γυναίκα τραυματίας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή.
Στο νοσοκομείο Παίδων έφτασε αργά το βράδυ της Παρασκευής 30/10, ο 14χρονος Ερρίκος που τραυματίστηκε από τον μεγάλο σεισμό στην Σάμο.
Ο 14χρονος που έχει βαριά κατάγματα  κυρίως στα κάτω άκρα, μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από το νησί του Πυθαγόρα στην Αθήνα.
Στο νοσοκομείο μετέβη και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Υγείας ευχήθηκε περαστικά στον Ερρίκο και είπε ότι «όλα είναι έτοιμα στο νοσοκομείο προκειμένου ο 14χρονος να χειρουργηθεί αφού πρώτα σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του».
Συνολικά 9 άτομα είναι οι τραυματίες όλοι τους με ορθοπαιδικά τραύματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους την ώρα του σεισμού.
Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ προκάλεσε αρκετές ζημιές, κυρίως σε παλαιά κτήρια, αλλά και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ κατέρρευσε και μέρος της εκκλησίας στο Καρλόβασι.
Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση αλλά και φόβο ήταν και τα τσουνάμι που ακολούθησαν με τη θάλασσα να βγαίνει στη στεριά.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα είναι στο νησί, ενώ νωρίτερα η υπηρεσία 112 έστειλε μηνύματα προειδοποίησης για τσουνάμι σε Σάμο, Χίο Κω και Ικαρία, αλλά και ένα ξεχωριστό μήνυμα στους κατοίκους της Σάμου να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να παραμείνουν σε εξωτερικούς χώρους. Πολλοί κάτοικοι είναι έτοιμοι να διανυκτερεύσουν ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι τους ισχυρούς μετασεισμούς, για τους οποίους έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες.
Image
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο παράλληλης αντιμετώπισης πανδημίας και σεισμού, σε περίπτωση που κάτοικοι δεν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους, λόγω ζημιών, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ιατρικό κλιμάκιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών μετέβη επίσης στο νησί, ενώ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ύψιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές μονάδες τόσο στη Σάμο, όσο και στη Χίο, όπου με μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο μετέβη επίσης στη Σάμο, ενώ οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που θα ανακύπτουν.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές κυρίως παλιά κτίρια, ενώ η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο να σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός, καθώς ο χορός της μετασεισμικής ακολουθίας είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες. 

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι τα 6,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Η Σάμος άντεξε» δήλωσε μέσω δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα».
Image
Image

Μητσοτάκης σε Erdogan: Οι δυο λαοί να είναι ενωμένοι στα δύσκολα

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρόεδρο Erdogan για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την τραγική απώλεια ζωών από τον σεισμό που έπληξε τις χώρες μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.
"Οποιες και αν είναι οι διαφορές μας, σε τέτοιες συγκυρίες οι δυο λαοί πρέπει να είναι ενωμένοι", υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Image


 Συλλυπητήριο μήνυμα Τσίπρα

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο από τον σεισμό, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
Image

Το χρονικό των εξελίξεων 

Ο ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε στις 13:50 το νησί και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε προσόψεις κτηρίων στη Σάμο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 19 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά της Σάμου ενώ ήταν επιφανειακός καθώς το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις στα 5 χλμ.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Θανάση Γκανά, έχουν καταγραφεί 15 μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, γεγονός που κρίνεται θετικό.
Ωστόσο, οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού της τάξης των 6 Ρίχτερ ή της ενεργοποίησης γειτονικού ρήγματος.
Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε ρήγμα έκτασης 250 χλμ.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 τραυματίες, πέραν των δύο νεκρών παιδιών, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν, αλλά και για υλικές ζημιές στο Καρλόβασι, όπου κατέρρευσε μία εκκλησία.
Image
Παράλληλα αναφέρεται ότι υπάρχουν σημαντικές ζημιές και σε άλλα τμήματα της Σάμου αλλά και στα τουρκικά παράλια, ειδικά στη Σμύρνη όπου κατέρρευσαν ολόκληρες πολυκατοικίες, ενώ οι σεισμολόγοι προειδοποιούν τους κατοίκους να αποφύγουν τα παράλια του νησιού, λόγω πρόκλησης μικρού τσουνάμι.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να απομακρυνθούν από τις ακτές.
Υπήρξε και σχετικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία.
Image
Όπως τόνισε, πρόκειται για επιφανειακό σεισμό, που έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει υποθαλάσσιο ρήγμα στην περιοχή.
Σύμφωνα με κάτοικο της Σάμου που επικοινώνησε με το Bankingnews.gr οι υλικές ζημιές είναι εκτεταμένες, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.
Επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στο νησί, ανέφερε.
Image
Image
Image
Προειδοποίηση σεισμολόγων για έντονη μετασεισμική ακολουθία

Προειδοποίηση ότι θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία απηύθυνε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας αναφερόμενος στην ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί της Σάμου.
«Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου.
Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί» αναφέρει ο κ.Χουλιάρας.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος, προειδοποίησε για ισχυρούς μετασεισμούς κάνοντας λόγο για μετασεισμούς ακόμα και τους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη» είπε ο κ.Παπαζάχος.
Παράλληλα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.
Λίγα λεπτά αργότερα έγινε ένας ακόμη σεισμός στην Ικαρία, της τάξεως των 4,6 ρίχτερ.
Image
Ήδη έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες για εκτεταμένες ζημιές σε εκκλησία στο Καρλόβασι
Image

Ταρακουνήθηκαν τα Δωδεκάνησα
 
Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.
Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία.
Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Αισθητός και στην Κρήτη

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι.
Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλες υλικές ζημιές στη Σάμο, οδοιπορικό του Bankingnews


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης