Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ εκλογές: Προεκλογική εκστρατεία Biden στο Μίσιγκαν με τον Obama στο πλευρό του

ΗΠΑ εκλογές: Προεκλογική εκστρατεία Biden στο Μίσιγκαν με τον Obama στο πλευρό του
Ο Τrump  είχε κερδίσει στο Μίσιγκαν το 2016 με μόλις 0,2  μονάδα, τώρα όμως προηγείται ο Biden με 7 μονάδες
Με τον πρώην πρόεδρο Barack Obama στο πλευρό του  συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Joe Biden στο Μίσιγκαν με τον πρόεδρο Trump να επισκέπτεται ξανά την Πενσιλβάνια μόλις 3 ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο, ο 77χρονος Biden θα παρουσιαστεί μαζί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις "drive-in" στις πόλεις Φλιντ και Ντιτρόιτ, στην πολιτεία του Μίσιγκαν.
Ο πρόεδρος Trump  είχε κερδίσει στην πολιτεία αυτή με πάρα πολύ μικρή διαφορά, 0,2 της μονάδας, στις προεδρικές του 2016. Ωστόσο φέτος ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται εκεί στις δημοσκοπήσεις κατά επτά μονάδες.
Η πολιτεία αυτή των βορειοανατολικών ΗΠΑ μετρά 16 μεγάλους εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται για την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ.
Εδώ και μια εβδομάδα, ο Obama έχει θέσει την δημοτικότητά του στην υπηρεσία του πρώην αντιπροέδρου του, με πολλές συγκεντρώσεις κυρίως στην Φλόριντα, αλλά και στην Πενσιλβάνια.
Ο Trump θα οργώσει σήμερα την έτερη αυτή σημαντική πολιτεία της χώρας, όπου προβλέπεται να έχει τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο πρόεδρος είχε κερδίσει στην Πενσιλβάνια με πολύ μικρή διαφορά την Hilary Clinton το 2016.

Kάθε ψήφος μετράει

Χθες Παρασκευή (30/10), οι δύο υποψήφιοι όργωσαν τα εδάφη των μεσοδυτικών πολιτειών, μια σημαντική περιοχή για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η οποία έδωσε καλά αποτελέσματα στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο το 2016, ωθώντας τον προς τη νίκη.
Πιστός στους φρενήρεις ρυθμούς της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Trump είχε χθες συγκεντρώσεις σε τρεις πολιτείες: Μίσιγκαν, Μινεσότα και Ουισκόνσιν.
Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, ο δισεκατομμυριούχος υποβάθμισε ξανά την σοβαρότητα της COVID-19, από την οποία ασθένησε και ο ίδιος, και προειδοποίησε κατά των σχεδίων του αντιπάλου του.
Με μια κυβέρνηση Biden "δεν θα έχει σχολείο, ούτε τελετές αποφοίτησης, ούτε γάμους, ούτε Thanksgiving, ούτε Χριστούγεννα", δήλωσε στο πλήθος στο Ρότσεστερ, στη Μινεσότα.
"Αν κολλήσετε, θα γίνετε καλύτερα, και μετά θα έχετε ανοσία", είχε εξάλλου πει λίγες ώρες νωρίτερα στο Μίσιγκαν, την ώρα που η υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός πλήττει σφόδρα την οικονομία, ένα από τα δυνατά του σημεία έναντι των ψηφοφόρων.
Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει περισσότερους από 230.000 νεκρούς στις ΗΠΑ. Η χώρα ξεπέρασε χθες το όριο των συνολικά 9 εκατομμυρίων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, καταγράφοντας νέο ρεκόρ 100.000 και πλέον νέων κρουσμάτων το 24ωρο που πέρασε, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
Ο Biden, ο οποίος έπειτα από εβδομάδες απομόνωσης στην έδρα του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, επισκέφθηκε χθες και αυτός τρεις πολιτείες σε μια ημέρα: Άιοβα, Μινεσότα και Ουισκόνσιν.
Σε αντίθεση με τον αντίπαλό του, το πρώην δεξί χέρι του Obama τηρεί αυστηρά τα μέτρα προστασίας από την πανδημία της COVID-19.
Ως εκ τούτου περιόρισε τις συγκεντρώσεις του σε μερικές εκατοντάδες προσκεκλημένους σε "drive-in", τα οποία αποτελούν πλέον το σύμβολο της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο πρώην αντιπρόεδρος κατηγόρησε εξάλλου τον αντίπαλό του για την διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
"Ο Trump έβγαλε μια λευκή σημαία και συνθηκολόγησε με τον ιό", είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του στο Μιλγουόκι στο Ουισκόνσιν.
"Ο πρόεδρος Trump σπέρνει τη διχόνοια. Πιστεύει ότι μπορεί να μας διχάσει", σημείωσε επίσης ο Δημοκρατικός υποψήφιος, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του στην Μινεσότα.
Φορώντας μάσκα ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για περίπου 20 λεπτά, πολύ λιγότερο από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του.
"Θα προτιμούσα μια κανονική συγκέντρωση; Ναι. Ωστόσο αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη επιλογή", δήλωσε από την Ντε Μουάν στην Άιοβα η Σάρα Ρίλεϊ, μια 61χρονη δικηγόρος, σε έναν από τους δημοσιογράφους της πολύ περιορισμένης ομάδας που έχει διαπιστευτεί να ακολουθεί τον Δημοκρατικό υποψήφιο.
Ο Trump είχε κερδίσει με διαφορά στην Άιοβα το 2016, αλλά αυτήν τη φορά οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν σαφές αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος Mike Pence, επισκέφθηκε χθες την Αριζόνα, ενώ η υποψήφια αντιπρόεδρος του Biden, Kamala Harris, μετέβη στο Τέξας, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί την Φλόριντα.
Στηριζόμενη στις δημοσκοπήσεις που φέρνουν στήθος με στήθος τους δύο αντιπάλους και την κινητοποίηση ρεκόρ σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, η προεκλογική ομάδα του Biden πιστεύει ότι μπορεί και να κερδίσει την συντηρητική πολιτεία του Τέξας σε αυτές τις εκλογές.
Με 9 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ήδη ψηφίσει, ο αριθμός των συμμετεχόντων στην πρώιμη εκλογική διαδικασία στην νότια αυτή πολιτεία των ΗΠΑ ξεπερνάει τον αριθμό αυτών που είχαν ψηφίσει συνολικά στις εκλογές του 2016.
Όπως άλλωστε έκαναν και ο Trump και ο Biden, περισσότεροι από 86 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει εκ των προτέρων από τους περισσότερους από 230 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης