Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κορωνοΐός: Προσδοκίες από 4 εμβόλια – Το κυβερνητικό σχέδιο και οι εταιρείες με τις οποίες συζητά η Αθήνα

Κορωνοΐός: Προσδοκίες από 4 εμβόλια – Το κυβερνητικό σχέδιο και οι εταιρείες με τις οποίες συζητά η Αθήνα
Mετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εφόσον υπάρξει έγκριση τις αρχές του νέου έτους, αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού
«Μάχη» με το χρόνο για την ανακάλυψη του εμβολίου για τον SARS-CoV-2 δίνουν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί ανά τον κόσμο, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένα από τα εννέα εμβόλια που δοκιμάζονται σε μελέτες τελικής φάσης θα έχει πάρει μέχρι το τέλος του έτους έγκριση κυκλοφορίας.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, έχει δεσμεύσει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις των εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών, μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει η Ε.Ε. αλλά και τουλάχιστον ακόμη ένα εκατομμύριο δόσεις με φαρμακευτική πολυεθνική που δρομολογεί επενδύσεις στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, έχουν υπογραφεί μέσω του ευρωπαϊκού διαύλου συμφωνίες με την AstrraZeneca,  τη Sanofi και την Johnson& Johnson και μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει πάνω από 1.000.000.000 δόσεις πιθανών εμβολίων, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna, την Pfizer και την CureVac.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews,  βρίσκεται σε  απευθείας διαπραγμάτευση με υψηλόβαθμα στελέχη της Pfizer , που φαίνεται ότι πρώτη θα κόψει το νήμα στον αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του εμβολίου.
Το εμβόλιο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έγκριση, όπως δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, και η  Pfizer περιμένει τις επόμενες εβδομάδες τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.
Σε περίπτωση που είναι επιτυχημένες, θα υποβάλλει αίτηση έγκρισης έκτακτης ανάγκης στις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ εντός του Νοεμβρίου.
Επίσης, η Moderna, το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να υποβάλει αίτηση κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο mRNA  κατά της Covid-19.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν έρθει σε επαφή με τον Ρώσο πρέσβη για να διερευνήσουν την προοπτική διάθεσης ποσοτήτων από το εμβόλιο  «Sputnik-V»,  το οποίο ανέπτυξε το επιστημονικό κέντρο Τσουμακόφ της ρωσικής ακαδημίας Επιστημών.  
Την πορεία προς την έγκριση φαίνεται να ακολουθούν το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την εταιρεία AstrraZeneca, και το εμβόλιο του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, σε συνεργασία με την εταιρεία  Johnson& Johnson, που χρησιμοποιούν αδενοΐό  ως φορέα έκφρασης της πρωτεΐνης  S του  SARS-CoV-2.
Για το χρονοδιάγραμμα της κυκλοφορίας του εμβολίου ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής αγωγής  Αιματολογίας – Ογκολογίας, Θ. Δημόπουλος, σημειώνει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται έγκριση του εμβολίου από τις αρχές του 2021 και έπειτα, ενώ έγκριση  στα τέλη του 2020 αποτελεί το ιδανικότερο σενάριο.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, «είναι πολύ πιθανό εντός του 2021 να έχουμε παραπάνω από μία εγκρίσεις εμβολίων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να εξασφαλιστεί η πληθυσμιακή κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο».
Όπως σημειώνει, η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με εταιρεία AstrraZeneca για το εμβόλιο της Οξφόρδης ChAdOx1 και τις εταιρίες Sanofi – GSK για το πρωτεϊνικό τους εμβόλιο, του οποίου η μελέτη φάσης 3 θα ξεκινήσει περίπου στα τέλη του 2020 και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων (Johnson& Johnson, CureVac, Moderna και BioNTech), με τους οποίους ήδη έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διερευνητικές συνομιλίες.
Το εμβόλιο, μετά την έγκριση από τις ρυθμιστικές Αρχές, θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό (υγειονομικοί υπάλληλοι), αλλά και σε όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Πάντως, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εφόσον υπάρξει έγκριση τις αρχές του νέου έτους, αναμένεται  να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
 
Κικίλιας: Καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών

"Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών Covid-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίσης του πληθυσμού", δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην Realnews.
Ο υπουργός σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα.
"Η  Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρίες (AstraZeneca, Sanofi – GSK, Johnson& Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές", όπως αναφέρει.
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας τονίζει ότι "απέχουμε ακόμη από το "κόκκινο", προσθέτοντας πως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο  κορωνοΐός.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι "αν ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα, θα πάμε καλά, είμαι σίγουρος", ενώ τώρα "βρισκόμαστε στη φάση που η επιπολαιότητα των λίγων καταστρέφει την υπευθυνότητα των πολλών και θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων".   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης