Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιο το μέλλον της Πειραιώς μετά την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισ σε μετοχές; - Ιδιωτικοποίηση, αύξηση κεφαλαίου ή συγχώνευση;

Ποιο το μέλλον της Πειραιώς μετά την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισ σε μετοχές; - Ιδιωτικοποίηση, αύξηση κεφαλαίου ή συγχώνευση;
Τι θα σηματοδοτήσει η αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 61,3% για την τράπεζα Πειραιώς, την διοίκηση, τους εργαζομένους και τις προοπτικές;
Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί, ο SSM της ΕΚΤ ως εποπτική αρχή δεν θα εγκρίνει την καταβολή των τόκων του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου 2,040 δισεκ. ευρώ στην συνεδρίαση 12 και 13 Νοεμβρίου, οπότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκκινήσει τις διαδικασίες για να μετατραπεί το Cocos σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Τι θα σηματοδοτήσει η αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 61,3% για την τράπεζα Πειραιώς, την διοίκηση, τους εργαζομένους και τις προοπτικές;
Για τους εργαζομένους μια μείωση προσωπικού με εθελουσία και άλλες κινήσεις 2000 ατόμων θα πρέπει να θεωρείται ρεαλιστική επιδίωξη.

Το bankingnews σε 12 ερωτήσεις – απαντήσεις θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις μελλοντικές εξελίξεις στην τράπεζα Πειραιώς

1)Γιατί το Cocos των 2,040 δισεκ. μετατρέπεται σε μετοχές;
Απάντηση
Το ελληνικό δημόσιο μέσω ενός ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές Cocos (Contingent convertible bond), ύψους 2,040 δισεκ. συνέβαλλε στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς το 2015.
Το Cocos έληγε τον Δεκέμβριο του 2022.
Κάθε χρόνο η Πειραιώς είχε συμβατική υποχρέωση να πληρώνει τους τόκους του Cocos τα 163 εκατ ευρώ περίπου.
Μια φορά η Πειραιώς δεν πλήρωσε το 2018, ενεργοποιώντας την ρήτρα μη καταβολής τόκων αλλά με βάση την σύμβαση κράτους – Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με Πειραιώς, δεν έχει άλλη φορά δικαίωμα να μην πληρώσει τους τόκους.
Εάν δεν καταβάλλει τους τόκους τα 163 εκατ που προκύπτουν από το επιτόκιο 8%, τότε αυτομάτως το μετατρέψιμο ομόλογο των 2,040 δισεκ. ευρώ μετατρέπεται σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Ο SSM δεν εγκρίνει την καταβολή των τόκων όχι για ταμειακούς λόγους, καθώς η ρευστότητα της Πειραιώς είναι πολύ ισχυρή αλλά για κεφαλαιακούς λόγους.
Τα 163 εκατ θα αφαιρεθούν από τα κεφάλαια και όχι από την ρευστότητα και αυτό προφανώς σταθμίζεται με μεγάλη προσοχή από τον εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών.
Η Πειραιώς με 16,1% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αλλά 14,1% CET1 και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ 13,7% οριακά πληροί τα κριτήρια.
Μπορεί ο ελάχιστος υποχρεωτικός συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να είναι 11,25% αλλά στην πραγματικότητα σε εποχή κανονικότητας διαμορφώνεται σε 14,25%.
Οπότε εύλογα το ζήτημα των 163 εκατ των τόκων του Cocos δεν θεωρείται αμελητέα ποσότητα για τα κεφάλαια.

2)Γιατί η τιμή μετατροπής είναι τα 6 ευρώ και όχι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή;
Απάντηση
Η τιμή των 6 ευρώ ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 μετά το reverse split και με βάση αυτή την τιμή καθορίστηκε και η τιμή μετατροπής του ομολόγου σε μετοχές.
Βέβαια η εξέλιξη αυτή πρέπει να τονιστεί ότι ΔΕΝ είναι προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.
Για να γίνει αντιληπτό με την μετατροπή του Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ το ΤΧΣ από 26,4% θα βρεθεί στο 61,3%.
Εάν η τιμή μετατροπής καθοριζόταν με βάση τις τρέχουσες τιμές π.χ. τα 0,65 ευρώ τότε το ΤΧΣ από 26,4% θα έφθανε στο 96% με 98%.
Γίνεται αντιληπτό ότι η τιμή μετατροπής δεν συμφέρει το ελληνικό δημόσιο αλλά αυτό είχε συμφωνηθεί και πλέον η τιμή μετατροπής θα είναι τα 6 ευρώ.

3)Τι dilution θα υποστούν οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας Πειραιώς;
Απάντηση
Ο Paulson ήταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος με ποσοστό 6,62% και θα βρεθεί με 3,5% περίπου και ο Mistakidis από 5,14% θα υποχωρήσει στο 2,5%, ενώ το Bienville Capital από 4,97% θα υποχωρήσει στο 2% - εάν δεν έχει ήδη μηδενίσει –
Επίσης η EBRD έχει ήδη ρευστοποιήσει τις μετοχές της στην Πειραιώς.

4)Πότε υποβλήθηκε η πρόταση του Paulson στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς και στο ΤΧΣ;
Απάντηση  
Η πρόταση Paulson υποβλήθηκε αρχές Οκτωβρίου ένα μήνα δηλαδή πριν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απορρίψει την πρόταση.
Ο Paulson πρότεινε να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ και με βάση αυτή να υποστεί αραίωση το ΤΧΣ άπαξ και δεν θα συμμετείχε.
Ο Paulson θα εισέφερε 200-250 εκατ σε σύνολο 800 εκατ για τα υπόλοιπα κεφάλαια 600 με 550 εκατ δεν υπήρχε κάποια δέσμευση.
Ο Mistakidis δεν συμμετείχε στην διαδικασία, ούτε είχε συμφωνήσει για την αύξηση κεφαλαίου.
Αρχικά το ΤΧΣ είχε εξετάσει την πρόταση αλλά όταν ετέθη στην κυβέρνηση την οποία και απέρριψε, πήρε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθαρή θέση.
Μπορεί να ειπωθεί ότι το ΤΧΣ δεν ήταν θετικά διακείμενο στην πρόταση αρχικά αλλά ούτε και αρνητικά διακείμενο.

5)Η πρόταση του Paulson σε τι αποσκοπούσε;
Απάντηση;
Εάν ο Paulson είχε φέρει πρόταση για αύξηση κεφαλαίου 2 ή 3 δισεκ. θα είχε νόημα.
Απλά επιχείρησε με 800 εκατ εκ των οποίων θα έβαζε τα 200 με 250 εκατ – έχει ήδη επενδύσει 500 εκατ σωρευτικά στην Πειραιώς τα τελευταία 7-8 χρόνια – να πάρει τσάμπα την τράπεζα Πειραιώς.
Οι ανάγκες σε κεφάλαια της Πειραιώς δεν καθορίζονται από υποθέσεις αλλά από τις παραδοχές, των κεφαλαίων της, του δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις, έχει χαμηλό coverage ratio και βεβαίως των συνολικών προβληματικών της δανείων και ανοιγμάτων.
Με αυτή την παραδοχή τα 800 εκατ δεν επαρκούσαν, απαιτούνται τουλάχιστον 2-2,5 δισεκ. ευρώ αύξηση κεφαλαίου.

6)Θα υπάρξουν αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς;
Απάντηση
Ναι θα υπάρξουν αλλαγές.
Η διοίκηση Μεγάλου δεν θα αλλάξει, οι αποφάσεις του βασικού μετόχου του ΤΧΣ δηλαδή θα παρθούν τον Ιούνιο του 2021 στην Γενική Συνέλευση.
Ωστόσο πιο άμεσα το ΤΧΣ από 1 μέλος θα αυξήσει την συμμετοχή του σε 5 μέλη σε σύνολο 13 μελών στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς.
Ο αντιπρόεδρος ο Boeck θα αντικατασταθεί.
Ο Hexter επίσης θα αντικατασταθεί.
Πιθανότατα να αντικατασταθεί και ο Blades άπαξ και το ποσοστό του Paulson θα υποχωρήσει κάτω από 5%.
Ερωτηματικά εγείρονται και για τον εκπρόσωπο του ΤΧΣ τον Δοντά στο διοικητικό συμβούλιο.

7)Θα υπάρξει σύντομα ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς;
Απάντηση;
Όχι δεν μπορεί να υπάρξει σύντομα ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς.
Υποχρεωτικά θα προηγηθεί η οριστική εξυγίανση της τράπεζας, πρώτα θα επιλυθεί το ζήτημα των προβληματικών δανείων που ανέρχονται σε 23,3 δισεκ. θα παρθούν και οι κατάλληλες προβλέψεις και θα αποσαφηνιστεί πόσα κεφάλαια χρειάζεται η τράπεζα.
Το σενάριο ότι σε 5-6 μήνες το ΤΧΣ θα πουλήσει ποσοστό από το 61,3% που θα κατέχει σε κάποιο στρατηγικό επενδυτή δεν είναι ρεαλιστικό.  
Πρώτα θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση και μετά θα συνδυαστεί placement διάθεση μετοχών από το ΤΧΣ με παράλληλη αύξηση κεφαλαίου.

8)Θα μπορούσε η good τράπεζα Πειραιώς να εξαγοραστεί από άλλη τράπεζα;
Απάντηση
Το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται.
Όμως θα προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου της ενδιαφερόμενης τράπεζας και ακολούθως θα δρομολογηθούν κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων.

9)Θα μπορούσε να παραμείνει αυτόνομη η Πειραιώς;
Απάντηση
Για να παραμείνει αυτόνομη η Πειραιώς θα πρέπει να μειώσει τα NPEs ratio κάτω του 5% και όταν αυτό συμβεί πρέπει να δούμε πόσα κεφάλαια χρειάζεται η τράπεζα.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες πρώτα θα προηγηθούν τα stress tests και ακολούθως θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς.
Θεωρητικά η Πειραιώς διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια… αλλά το ερώτημα είναι εάν υπάρχει χάσμα από την θεωρία στην πράξη.
Για να μπορέσει η Πειραιώς να ξεκαθαρίσει οριστικά με το παρελθόν της θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Η Πειραιώς το έχει διαψεύσει αυτό το ποσό των 2 δισεκ. αλλά τόσα κεφάλαια χρειάζεται πραγματικά.

10)Τέλη του 2021 με 2022 θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις στην Πειραιώς;
Απάντηση
Το χρονοδιάγραμμα τέλος του 2021 με 2022 μοιάζει με ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

11)Με την μετοχή και την αποτίμηση της τράπεζας Πειραιώς τι θα συμβεί;
Απάντηση
Η Πειραιώς έχει συνολική αποτίμηση 286 εκατ ευρώ πρόκειται για χρηματιστηριακή εξαΰλωση απόρροια των ανησυχιών της αγοράς ότι θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Πάντως στα επίπεδα των 0,50 ευρώ η μετοχή έβγαλε αντίδραση, εξέλιξη που δείχνει ότι μεταξύ 0,50 με 0,70 ευρώ οριοθετείται ένα εύρος διακύμανσης.
Ωστόσο το reverse split είναι ορατό για την μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

12)Γιατί η χρηματιστηριακή αγορά με όρους τιμής προς λογιστική αξία – P/BV – αποτιμάει την Πειραιώς 0,04 ή το 1 ευρώ κεφαλαίου αξίζει 4 λεπτά;
Απάντηση
Είναι προφανές ότι η χρηματιστηριακή αγορά αποτιμάει τα 7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων τα 2,040 δισεκ. Cocos της Πειραιώς… ότι έχουν αξία μηδέν.
Η αγορά αξιολογεί απλά τα δεδομένα.
Η τράπεζα έχει 23,3 δισεκ. NPEs τα οποία μπορεί να γίνουν 26 δισεκ. μαζί με τα νέα NPEs.
Με βάση το μοντέλο Eurobank – που είχε και καλύτερες προβλέψεις – θα χρειαστεί για να μειωθούν τα NPEs από 26 σε 4 δισεκ. δηλαδή μείωση 22 δισεκ. NPEs συνολικά κεφάλαια να δαπανήσει 4 με 4,5 δισεκ. ενώ συνολικά διαθέτει 7 δισεκ. εκ των οποίων τα 2,040 δισεκ. είναι Cocos.
Η αγορά λοιπόν αυτά αξιολογεί και έτσι έχει οδηγήσει την μετοχή της Πειραιώς σε αποτιμήσεις 0,04 P/BV.
Για την ιστορία ο Μιχάλης Σάλλας όταν ήταν Πρόεδρος της Πειραιώς παρέδωσε την τράπεζα με 2,5 δισεκ. κεφαλαιοποίηση και σήμερα έχει 286 εκατ χρηματιστηριακή αξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης