Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Προσπάθησε για καλή αντίδραση, αλλά έπεσε σε lockdown

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Προσπάθησε για καλή αντίδραση, αλλά έπεσε σε lockdown
ΑΓΟΡΑ: Η συνεδρίαση ξεκίνησε επιφυλακτικά, αλλά στη συνέχεια λόγω της ανόδου στην Ευρώπη, ακολούθησε και η εγχώρια αγορά. Ωστόσο, το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες αύξησε εκ νέου τη μεταβλητότητα. Η Πειραιώς και η Alpha Bank γύρισαν βίαια και είδαμε και πωλήσεις και σε άλλα βαριά χαρτιά.

Η Ευρώπη έδειχνε σταθερότητα στην ανοδική της κίνηση με το δείκτη DAX να ενισχύεται άνω του 2%. Εμείς όμως δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και περιοριστήκαμε σε μία μικρότερη άνοδο. Μάλιστα στις τελικές δημοπρασίες βγήκαν κάποιες πωλήσεις περιορίζοντας περαιτέρω την άνοδο στο +0,59%.

Στα θετικά της ημέρας η αντίδραση της Jumbo, η κίνηση του ΟΤΕ αλλά και των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Συνεχίζει να προβληματίζει η Motor Oil, η Fourlis και φυσικά η Πειραιώς και η Alpha Bank. Νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά 5 και πλέον ετών έγραψε η Aegean.

LOCKDOWN: Εκεί που έλεγε η κυβέρνηση ότι δε θέλει να γυρίσει στα μέτρα του προηγούμενου lockdown, επέστρεψαν και τα SMS και τα πιο σκληρά μέτρα. Θα πλήξουν πολλές εταιρείες και ήδη φαίνεται στο ταμπλό. Πάντως για κάποιες σύμφωνα με αναλυτές έχει προεξοφληθεί η επίπτωση του νέου lockdown.

JUMBO: Πολύ καλή η σημερινή συμπεριφορά της μετοχής ακόμα και την ώρα όπου η Πειραιώς έφυγε με ορμή κάτω συμπαρασύροντας ένα μεγάλο αριθμό μετοχών. Φαίνεται πως στα 12 ευρώ μπήκε δυνατό ανάχωμα. Μένει να επιβεβαιωθεί. Στα 12,29 ευρώ και στο +2,42% με υψηλό όγκο 230 χιλ. τεμαχίων.

Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε φτάσει στα 12,44 ευρώ αλλά έκλεισε χαμηλότερα με δυνατούς ωστόσο αγοραστές στην τελευταία τιμή. Η διόρθωση για τη μετοχή ήταν μεγάλη και δικαιολογεί αντίδραση. Εδώ οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς τεχνικά θα μπορούσε να δει και κάπως χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, τη θεωρούμε πλέον υποτιμημένη.

FOURLIS: Μεγάλος ο όγκος και σήμερα. Είχε και πακέτο 157 χιλ. τεμαχίων στα 3,27 ευρώ. Πήγε μέχρι τα 3,22 ευρώ και έκλεισε στα 3,2750 ευρώ με απώλειες 1,21% και συνολικό όγκο 317 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΒΕ: Η Λέων Δεπόλας ανέλαβε ειδικός διαπραγματευτής στη μετοχή. Πολύ θετική εξέλιξη κατά την ταπεινή μας άποψη, καθώς η μετοχή για πολλά χρόνια αν και ελκυστικά αποτιμημένη δεν τραβάει επενδυτικά βλέμματα λόγω όγκου συναλλαγών. Ελπίζουμε να βελτιωθεί και να πάρει τη θέση που της αξίζει.

Τέλος του μήνα θα δώσει στους μετόχους άλλα 0,25 ευρώ ως επιστροφή κεφαλαίου. Παρά την κρίση, παρά τη διάλυση των αποτιμήσεων στο ταμπλό, αυτή εκεί μοιράζει χρήματα στους μετόχους, αλλά και η μετοχή δεν έχει πάθει κάτι. Έχει μικρή άνοδο από την αρχή του έτους.

Αποτίμηση 15 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια στο πρώτο εξάμηνο 17,8 εκατ. ευρώ και τραπεζικό δανεισμό μαζί με μισθώσεις 6,6 εκατ. ευρώ περίπου. Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 3,5 εκατ. ευρώ αλλά και χρηματοοικονομικά στοιχεία 3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αδάνειστη σχεδόν.

Είχε πωλήσεις 15,4 εκατ. ευρώ από 13,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,14 εκατ. ευρώ από 815 χιλ .ευρώ. Εξαιρετικό δηλαδή το εξάμηνο. Κλείσιμο στα 4,76 ευρώ με άνοδο 9,68% και με μόλις 2,7 χιλ. τεμάχια όγκο.

PASAL: Τέλειωσε η δημόσια πρόταση στα 0,71 ευρώ και ετοιμάζεται η αύξηση κεφαλαίου στα 1,10 ευρώ, αλλά με εισφορά ακινήτων, μετοχών και ομολογιών. Στα 0,85 ευρώ και στο +21,43% με όγκο 13 χιλ. τεμάχια σε μια προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα.

CENERGY: Ακούμπησε το υψηλό του Ιουλίου 2019 και γύρισε. Σήμερα πήγε μέχρι και τα 1,60 ευρώ ή το +6,67% και αργότερα γύρισε αμετάβλητη στα 1,50 ευρώ. Έκλεισε στα 1,53 ευρώ με άνοδο 2% και υψηλό όγκο 581 χιλ. τεμάχια.

AEGEAN: Πλήγμα από το lockdown στη Θεσσαλονίκη αφού απαγορεύονται οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Αυξημένος πάλι ο όγκος στη μετοχή και νέες απώλειες 3,41%. Κλείσιμο στα 2,55 ευρώ με αποτίμηση 182 εκατ. ευρώ.

NEWSPHONE: Μετά τις 16:10 αύξησε όγκο και τελικά έκανε 448 χιλ. τεμάχια. Θέλει ακόμα σημαντικό ποσοστό ώστε να πετύχει η δημόσια πρόταση, αλλά με τις τιμές που βλέπουμε στο ταμπλό πλέον, όλο και περισσότεροι θα το αποφασίσουν να πάρουν τα λεφτά και να πάνε κάπου αλλού.

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (απάντηση): Αν και δεν είχαμε ανακοίνωση για τους αγοραστές των πακέτων, αυτό σημαίνει πως είναι 3 και δεν ξεπέρασε κάποιος το 5%. Οι δικές μας πληροφορίες επιμένουν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν εξελίξεις. Γίνεται και ένα προσεκτικό μάζεμα στο ταμπλό κάτω από τα 2 ευρώ που μας βάζει σε σκέψεις. Το θέμα είναι αν ο πωλητής με τη ρευστότητα που αποκόμισε σκέφτεται το ΧΑ…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης