Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Στροφή στο Bitcoin για παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ

Ιράν: Στροφή στο Bitcoin για παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η κίνηση αποτελεί "απάντηση” στη νέα δέσμη κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον
Η κυβέρνηση του Ιράν προχωρά στην αλλαγή της νομοθεσία που αφορά τη χρήση κρυπτονομισμάτων, καθιστώντας το Bitcoin ένα από τα βασικά μέσα συναλλαγών που χρησιμοποιούνται στη χώρα, αντίστοιχο με το εθνικό νόμισμα, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η κίνηση αποτελεί "απάντηση” στη νέα δέσμη κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον και έχει στόχο το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να αποτελέσει μέσο χρηματοδότησης των εισαγωγών που έχει ανάγκη η χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν σειρά νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες ουσιαστικά εμποδίζουν την Τεχεράνη να χρησιμοποιεί δολάρια για το διεθνές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της αγοράς φαρμάκων από ξένες χώρες.
Η εξέλιξη αυτή ώθησε την Τεχεράνη να αναζητήσει άμεσα μια εναλλακτική λύση για τη διενέργεια των διεθνών συναλλαγών της.
Παρότι δε το Bitcoin αποτελεί ένα ιδιαίτερα ασταθές μέσο οικονομικών συναλλαγών, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν της αφήνει και πολλές επιλογές.
Η στροφή αυτή του Ιράν στο Bitcoin δεν αφορά βέβαια όλους τους πολίτες της Ιρανικής Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, η χρήση Bitcoin είναι νόμιμη μόνο για στρατηγικές πληρωμές που αφορούν τις εισαγωγές προϊόντων, ενώ οι Ιρανοί miners μπορούν πλέον να εξορύσσουν επίσημα Bitcoin υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στη συνέχεια αυτά θα εξαργυρωθούν από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, η οποία με τη σειρά της μπορεί να τα χρησιμοποιήσει νόμιμα στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της.
 Αντίθετα, η πώληση Bitcoin από μη συνεργαζόμενους με την ιρανική Κεντρική Τράπεζα miners συνεχίζει να είναι "παράνομη”.
Το πρακτορείο IRNA αναφέρει επίσης ότι πιθανόν να υπάρξουν και άλλοι περιορισμοί, ένας εκ των οποίων για παράδειγμα θα σχετίζεται με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται νόμιμα από τους πιστοποιημένους miners.
Σημειώνεται ότι η εξόρυξη Bitcoin απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ που συνεπάγεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.
Με την κίνηση αυτή η Ισλαμική Δημοκρατία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθετεί το Bitcoin ως μέσο συναλλαγών σε κρατικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπόριο κρυπτονομισμάτων στο Ιράν είναι νόμιμο από πέρυσι, ωστόσο υπόκειται σε πολύ αυστηρή εποπτεία ενώ είναι πολύ περιορισμένος και ο όγκος του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης