Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ερώτηση ευρωβουλευτή Παπαδημούλη στον SSM για τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς

Ερώτηση ευρωβουλευτή Παπαδημούλη στον SSM για τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς
Ερώτηση Παπαδημούλη για Τράπεζα Πειραιώ
Το ζήτημα της αποπληρωμής από την Τράπεζα Πειραιώς των τόκων, ύψους 165 εκατ. ευρώ, για τις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ με τις οποίες στηρίχθηκε κεφαλαιακά το 2015 φέρνει με ερώτησή του προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως επισημαίνει, «ενδεχόμενη μη πληρωμή των τόκων θα οδηγούσε στην μετατροπή των CoCos σε μετοχές, με σημαντική απώλεια αξίας για το Δημόσιο λόγω διαφοράς της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής της τράπεζας σε σχέση με την τιμή κατά το έτος ανακεφαλαιοποίησής της».
Ενόψει της υποχρέωσης πληρωμής τοκομεριδίων προς το Ελληνικό Δημόσιο, στις 2 Δεκεμβρίου 2020, και των σεναρίων που διοχετεύονται διαρκώς στον ελληνικό τύπο περί μη αποπληρωμής των οφειλόμενων τοκομεριδίων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ρωτά αφενός για το εάν «επιβεβαιώνεται ότι η Τράπεζα οφείλει να καταβάλει τους τόκους για τα CoCos βάσει του άρθρου 141 της Οδηγίας περί Κεφαλαιακών Απαιτήσεων» και αφετέρου για το εάν «επιβεβαιώνεται ότι οι συστάσεις της ΕΚΤ δεν περιορίζουν την καταβολή των τόκων των CoCos αφού αναφέρονται μόνον στην καταβολή μερισμάτων».
Επιπλέον, ζητά να μάθει «γιατί έχει υποβληθεί ερώτημα στον SSM σχετικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των τοκομεριδίων των CoCos αφού με ανακοίνωσή της η Τράπεζα χαρακτηρίζει ως πλήρως διαχειρίσιμη την πληρωμή των τόκων σε μετρητά».
Η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Πληρωμή τόκων CoCos από την Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αποφασίσει εντός των επομένων εβδομάδων εάν η Τράπεζα Πειραιώς θα πληρώσει κανονικά τους τόκους ύψους 165 εκ. ευρώ για τις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ με τις οποίες στηρίχθηκε κεφαλαιακά το 2015. Η απόφαση θα ληφθεί βάσει του άρθρου 141 της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ. Ενδεχόμενη μη πληρωμή των τόκων θα οδηγούσε στην μετατροπή των CoCos σε μετοχές, με σημαντική απώλεια αξίας για το Δημόσιο λόγω διαφοράς της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής της τράπεζας σε σχέση με την τιμή κατά το έτος ανακεφαλαιοποίησής της.

Επειδή στις 2 Δεκεμβρίου υπάρχει υποχρέωση πληρωμής των τοκομερίδιων προς το Ελληνικό Δημόσιο και στον ελληνικό τύπο διοχετεύονται διαρκώς σενάρια μη αποπληρωμής των οφειλόμενων τοκομερίδιων, ερωτάται ο SSM:

1) Επιβεβαιώνεται ότι η Τράπεζα οφείλει να καταβάλει τους τόκους για τα CoCos βάσει του άρθρου 141 της Οδηγίας περί Κεφαλαιακών Απαιτήσεων;

2) Επιβεβαιώνεται ότι οι συστάσεις της ΕΚΤ δεν περιορίζουν την καταβολή των τόκων των CoCos αφού αναφέρονται μόνον στην καταβολή μερισμάτων;

3) Γιατί έχει υποβληθεί ερώτημα στον SSM σχετικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των τοκομεριδίων των CoCos αφού με ανακοίνωσή της η Τράπεζα χαρακτηρίζει ως πλήρως διαχειρίσιμη την πληρωμή των τόκων σε μετρητά;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης