Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές, χρειάζεται περισσότερο τζίρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις ξένες αγορές, χρειάζεται περισσότερο τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Στις αμερικανικές εκλογές είναι τα βλέμματα, με τους αναλυτές να περιμένουν διατήρηση της μεταβλητότητας σε υψηλά επίπεδα. Στο ξεκίνημα οι αγορές της Ευρώπης καταγράφουν νέα ανοδική κίνηση. Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων και τα τοπικά lockdown παραμένουν.

Επηρεάζονται πολλές μετοχές. Οδηγός μας είναι τα αποτελέσματα εξαμήνου και όσα είχαν αναφέρει τότε οι διοικήσεις. Πάντως, η πλειονότητα των εταιρειών επηρεάζεται. Η ψυχολογία των καταναλωτών ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι σε lockdown επηρεάζεται. Η διάθεση για κατανάλωση περιορίζεται. Στις εταιρείες λιανικών πωλήσεων πάλι οι διαδικτυακές πωλήσεις θα αυξηθούν.

Η εγχώρια αγορά ξεκίνησε ανοδικά και αν το κλίμα παραμείνει καλό πρέπει να δώσει μία καλή κίνηση καθώς χθες η ανοδική αντίδραση μετριάστηκε και αν και ακολούθησε την Ευρώπη ο βηματισμός ήταν ηπιότερος. Καλή αντίδραση από ΕΛΠΕ στο ξεκίνημα αλλά πήγε σε δημοπρασία. Καλή κίνηση και από τράπεζες.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Συνεχίζονται οι αγορές ιδίων μετοχών αλλά οι αγορές από εταιρεία που συνδέεται με πρόσωπο της διοίκησης. Με μικρή άνοδο το ξεκίνημα της μετοχής.

ΤΙΤΑΝ: Άμεσο γύρισμα της μετοχής στα 11 ευρώ. «Κλειδί» οι μεγάλες αγορές που έγιναν από insiders στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Φυσικά και δε μας φτάνουν τα 11 ευρώ καθώς η μετοχή δεν είχε ακολουθήσει την πορεία άλλων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην ανάκαμψη παρά το καλό εξάμηνο. Θέλουμε τιμές πάνω από 11,50 ευρώ. Η αποτίμηση στα 907 εκατ. ευρώ.

FTSE 25: Στο άνοιγμα δεν έχει μετοχές με απώλειες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Εθνική ηγείται της αντίδρασης και εδώ και μερικές μέρες η συμπεριφορά της ξεχωρίζει. Πέραν της Πειραιώς, η αντίδραση της Alpha Bank προβληματίζει κάπως. Χρειάζεται πιο δυνατούς αγοραστές.

ΤΖΙΡΟΣ: Χαμηλός στο ξεκίνημα. Ειδικά για τις μικρομεσαίες μετοχές δε μένει ρευστότητα και το τελευταίο διάστημα η εμπορευσιμότητα είναι περιορισμένη. Αυτή η εξέλιξη δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να «παίξουν» τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια.

ΟΠΑΠ: Δυνατή αντίδραση στα πρώτα λεπτά με την τιμή να είναι πάνω από τα 7,20 ευρώ.

MERMEREN: Στο εννεάμηνο που δημοσίευσε οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 15,8 εκατ. ευρώ από 23,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 7,47 εκατ. ευρώ από 13,3 εκατ. ευρώ. Δεν έχουμε εικόνα από τις ταμειακές ροές αλλά φανταζόμαστε πως η τάση δημιουργίας ρευστού θα έχει διατηρηθεί.

ΕΛΤΟΝ: Σύμφωνα με την εταιρεία λόγω πανδημίας στο εξάμηνο παρατηρήθηκε καθυστέρηση είσπραξης των απαιτήσεων μέσω επιταγών λόγω της παράτασης εξόφλησης που δόθηκε λόγω των μέτρων διευκόλυνσης των οφειλετών που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης εξαιτίας της πανδημίας, που είχε λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Διοίκηση επιλέγοντας κατάλληλο πιστωτικό πρόγραμμα, ενέργησε έγκαιρα ώστε να μην επηρεαστούν οι δράσεις της και να διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου ταμειακής ρευστότητας. Όπως προκύπτει μεταγενέστερα, δεν υπήρξαν προβλήματα με την ομαλή είσπραξη των εν λόγω ποσών.

Θεωρούμε σημαντική την παραπάνω ανακοίνωση καθώς η ανησυχίας μας αναφορικά με την εισηγμένη είχε να κάνει με το ύψος των απαιτήσεων, οι οποίες ήταν υψηλές και πριν την πανδημία. Επομένως αυτό που θέλουμε να δούμε είναι να υποχωρούν, καθώς κατά τα λοιπά ο ισολογισμός μας αρέσει αρκετά.

ΤΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ: Υποδειγματική η συμπεριφορά της και δεν απειλήθηκαν τα επίπεδα στήριξης. Αυτό που πρέπει βέβαια κάποια στιγμή να κάνει είναι να υπερβεί τα επίπεδα αντίδρασης και να διασπάσει την πολύμηνη συσσώρευση. Στα 13,48 ευρώ και στο +1,35%. Καλός και ο όγκος στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης