Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Με το νέο lockdown στην εστίαση, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων δεν θα επιβιώσει

Τσίπρας: Με το νέο lockdown στην εστίαση, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων δεν θα επιβιώσει
Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο πολλών χιλιάδων λουκέτων υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Την ανησυχία του ότι μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης δεν θα καταφέρει να επιβιώσει με το νέο lockdown εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και εκπροσώπους από τον κλάδο της εστίασης από όλη την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης που ζητά ο κλάδος της εστίασης από την κυβέρνηση, με τον κ.Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν αυτά, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι μικροπολιτική αλλά ένα δίκαιο αίτημα και απάντηση στις ανάγκες που έχει ένα μεγάλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.
«Με το νέο lockdown στην εστίαση θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν» τόνισε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος επεσήμανε ότι «είναι αυτονόητο ότι όταν σε μια επιχείρηση επί 2,5 μήνες στερείς καθολικά τη δυνατότητα λειτουργίας, όταν επαναλειτουργούν με πολύ μεγάλα προβλήματα και πολύ μεγάλη μείωση της ζήτησης και όταν μετά ξανακλείνουν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο αδιέξοδο».

Κινδυνεύουν περισσότερες από 45.000 επιχειρήσεις

«Σήμερα πάνω από 45.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κλείνουν πολλές καθολικά, κάποιες άλλες μένουν στο delivery και το take away.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο πολλών χιλιάδων λουκέτων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει η απόφαση για μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιδότηση-ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων της εστίασης.
«Εμείς λέμε με κριτήριο τις θέσεις εργασίας, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που διατηρείς να έχεις τη δυνατότητα να επιδοτηθείς, εμείς προτείναμε από τον Μάρτιο τα 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο μη επιστρεπτέα επιδότηση για να μπορέσει να σταθεί ο επιχειρηματικός κόσμος» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως δεν ξέρουμε πόσης διάρκειας θα είναι το lockdown.
«Μακάρι να είναι ενός μηνός, τα επιδημιολογικά στοιχειά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, αλλά εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε το οικονομικό σχέδιο παίρνοντας το δυσμενές σενάριο» είπε ο κ.Τσίπρας.

Να καλυφθεί 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος σε όσους κλείσουν καθολικά

Επιπλέον, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι πέραν της επιδότησης που είναι αναγκαία, σήμερα είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική στήριξη του κόστους εργασίας σε όσους έχουν κλείσει καθολικά, δηλαδή να καλυφθεί 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος και σε όσες λειτουργούν πληττόμενες στο 40% το μισθολογικό και στο 100% το ασφαλιστικό κόστος.
Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα των ενοικίων, η πρόταση είναι να ακολουθηθεί κι εδώ αυτό που γίνεται στην Ιταλία, όπως είπε, όπου το κράτος επιδοτεί ένα ποσοστό του ενοικίου, 40%.
Σχολίασε ότι ακόμα και το 40% για τον επιχειρηματία που είναι καθολικά κλειστή η επιχείρηση του δεν είναι λύση.
«Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα.
Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν, δεν βρισκόμαστε ούτε σε πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών ούτε έχουμε στόχο πλεόνασμα -ίσα ίσα η ΕΕ λέει "δαπανήστε ό,τι χρειάζεται για να κρατηθεί η υγειονομική και οικονομική σταθερότητα".
Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης χρημάτων και από το ΕΣΠΑ, η χώρα δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο χάρη στην ΕΚΤ και το έκτακτο πρόγραμμα της, κι απ' ό,τι όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν και 37 δισ. στα ταμεία, δηλαδή έλεος» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει άμεση στήριξη» και υπογράμμισε πως αυτό «είναι δίκαιο αίτημα, δεν είναι μικροπολιτική αυτό, είναι απάντηση στις ανάγκες που έχει ένας μεγάλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, και θα τα πω και στη Βουλή την Παρασκευή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης