Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Aύξηση του χρέους της Ισπανίας στο 125% και έλλειμμα 11,3% το 2020, λόγω κορωνοϊού

Scope: Aύξηση του χρέους της Ισπανίας στο 125% και έλλειμμα 11,3% το 2020, λόγω κορωνοϊού
Η πανδημική κρίση επιδεινώνει την ποιότητα των δημοσιονομικών της Ισπανίας, σύμφωνα με τη Scope Ratings
Aύξηση του χρέους στο 125% και έλλειμμα 11,3% το 2020 λόγω κορωνοϊού αναμένεται να σημειώσει η Ισπανία, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Ο προϋπολογισμός της Ισπανίας για το 2021 βασίζεται σε αισιόδοξες παραδοχές για ταχεία οικονομική ανάκαμψη, παρότι η χώρα πλήττεται σφόδρα από ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί να διοχετεύσει κεφάλαια για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Όπως αναφέρει η Scope Ratings, η πρόβλεψη της ισπανικής κυβέρνησης για μια πτωτική πορεία σε ό,τι αφορά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ το επόμενο έτος, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021 (DBP), προϋποθέτει μια ισχυρή και συνεχή οικονομική ανάκαμψη, αλλά και εισροές από τον λογαριασμό Next Generation EU (NGEU), ο οποίος προβλέπεται στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η ισπανική κυβέρνηση αναμένει οικονομική ανάκαμψη 9,8% επί του ΑΕΠ το 2021, βάσει της θετικής επίδρασης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύστερα από ύφεση -11,2% φέτος.
Η παραδοχή της κυβέρνησης είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει μετατοπίσει την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 έως τις αρχές του 2022.
Το δεύτερο κύμα κρουσμάτων αναγκάζει την Ισπανία να επαναφέρει όρια στην οικονομική δραστηριότητα, τα οποία πιθανότατα θα αντιστρέψουν την ανάκαμψη το δ’ τρίμηνο, μετά την πολύ ισχυρή αύξηση του γ’ τριμήνου (16,7% QoQ).
Δεύτερον, καθώς η κρίση συνεχίζεται, οι ισπανικές εταιρείες και τα νοικοκυριά δεν θα εστιάσουν στις επενδύσεις και τις δαπάνες, όπως θα γινόταν στο πλαίσιο μιας ανάκαμψης σε σχήμα V, αλλά μάλλον θα επικεντρωθούν στην επιβίωση και στις αποταμιεύσεις, υπονομεύοντας την ιδιωτική ζήτηση στα επόμενα τρίμηνα.
Για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 11,3% του ΑΕΠ και ανάκαμψη +7,7% το 2021.
«Συνολικά, αναμένουμε ότι το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε μια ελαφρώς αυξανόμενη τροχιά μεσοπρόθεσμα, από 122% φέτος σε 125% έως το 2025.
Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή πρόσβαση στην αγορά και οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη δημοσιονομική απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία» αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω των επανειλημμένων αποτυχιών για εξασφάλιση κοινοβουλευτικής στήριξης σε σχέση με τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς, η Ισπανία εξακολουθεί να λειτουργεί υπό τον προϋπολογισμό του 2018.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης