Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Δυνατή αντίδραση με πρωταγωνιστές Jumbo, τράπεζες και ΟΠΑΠ

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Δυνατή αντίδραση με πρωταγωνιστές Jumbo, τράπεζες και ΟΠΑΠ
ΑΓΟΡΑ: Ωραία αντίδραση και θα λέγαμε πως οι συναλλαγές δεν ήταν άσχημες. Θα θέλαμε βέβαια κάτι καλύτερο αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε συνέχεια. Να προσπαθήσει το ΧΑ να κερδίσει και πάλι τις 600 μονάδες. Το κλείσιμο στις 584,48 είναι σε δυνατή αντίσταση.

Η Jumbo ξέσπασε μετά από τέτοια πίεση που δέχθηκε και επιβεβαιώνει τον τίτλο που έχει στην αγορά ως σηματωρός. Καλές και οι περισσότερες τράπεζες, δυνατός ο ΟΠΑΠ και συνολικά πολλά βαριά χαρτιά σήμερα βοήθησαν.

JUMBO: Η πορεία των πωλήσεων του Οκτώβρη δείχνει πολλά. Δείχνει πως η εταιρεία αν δεν υπήρχαν τα νέα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσε να μειώσει ακόμα περαιτέρω την πτώση που είχε λόγω του lockdown. Όμως η διοίκηση ανησυχεί καθώς η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο μέρος από τις εγχώριες πωλήσεις.

Βέβαια και η μετοχή είχε φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα. Από τα 17 ευρώ στα 12 ευρώ και λίγο χαμηλότερα δεν ήταν μικρή πτώση. Παραμένουμε προσεκτικοί, με τη σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει συνολικά και νέο κύμα πωλήσεων αν παρθούν και άλλα μέτρα, αλλά όπως είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες η μετοχή είχε γίνει και πάλι ελκυστικότατη. Στα 13,48 ευρώ και στο +9,68% με όγκο 352 χιλ. τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Εθνική έχει το τελευταίο διάστημα καλύτερη συμπεριφορά από τις υπόλοιπες, κατά την ταπεινή μας άποψη και το επιβεβαίωσε σήμερα. Στο +6,5% με τη Eurobank να ακολουθεί και την Alpha Bank να έχει τη χειρότερη συμπεριφορά.

ΤΙΤΑΝ: Τα κράτησε τα 11 ευρώ και πλέον οι όγκοι είναι μικρότεροι. Γρήγορη η επαναφορά της μετοχής από τα πρόσφατα χαμηλά, αλλά πλέον θέλουμε να ξεφύγει ανοδικά.

FOURLIS: Υπερβολική και εδώ η πτώση των προηγούμενων ημερών. Μεγάλος ο όγκος συναλλαγών και σήμερα αλλά κράτησαν οι αγοραστές. Ίσως είναι το πρώτο σημάδι, ότι οι πωλητές δεν έχουν μεγάλη δύναμη πλέον. Έφτασε η εισηγμένη να έχει αποτίμηση 170 εκατ. ευρώ. Χωρίς να έχει γίνει γενικό lockdown, πλησίασε τιμές που είχε σε περίοδο lockdown.Στα 3,29 ευρώ με άνοδο 0,46% και όγκο 476 χιλ. τεμάχια.

MOTOR OIL: Πολύ μεγάλος και πάλι ο όγκος, αλλά η μετοχή έδειξε σημάδια σταθεροποίησης, αν και έχασε το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου που είχε στη συνεδρίαση. Είπαμε η χρονιά θα είναι κακή, μπορεί να βγει από τον MSCI, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου βρε παιδιά.

Συνεχίζουμε να την κοιτάμε με δεδομένη την αλλαγή της γνώμης μας για τον τίτλο. Σταδιακές οι τοποθετήσεις και με τη σκέψη ότι μπορεί να μην έχουν τελειώσει τα δύσκολα. Στα 8 ευρώ και στο +0,13% με όγκο 503 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 886 εκατ. ευρώ. Υψηλό ημέρας τα 8,22 ευρώ και χαμηλό η τιμή κλεισίματος.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Έβγαιναν πολλά χαρτιά για τα δεδομένα της στα 0,60 ευρώ, δηλαδή στην αποτίμηση των 5 εκατ. ευρώ. Λίγο να σκεφτόντουσαν τη μετοχή τους οι βασικοί μέτοχοι και να έκαναν μια-δυο κινήσεις θα είχε άλλα νούμερα η αποτίμηση. Τι να πεις…

ΕΚΤΕΡ: Βγαίνουν κομμάτια το τελευταίο διάστημα, αλλά γίνεται προσεκτικό μάζεμα και η προσφορά μαζεύεται. Μεγάλη η υποχώρηση του τίτλου στις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο πωλητής φαίνεται πως είχε μεγάλη θέση. Στα 0,6370 ευρώ και στο +1,76% με όγκο 31 χιλ. τεμάχια.

PASAL: Ελάχιστες μετοχές προσφέρθηκαν στους βασικούς μετόχους κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης. Άλλωστε δεν έγιναν αγορές μέσα από το ΧΑ και είχε δηλωθεί η πρόθεση να μην ασκηθεί squeeze out ώστε να φύγει η μετοχή από το ταμπλό. Σχετικό θέμα είχαμε σήμερα στην κατηγορία Χρηματιστήριο του BN. Στα 1,10 ευρώ και στο +29,41% με όγκο 19 χιλ. τεμάχια. Έπιασε δηλαδή την τιμή διάθεσης της επερχόμενης αύξησης.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Δεν έχουν τέλος οι πωλήσεις στη μετοχή. Απώλειες με αυξημένο όγκο μετά από μία μικρή περίοδο όπου είχαμε δει υποχώρηση του όγκου συναλλαγών. Έγραψε και νέα χαμηλά. Στα 0,4755 ευρώ και στο -2,96% με 323 χιλ. τεμάχια συναλλαγές και χαμηλό στα 0,4655 ευρώ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Πλέον είναι πολλά τα βαριά χαρτιά που έχουν δει τις τιμές τους να βυθίζονται και είναι ελκυστικά. Γιατί κάποιοι να κοιτάξουν μικρομεσαία, όπου οι ιδιοκτήτες δεν ασχολούνται δε δημοσιεύουν τρίμηνο ή εννεάμηνο και βγάζουν μόνο τις υποχρεωτικές ανακοινώσεις; Κρίμα, γιατί είναι πολλά μικρά και μεσαία χαρτιά φθηνά, αλλά όπως φαίνεται δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει και κάποιοι άλλοι να βάλουν το χέρι τους.

Η στήλη μετά την πρόσφατη πτώση εντοπίζει αξία σε μετοχές του FTSE 25 όπως Motor Oil, Jumbo (πρόσφατες οι αναφορές μας), ΕΧΑΕ, Fourlis, Τιτάν, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ και ίσως προσθέσουμε και κάποιες άλλες αν πιάσουν συγκεκριμένες τιμές. Φυσικά και δεν αποκλείουμε τα πράγματα να χειροτερεύσουν πλην βελτιωθούν, γι΄αυτό και οι τοποθετήσεις θα πρέπει να είναι με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όχι με τον ορίζοντα που βλέπουμε να έχουν οι περισσότεροι επενδυτές του ΧΑ το τελευταίο διάστημα.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πακέτα για το 4,2% στα 4 ευρώ ανά μετοχή. Πριν μερικές εβδομάδες και όταν άρχισε να ανακάμπτει η μετοχή και να κινείται πάνω από τα 5 ευρώ άρχισε η Brevan Howard να μειώνει θέση και να πηγαίνει στο 14,91% από 16,32%. Οι πληροφορίες της στήλης είναι ότι είχαν αρχίσει κάποιες συνομιλίες με σκοπό να αγοραστούν μέσω πακέτων οι μετοχές και είχαν δείξει ενδιαφέρον κάποιοι εγχώριοι θεσμικοί.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η Brevan πούλησε τις μετοχές και αγοράστηκαν από εγχώριους θεσμικούς. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 3,27% και στα 4,42% με όγκο 305 χιλ. τεμάχια. Η έξοδος της Brevan πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει την αποτίμηση της εισηγμένης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα όσα αναγράφονται στη στήλη «Το παρασκήνιο της αγοράς» δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Είναι «τροφή για σκέψη» για τους αναγνώστες, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους σε συνεργασία με τους συμβούλους τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης