Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έμμεση παγίδα στις υπερχρεωμένες χώρες ετοιμάζει η ΕΚΤ - Αύξηση του PEPP, αλλά μείωση του QE... ώστε να δανειστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

tags :
Έμμεση παγίδα στις υπερχρεωμένες χώρες ετοιμάζει η ΕΚΤ - Αύξηση του PEPP, αλλά μείωση του QE... ώστε να δανειστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ
Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τη στήριξη προς τις χρεωμένες χώρες που αποφεύγουν τα δάνεια της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προσφέρει λιγότερο γενναιόδωρη υποστήριξη στις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις, όταν θα επαναξιολογήσει το επιπλέον πακέτο τόνωσης τον επόμενο μήνα.
Στόχος των μεθοδεύσεων της ΕΚΤ είναι να ωθήσει τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις να υποβάλουν αίτηση για τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέονται με παραγωγικές επενδύσεις.
Αυτό ανέφεραν πηγές στο Reuters, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να εισαγάγει περισσότερα μέτρα τον Δεκέμβριο για να βοηθήσει τις χώρες της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των νέων μέτρων που θα περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Οι πηγές που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν κατά πόσον η ΕΚΤ θα πρέπει να επεκτείνει το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων λόγω Πανδημίας, το λεγόμενο PEPP, το οποίο της δίνει μια άνευ προηγουμένου ευελιξία στην αγορά ομολόγων για οποιαδήποτε χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο, σε αντίθεση με το κανονικό Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων, το QE, το οποίο και έχει επικριθεί από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο και περιορίζεται από συγκεκριμένα όρια.
Πάντως, αυτό που θέλει να πετύχει η ΕΚΤ είναι να αποτρέψει τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, να απολαμβάνουν το μειωμένο κόστος δανεισμού αποφεύγοντας τα δάνεια της ΕΕ που συνδέονται με ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις.
Η σύνθεση του πακέτου θα πρέπει να αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου και οι πηγές ανέφεραν ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, με την επέκταση τόσο του PEPP όσο και του APP, αλλά το πρώτο θα παραμένει το κύριο μέσο πολιτικής.
Το Reuters επικοινώνησε με την ΕΚΤ, αλλά δεν υπήρξε σχολιασμός των πληροφοριών της.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η διαφορά μεταξύ των δύο προγραμμάτων είναι σημαντική και η απόφαση θα έχει συνέπειες για το πόσο βοήθεια μπορεί να προσφέρει η ΕΚΤ στις πιο χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο QE λόγω του ότι στερείται του επενδυτικού βαθμού.
Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σημαντικά ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στο πλαίσιο του PEPP από το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, βοηθώντας στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων τους σε επίπεδα πριν από την πανδημία.
Με αυτόν τον τρόπο, έκανε το δανεισμό από το ταμείο Next Generation της ΕΕ λιγότερο ελκυστικό.
Αυτή η μορφή επίσημης πίστωσης, που παρουσιάστηκε ως απάντηση στην κρίση του COVID-19, πρέπει να δαπανηθεί σε πράσινα ή ψηφιακά έργα και να ελεγχθεί από την ΕΕ - καθιστώντας το πρόγραμμα λιγότερο ελκυστικό για τις κυβερνήσεις, καθώς η διαφορά στα επιτόκια είναι μικρή.

Απροθυμία από τις κυβερνήσεις να δανειστούν από την ΕΕ

Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμη αίτηση για τα δάνεια της ΕΕ, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να έχουν αναφέρει ότι δεν βιάζονται να το πράξουν.
Αυτό έχει ενοχλήσει ορισμένους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι φοβούνται ότι οι κυβερνήσεις δεν θα ξοδέψουν τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει παραγωγικά.
Κατά την άποψή τους, η επέκταση του PEPP πέρα ​​από τον επόμενο Ιούνιο δεν δικαιολογείται καθώς οι αγορές ομολόγων έχουν ομαλοποιηθεί.
«Υπάρχει ένα «Ε» στο PEPP για έναν λόγο», είπε μια από τις πηγές.
Ωστόσο, άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη στην οξεία φάση της πανδημίας και ότι το PEPP θα πρέπει να συνεχιστεί, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει σχεδόν το ήμισυ της δύναμης των 1,35 τρισ. ευρώ του PEPP, ενώ το APP, το QE δηλαδή, λειτουργεί με 20 δισ. ευρώ το μήνα συν ένα πακέτο 120 δισ. ευρώ για αυτό το έτος, το οποίο δεν έχει δαπανηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης