Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Daily Sabah: Αναστασιάδης και Tatar υπέρ της επανεκίννησης των ειρηνευτικών συνομιλιών μέσω του ΟΗΕ

Daily Sabah: Αναστασιάδης και Tatar υπέρ της επανεκίννησης των ειρηνευτικών συνομιλιών μέσω του ΟΗΕ
Ο κ. Tatar είπε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες
Την πρόθεσή τους να στηρίξουν το αίτημα του ΟΗΕ για την πιθανότητα της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ersin Tatar κατά τη χθεσινή τους συντάντηση, σύμφωνα με την Daily Sabah. 
Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από την οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «πρέπει να πω, ότι ήταν σε φιλική ατμόσφαιρα που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, από δικής μου πλευράς έθεσα και εξέφρασα την αποφασιστικότητα να συμμετάσχω σε μια νέα πενταμερή συνάντηση και σύμφωνα με το γράμμα του ΓΓ της 29ης που απευθυνόταν σε εμένα αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογο είχε πάει και στον κ. Tatar, προκειμένου να συζητήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο κ. Tatar είπε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες.
Εν συνεχεία ήγειρα το θέμα της Αμμοχώστου και από πλευράς του ήγειρε το θέμα των υδρογονανθράκων.
Ήταν η πρώτη συνάντηση, δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες ή συζητήσεις.
Βεβαίως, επέμεινα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι το πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον και ο ίδιος επέμεινε ότι ύστερα από τόσα χρόνια θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης.
Οπωσδήποτε αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία, έτσι ώστε να επιτραπεί στον ΓΓ να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή για να δούμε πού ακριβώς οδηγούμεθα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θα ήθελα μετά την πρώτη συνάντηση να κάνω δηλώσεις, οι οποίες θα μολύνουν ενδεχόμενα μια φιλική ατμόσφαιρα.
Χωρίς αμφιβολία υπάρχει διάσταση θέσεων».

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

Η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς Esin Tatar διήρκεσε σχεδόν 2 ώρες και πραγματοποιήθηκε στην κατοικία της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Elizabeth Spehar στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Η σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει:
«Σήμερα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Ersin Tarar, συναντήθηκαν για πρώτη φορά ως ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Η άτυπη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ειδικής Αντιπροσώπου - Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, κα. Elizabeth Spehar, και τους έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους άτυπη ανταλλαγή απόψεων σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα.
Ο κ. Tatar και ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διερεύνηση της δυνατότητας σύγκλησης μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σε ευνοϊκό κλίμα, στο κατάλληλο στάδιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης