Τελευταία Νέα
Πολιτική

Nέο διάγγελμα Μητσοτάκη αύριο 5 Νοεμβρίου στις 12:00 για τον κορωνοϊό - Έρχεται καθολικό lockdown για τρεις εβδομάδες (7-28/11) σε όλη την Ελλάδα

Nέο διάγγελμα Μητσοτάκη αύριο 5 Νοεμβρίου στις 12:00 για τον κορωνοϊό - Έρχεται καθολικό lockdown για τρεις εβδομάδες (7-28/11) σε όλη την Ελλάδα
Σε διάγγελμά του την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει καθολική καραντίνα για δεύτερη φορά στην Ελλάδα
Πρόταση για νέο, καθολικό lockdown για τρεις εβδομάδες (7-28/11) και επαναφορά του SMS για τις μετακινήσεις δέχτηκε από τους επιδημιολόγους της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανοικτά θα παραμείνουν μόνο τα super market, τα καταστήματα προμήθειας τροφίμων και τα φαρμακεία, ενώ από τα σχολεία θα εξακολουθήσουν να είναι ανοικτά τα δημοτικά.
Στα γυμνάσια και στα λύκεια θα εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στις 12:00 διάγγελμα για τον κορωνοϊό, στην ενημέρωση  θα παρίσταται και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Τσιόδρα αποφασίστηκαν μετά τη σύσκεψη που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τους λοιμωξιολόγους.
Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για επαναφορά της Ελλάδας στο καθεστώς του Μαρτίου - Απριλίου, με κλείσιμο όλων των καταστημάτων και του λιανεμπορίου, παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας και επαναφορά των SMS για τις μετακινήσεις.
Σύμφωνα πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε lockdown σε όλη τη χώρα, καθώς σήμερα 4 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων.
Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσουν σχολεία όπως ακριβώς συνέβη σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.
Φυσικά, την τελική απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Όπως φημολογείται σχετικώς, η χώρα να οδηγηθεί σε ολικό lockdown που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή και θα διαρκέσει έναν μήνα.
Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε χθες νέο ρεκόρ στην Αττική, τονίζει ότι η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου και ότι απέχει ακόμη από το να τεθεί η περιοχή σε καθεστώς τοπικού lockdown.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα –ειδικά για την Αττική– είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες θα ήταν 20% για τοπικό lockdown.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η κατάσταση θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα και τότε θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.
«Πρέπει να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που πήραμε. Φαίνεται πως στην Κοζάνη και στην Καστοριά αποδίδουν. Αν χρειαστεί θα απαγορεύσουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κικίλιας (υπουργός Υγείας): Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι καθολικό lockdown για ένα μήνα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται στη χώρα, έχουμε να κάνουμε με έναν φονικό ιό. Αυτό αφορά όλες τις χώρες.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας πιέζεται, όπως στην άλλες χώρες και πρέπει να πάρουμε μέτρα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown για ένα μήνα στη χώρα. Θα εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό.
Δεν απάντησε εάν τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά και το πρότυπο της Θεσσαλονίκης. "Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς υπάρχει επιβάρυνση όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και την Αττική, αλλά και στα Ιωάννινα, τις Σέρρες, τη Λάρισα και άλλες περιοχές"
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η εισήγηση της Επιτροπής είναι να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και να μείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά σχολεία.

Βατόπουλος: Να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις για το lockdown – Θα είναι διάρκειας 15 ημερών

Την θέση πως πρέπει να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις για την επιβολή lockdown διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Πρέπει να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown.
Δεν αποτελεί κριτήριο το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ.
Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. 
Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος.
Αναφερόμενος στην απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ο κ.Βατόπουλος είπε ότι ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο υποστήριξε ότι εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ. 
Αναφερόμενος στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.

Λινού: Υπάρχει μεγάλη διασπορά - Τα μέτρα θα μειώσουν την ένταση της αύξησης των κρουσμάτων

Τη θέση ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν θα φέρουν αποτελέσματα στα νούμερα τόσο νωρίς, αλλά ενδεχομένως να κρατήσουν στο ίδιο επίπεδο τα κρούσματα, μειώνοντας την αυξητική τάση της διασποράς.
«Είμαστε σε επικίνδυνη καμπή. 
Ελπίζω ότι κάποια από τα μέτρα θα ληφθούν και ελπίζω να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που επαγγελματικά έχουν χάσει τις δουλειές τους ή πλήττονται οι επιχειρήσεις τους» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha η κα.Λινού, η οποία σχετικά με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, τόνισε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα που υπάρχουν και να προστεθούν σε αυτά επιπλέον τρόποι, για να είναι εφαρμόσιμα και αποδεκτά».
«Αν το καταφέρουμε δεν θα χρειαστεί lockdown. 
Άλλωστε για πόσο θα μείνουμε στο lockdown;
Μέχρι και μετά το τέλος του μήνα θα βιώνουμε αύξηση των κρουσμάτων. 
Δεν φταίνε τα μέτρα αλλά υπάρχει ήδη μεγάλη διασπορά του ιού. 
Τα μέτρα θα μειώσουν την ένταση της αύξησης. 
Απλά δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα τόσο πολύ, όσο αν δεν τα είχαμε πάρει.  
Δεν είναι εύκολο να αναχαιτίσεις την τάση της αύξησης.
Θα είμαι ευχαριστημένη αν μειωθούν λίγο τα κρούσματα ή αν μείνουμε σε αυτά που είμαστε» τόνισε η κα.Λινού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης