Τελευταία Νέα
Πολιτική

Lockdown μέχρι τέλος του χρόνου και… βλέπουμε – Έρχεται μεγάλη πολιτική σύγκρουση, βέβαιη η φθορά της κυβέρνησης

Lockdown μέχρι τέλος του χρόνου και… βλέπουμε – Έρχεται μεγάλη πολιτική σύγκρουση, βέβαιη η φθορά της κυβέρνησης
Μερίδα των λοιμωξιολόγων εκτιμούν ότι το lockdown ήρθε για να μείνει τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου (και βλέπουμε…).
Η απόφαση για το καθολικό lockdown στη χώρα ήταν μία δύσκολη απόφαση που πάρθηκε μετά από σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η απόφαση αυτή δρομολογεί μία τεράστια φθορά για την κυβέρνηση καθώς λήφθηκε μετά από παλινωδίες και αμφιλεγόμενες στρατηγικές που την κατέστησαν ασόβαρη και καθόλου στιβαρή όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο Πρωθυπουργός πείστηκε για το καθολικό lockdown μετά από κοινή εισήγηση λοιμοξιωλόγων και Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια η οποία έλεγε ότι εάν συνεχιστεί αυτός ο αριθμός κρουσμάτων σύντομα δεν θα υπήρχαν κενές κλίνες ΜΕΘ για να εξυπηρετήσουν τα βαριά περιστατικά.
Ουσιαστικά η απόφαση πάρθηκε γιατί το σύστημα Υγείας εμφανίστηκε ανέτοιμο και ανίκανο να δεχτεί τα περιστατικά των βαρέων κρουσμάτων.

Καραντίνα... χωρίς ενθουσιασμό

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κινήθηκε με μεγάλη θέρμη προς την πορεία αύξησης των κλινών ΜΕΘ για τον κορωνοιό - τις αύξησε σε μικρό ποσοστό - και τώρα για να μην υπάρξει κόσμος που θα μείνει εκτός νοσοκομειακής φροντίδας, κλείνει όλη την αγορά.
Άρα, θα πρέπει να πούμε ότι τα κρούσματα δεν έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο.
Άλλωστε, πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός αποφάσισε μία δέσμη περιοριστικών μέτρων, την οποία – όπως είχαμε πρώτοι τεκμηριώσει- αναίρεσε αμέσως με απόφαση για καθολικό lockdown σε περιοχές και τώρα σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Το lockdown που αποφασίστηκε, μπορεί να έχει τυπική χρονική διάρκεια για ένα μήνα αλλά θα φάει σίγουρα άλλον ένα μήνα.
Σκοπός του Μαξίμου είναι έστω και με περιορισμούς να μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα μήπως τονωθεί η κατανάλωση.
Ωστόσο, μερίδα των λοιμωξιολόγων εκτιμούν ότι το lockdown ήρθε για να μείνει τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου (και βλέπουμε…).

Έρχεται πολιτική φθορά στην κυβέρνηση

Όπως είπαμε, το νέο lockdown πυροδοτεί μεγάλη πολιτική φθορά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και μεγάλη πολιτική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί την πολύ δύσκολη κατάσταση.
Διότι πλέον δεν θα είναι μόνο η εστίαση η οποία θα κλείσει αλλά ολόκληρη η αγορά και θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα τα οποία δεν είχαν καν προλάβει να ορθοποδήσουν από το πρώτο lockdown.
Και μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο της το οποίο εμπεριέχει νομοσχέδια τα οποία δεν έχουν θετικό λαικό πρόσημο, όπως π.χ το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Γεγονός το οποίος θα επιτείνει την αντιπολιτευτική κριτική προς την κυβέρνηση συμπληρωματικά με την σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία.
Η κυβέρνηση καλείται να επαναλάβει τα μέτρα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας αλλά αυτή τη φορά η κριτική δεν αφορά μόνο το οικονομικό επιτελείο αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, την επιτροπή των επιδημιολόγων και πλέον τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος δεν πήρε έγκαιρα μέτρα και οι πολιτικές κατευθύνσεις του δεν απέδωσαν.
Βεβαίως, είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι το νέο lockdown αλλάζει και τους πολιτικούς σχεδιασμούς του για το επόμενο έτος, το 2021, το οποίο για την κυβέρνηση ήταν το έτος ανάκαμψης.
Από έτος ανάκαμψης γίνεται έτος διαχείρισης και ίσως πολιτικών εξελίξεων καθώς η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται, τηρουμένων και των συνθηκών, να πάρει το σχήμα V που επιθυμούσε το οικονομικό επιτελείο και η Κομισιόν…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης