Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αρνητικό έδαφος η απόδοση του 5ετούς ομολόγου της Ιταλίας– Θετικές εξελίξεις για το δανεισμό των κράτων του Νότου

Σε αρνητικό έδαφος η απόδοση του 5ετούς ομολόγου της Ιταλίας– Θετικές εξελίξεις για το δανεισμό των κράτων του Νότου
Ποιες είναι οι συνέπειες του πολιτικού αδιεξόδου στις ΗΠΑ -  Τι αναμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο
Για πρώτη φορά, η απόδοση των πενταετών ομολόγων της Ιταλίας κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος την Πέμπτη (5/11), μετά το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές των ΗΠΑ το οποίο ευνοεί την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Παρότι πλέον τα στοιχήματα πλέον είναι υπέρ του Biden αναμένονται δικαστικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο έλεγχος του Κογκρέσου αναμένεται να διατηρηθεί από τους Ρεπουμπλικανούς, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας την Τετάρτη (4/11), και την Πέμπτη (5/11) οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν άνοδο λόγω των προσδοκιών ότι το πολιτικό αδιέξοδο καθιστά αδύνατες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τουλάχιστον μείζονες αλλαγές πολιτικής.
Η τάση για αγορά των γερμανικών ομολόγων ως ασφαλούς καταφυγίου έναντι της αβεβαιότητας παράμεινε και η απόδοσή του 10ετούς ομολόγου αναφοράς (bund) διατηρήθηκε στο -0,64% ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης.
Η κίνηση αυτή των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ώθησε στην περαιτέρω μείωση του spread μεταξύ των 10ετών των ΗΠΑ και της Γερμανίας την Πέμπτη (11/5), στο χαμηλότερο επίπεδο της εβδομάδας, σε περίπου 138 μονάδες βάσης.
Τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης, που εμπεριέχουν υψηλότερο ρίσκο, συνέχισαν να ωφελούνται από αυτή την εξέλιξη την Πέμπτη (5/11), αν και σε μικρότερο βαθμό από την προηγούμενη ημέρα.
Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου της Ιταλίας βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά και απόδοση του 10ετού έπεσε σε ιστορικό χαμηλό 0,607%.
Το spread με τα γερμανικά 10ετή ομόλογα μειώθηκε σε 125 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο εδώ και ενάμιση εβδομάδα.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Η νομισματική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα για την υιοθέτηση νέων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής τον Δεκέμβριο, ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης σε χαμηλά επίπεδα παρά το πρόσφατο δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα lockdowns.
H λόγω των εξαιρετικών συνθηκών διατήρηση επί μακρόν των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο απομακρύνει το ενδεχόμενο ακραίων εξελίξεων στην Ευρωζώνη και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι τα ιταλικά ομόλογα είναι ένα ασφαλής τρόπος επικερδούς επένδυσης, επισήμανε ο Trevor Greet ham, επικεφαλής στο τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Royal London Asset Management.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό της και να ενταχθούν τα επενδυτικά σχέδια στο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ – τα παραπάνω αποτελούν βασικό παράγοντα για το γεγονός ότι παραμένουν χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης - την Πέμπτη (5/11), αλλά εκκρεμεί η έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη.
Image
Στο πλαίσιο αυτό των δράσεων της ΕΚΤ εντάσσονται και οι σημερινές δηλώσεις του Mario Centeno όπως της μετέδωσε το BN (5/11):

Την εκτίμηση ότι αναμένεται επέκταση του έκτακτου προγράμματος της ΕΚΤ για την πανδημία εξέφρασε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, Mario Centeno.
O ίδιος, ο οποίος είναι και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, τόνισε ότι «μέχρι τώρα, οι τράπεζες ήταν μέρος της λύσης, όσο μέρος του προβλήματος».
Το διακύβευμα είναι προγράμματα στήριξης, όπως moratoriums ή πιστωτικές γραμμές με κρατικές εγγυήσεις, διαθέσιμα από τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει τη λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης.
«Στο σημερινό περιβάλλον που οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις νεότερες πληροφορίες, περιλαμβανομένων της δυναμικής της πανδημίας, των προοπτικών για την κυκλοφορία εμβολίων και της εξέλιξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας» ανέφερε η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις τον Δεκέμβριο θα επιτρέψουν μία διεξοδική εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών και των κινδύνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης