Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H νέα καθολική καραντίνα στην οικονομία και οι εκκρεμότητες με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

H νέα καθολική καραντίνα στην οικονομία και οι εκκρεμότητες με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Τα πάνω κάτω φέρνει το lock down στους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων και των ιδιωτών σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει σε ότι αφορά τις τράπεζες και το δανεισμό τους
Τα πάνω κάτω φέρνει το lock down στους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων και των ιδιωτών σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει σε ότι αφορά τις τράπεζες και το δανεισμό τους.
Συσκέψεις επί συσκέψεων διενεργούνται στο Υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Τη δυνατότητα επέκτασης των μορατορίων μέχρι το τέλος του έτους ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ωστόσο όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά έχουν τεθεί σε μορατόρια μέχρι το τέλος του έτους ιδιαίτερα σε ότι αφορά επιχειρηματικά δάνεια.
Ας σημειωθεί βέβαια ότι ο SSM έχει δώσει στίγμα στις τράπεζες να λήξουν τα μορατόρια και εν πάση περιπτώσει να μην θέσουν νέα και αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Με βάση πάντως τα όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, όσα  δάνεια έχουν βγει από τα μορατόρια νωρίτερα θα αποχτήσουν τη δυνατότητα επανεισόδου σε αυτά μολονότι πάντως η μέχρι στιγμής οδηγία  από τον SSM είναι διαφορετική.

Πρόσθετες εγγυήσεις

Εξάλλου, ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα ο δεύτερος κύκλος εγγυοδοτικών δανείων Covid που προβλέπει εγγυήσεις 780 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η εγγύηση αποτιμάται στο 80% για κάθε δάνειο χωριστά όμως στο σύνολο του χαρτοφυλακίου κάθε τράπεζας η εγγύηση αυτή που υπολογίζεται με έναν σύνθετο τύπο διαμορφώνεται στο 25%-35%.
Επομένως για το υπόλοιπο κομμάτι του εγγυοδοτικού οι τράπεζες πρόκειται να ζητήσουν περαιτέρω εγγυήσεις.
Ηδη οι τράπεζες υπογράφουν ή ήδη υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις ενώ αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα την προσεχή εβδομάδα.
Ας σημειωθεί πάντως πως από τις επιχειρήσεις υπάρχει οξύς προβληματισμός για το κατά πόσον έχει νόημα να λάβουν ένα ακόμη δάνειο όταν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ίδιας τους της λειτουργίας.
Συγχρόνως οι επιχειρήσεις αναμένουν την επιστρεπτέα προκαταβολή που αποτελεί πιο αποτελεσματικό γι' αυτές εργαλείο.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών αυτό  διαμορφώνει και αυτό με τη σειρά του νέες ισορροπίες.
Ακούγεται και μάλιστα έντονα πως τόσο η εφαρμογή του πτωχευτικού κυρίως  και για λόγους πρακτικούς (έχουν καθυστερήσει οι υπουργικές αποφάσεις) θα μετακυλιθεί από την 1η Ιανουαρίου που αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Η επικαιροποίηση των αιτούντων την προστασία του Νόμου Κατσέλη αυτή έτσι και αλλιώς θα προχωρήσει το Δεκέμβριο ωστόσο οι δικάσιμοι θα προσδιοριστούν για το το β εξάμηνο του 2021.
Για  τους πλειστηριασμούς αυτοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν ανασταλεί ως το τέλος του έτους.
Πιθανολογείται πως θα υπάρξουν και άλλα ευάλωτα νοικοκυριά μέσα σε αυτήν την διαδικασία.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο οι servicers ζητούν μετ' επιτάσεως τη μη διακοπή των πλειστηριασμών θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα θέσει σοβαρό εμπόδιο στην εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης