Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Το νέο lockdown θα μειώσει τη ζήτηση – Ξεκινάει η επένδυση για το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

ΕΛΠΕ: Το νέο lockdown θα μειώσει τη ζήτηση – Ξεκινάει η επένδυση για το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη
Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας, τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να διατηρήσουν την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τις εξαγωγές
Μείωση της ζήτησης αναμένεται να φέρει το δεύτερο lockdown σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, τις επόμενες εβδομάδες.
Η ανάκαμψη που αποτυπώθηκε στο τρίτο τρίμηνο έναντι των προηγούμενων δύο τριμήνων, λόγω του τουρισμού, αναμένεται να μην έχει συνέχεια τις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση των ΕΛΠΕ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών, πιθανότατα η υποχώρηση της ζήτησης να μην έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με του πρώτου lockdown, αλλά θα πρέπει να δουν την πορεία της ζήτησης μέρα με τη μέρα.
Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας, τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να διατηρήσουν την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τις εξαγωγές.
Τα περιθώρια διύλισης βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Τα περιθώρια για διυλιστήρια τύπου FCC ήταν μηδενικά, ενώ τα περιθώρια Hydrocracking ήταν αρνητικά κατά 0,9 δολάρια ανά βαρέλι.  
Όπως ανέφερε η διοίκηση, το τελευταίο διάστημα υπήρξε ανάκαμψη αλλά και πάλι παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Περιορισμένη ορατότητα
Η ορατότητα παραμένει περιορισμένη λόγω της εξέλιξης την πανδημίας και αναμένεται να επηρεάσει τα αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου όχι μόνο για το 2020 αλλά τουλάχιστον και για το 2021.
Η συντήρηση και η αναβάθμιση του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον και στις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Σημειώνεται πως ήταν η μεγαλύτερη συντήρηση των τελευταίων 15 ετών και ολοκληρώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Παράλληλα μετά την εξαγορά και την χρηματοδότηση ύψους 99,9 εκατ. ευρώ, ο όμιλος είναι έτοιμος να ξεκινήσει την επένδυση για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού 204MW στην Κοζάνη (συνολική επένδυση 130 εκατ. ευρώ) καθώς ο βασικός εξοπλισμός και τα υλικά έχουν παραγγελθεί.
Η κατασκευή ξεκινάει στις επόμενες εβδομάδες και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2022.
Ο όμιλος έχει υλοποιήσει επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους.
Επιπλέον προγραμματίζονται νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ περί των 50-100 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος καθώς έργα 50MW είναι σε τελικό στάδιο ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων τα οποία είναι σε διάφορα στάδια εξέλιξης ξεπερνάει τα 1,1GW.
Ο όμιλος σε επίπεδο προσαρμοσμένων αποτελεσμάτων εμφάνισε αποτελέσματα καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων με τα προσαρμοσμένα EBITDA στο τρίτο τρίμηνο να είναι στα 66 εκατ. ευρώ από 201 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα -8 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός λόγω των συνθηκών σημείωσε αύξηση στα 2,125 δισ. ευρώ.
Τέλος αναφορικά με τη ΔΕΠΑ οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται το Μάρτιο του 2021 με τη διοίκηση να σημειώνει πως ο διαγωνισμός προχωράει με καθυστερήσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης