Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής ζητά ο Τσίπρας - Με υπογραφή Μητσοτάκη το δεύτερο lockdown

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής ζητά ο Τσίπρας - Με υπογραφή Μητσοτάκη το δεύτερο lockdown
Την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της επιστημονικής επιτροπής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
(upd) Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, για την απόφαση επιβολής δεύτερου lockdown.
Κατά της διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καθώς και τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.
Προανήγγειλε επίσης την κατάθεση τροπολογίας για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιστημονικής επιτροπής.

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη.
Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια και στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.
Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η συνέντευξη Τύπου μαζί με τον τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για τις εξελίξεις με την πανδημία και τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη για νέο lockdown βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως καυχιέται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Συγκρίνοντας τα απόλυτα νούμερα, η χώρα μας δεν τα πάει καθόλου καλά.
O Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η έξαρση της πανδημίας που μπορούσε να είχε αποφευχθεί απειλεί όσο ποτέ ανθρώπινες ζωές.
«Την ίδια στιγμή η οικονομία βουλιάζει. Και ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, συνεχίζει να παριστάνει τον σωτήρα», σημείωσε, καλώντας τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την βοήθεια όλων και να σταματήσει την προπαγάνδα ενώ έφτασε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Για την πορεία του Πολυτεχνείου είπε ότι «θα περίμενα από τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας πει τι έχει κάνει για να συλλάβει τον Χρήστο Παππά, αντί να κάνει δηλώσεις για την πορεία».
Προανήγγειλε πρωτοβουλία για διάλογο τις επόμενες ημέρες.
Σε ερώτηση για το το μαξιλάρι των 37 δισ. είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε 33 ψέματα κατά την συζήτηση του πτωχευτικού νόμου, ένα από τα οποία ήταν ότι το μαξιλάρι είναι της δικής του κυβέρνησης.
Το μαξιλάρι φτιάχτηκε από τους κόπους και τις θυσίες κατά την προηγούμενη περίοδο. Αν δεν υπήρχε το μαξιλάρι στις συνθήκες τις υγειονομικής κρίσης η χώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους».
Για τον Σωτήρη Τσιόδρα είπε ότι «εμείς σεβόμαστε τους επιστήμονες, τους τιμούμε για την προσφορά τους και δεν τους χρησιμοποιούμε σαν ασπίδα... Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να ήμουν σε συνέντευξη με επιστήμονα και να τον φωνάζω με το μικρό του όνομα και να του ζητώ να δείξει τα σλάιντς».
Για τα κρούσματα στα γηροκομεία είπε ότι «θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος με συνεχή τεστ και να δημιουργήσουμε μία υγειονομική ζώνη γύρω από τις ευάλωτες ομάδες».
Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι «υπήρξε γενικότερη ολιγωρία στην λήψη μέτρων για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και τα κλειστά ιδρύματα. Υπήρξαν περιορισμένα μέτρα και χειρισμοί που ήταν προβληματικοί. Ο ΠΟΥ λέει ότι σε αυτή την πανδημία ευάλωτοι είναι και οι φτωχοί και θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για να αποτραπεί η ακραία φτωχοποίηση που επιβαρύνει και την δημόσια υγεία». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη αυξημένα μέτρα για το νησί της Σάμου.

Τι καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, δεν μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ και δεν  προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
Επίσης, δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού, δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.
Τέλος, δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, αντίθετα αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης που παρατηρούμε από τον Ιούνιο και μετά, είναι τρομακτική.
Η Ιταλία έχει σχεδόν τα τριπλάσια κρούσματα, η Ισπανία τα πενταπλάσια, η Γαλλία τα δεκαπλάσια.
Η Ελλάδα όμως έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο.Image
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η σύγκριση επίσης με τις άλλες χώρες, στο τι έχουν κάνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, μετά την έναρξη της πανδημίας είναι αποκαρδιωτική.
Όπως και η σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ, τον Σεπτέμβρη του 2019, που αφήσαμε εμείς, με αυτόν του Σεπτέμβρη του 2020.
Image
Image

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιστημονικής επιτροπής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο προβληματισμός  αφορά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και την επιχειρούμενη εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση.
«Οι κυβερνήσεις παίρνουν την πολιτική ευθύνη, δεν κρύβονται πίσω από επιστημονικές επιτροπές και, πολύ περισσότερο, δεν εκβιάζουν αποφάσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής. Να γνωρίζουμε τι συζητείται. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάποιες εισηγήσεις της επιτροπής ήταν διαφορετικές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και ότι η κυβέρνηση έριξε την ευθύνη στην επιτροπή.
Για παράδειγμα, η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση της πληρότητας στα πλοία, για την αραίωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τη μείωση των μαθητών ανά αίθουσα.
Για το τελευταίο, όχι απλώς αποκρύβεται η αλήθεια αλλά παρουσιάζεται από μέλη της επιτροπής η ανακριβής άποψη ότι ο ιός διασπείρεται το ίδιο σε αίθουσες με 15 παιδιά και σε αίθουσες με 30 παιδιά».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα γήπεδα.
«Να μας απαντήσουν τι έγινε και με τα γήπεδα.
Όπου ο υφυπουργός Αθλητισμού πίεσε την επιτροπή να τα «ανοίξει», η επιτροπή το αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία και μία ημέρα μετά το ακύρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τις ευθύνες πρέπει να τις αναλαμβάνει η κυβέρνηση και να μην εκθέτει την επιστημονική κοινότητα σε μία στιγμή που η κοινωνία πρέπει να εμπιστευτεί την επιστήμη.
Θα καταθέσουμε τροπολογία ώστε να είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεών της επιτροπής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οικονομία

Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικονομία, υπογραμμίζοντας πως "η πραγματική εικόνα και σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ διαφορετική με αυτήν που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση".
Συγκεκριμένα, επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 ευρωπαϊκών χωρών, "παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα", ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν προχώρησε σε μέτρα που πήραν άλλες χώρες όπως είναι η εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων, η επιδότηση ενοικίου επιχειρήσεων, η απευθείας επιχορήγηση αντί για την επιστρεπτέα ενίσχυση, η αναπλήρωση μισθού αντί για την επιδότηση ανεργίας, κ.α.
"Παρ' όλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ)", συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στις χθεσινές ανακοινώσεις υπογράμμισε πως πρόκειται για "τα ίδια οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο".

Εφησυχασμός και αδιανόητες δηλώσεις για τα σχολεία

Ειδικότερα σχετικά με τα σχολεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εφησυχασμό και αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη.
«Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που αυξήθηκε ο αριθμός μαθητών ανά τάξη», τόνισε.
«Εμείς φωνάζαμε, προτείναμε. Αυξήστε τις δαπάνες, προχωρήστε στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών, βρείτε αίθουσες. Προτείναμε ακόμα και την αλλαγή του ωραρίου σε βάρδιες πρωί – απόγευμα ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε τμήματα σε λιγότερους μαθητές. Δεν άκουσαν ούτε εμάς, ούτε τους δασκάλους, τους καθηγητές, δεν άκουσαν κανέναν. Παρά μόνον επαναλάμβαναν διαρκώς τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε. Το αποτέλεσμα; Τη προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 7.000 κρούσματα σε μαθητές. Και σήμερα, στη χώρα υπάρχουν πάνω από 500 κλειστά τμήματα σχολείων λόγω κορωνοϊού», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σε ό,τι αφορά, δε, το θέμα της ερώτησης που είχε απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, χαρακτήρισε "επιεικώς απαράδεκτη" τη χθεσινή του τοποθέτηση ότι "δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία".
"Να τα γεννήσει προφανώς δε μπορεί, όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω", είπε, προσθέτοντας ότι "την ώρα που τα λέει αυτά, υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα, τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια".

Ξανθός: Κρατήσαμε όρθιο το ΕΣΥ

Για τον διπλασιασμό των ΜΕΘ όπως και για τις 7.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, που προβάλλει η κυβέρνηση απάντησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός: «Τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα Υγείας, αυτό το γνωρίζουν οι άνθρωποι του κλάδου έγινε μία τεράστια προσπάθεια παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς να ενισχυθεί.
Δεν επιτρέψαμε την κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης, κρατήσαμε όρθιο το ΕΣΥ και το ενισχύσαμε σε κρίσιμους τομείς...Η ΝΔ από τον Ιούλιο που ανέλαβε μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε προσθέσει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ.
Η όποια ενίσχυση έγινε υπό την πίεση της πανδημίας όπως έγινε και σε άλλες χώρες. Έγιναν 7.000 προσλήψεις ενώ είχαν δρομολογηθεί ακόμη 3.500 προσλήψεις.
Έτσι μπόρεσε να επιβιώσει η δημόσια περίθαλψη.
Δεν είναι ικανοποιητική η παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση γι' αυτό και το σύστημα Υγείας είναι στο όριό του και δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια ΜΕΘ».
Για τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι από την αρχή δεν υπήρξε συνολικός σχεδιασμός και δεν ενισχύθηκαν τα δημόσια εργαστήρια.
Επίσης, είπε ότι η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικών εργαστηρίων δεν είναι διαφανής και με αντικειμενικά κριτήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης