Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope για εκλογές ΗΠΑ: Η πολιτική πόλωση και οι δημοσιονομικές προκλήσεις επηρεάζουν τις πιστωτικές προοπτικές

Scope για εκλογές ΗΠΑ: Η πολιτική πόλωση και οι δημοσιονομικές προκλήσεις επηρεάζουν τις πιστωτικές προοπτικές
Η πραγματική ανάπτυξη για το 2020 εκτιμάται στο -4,3% από το ΔΝΤ, έναντι -9,8% για το Ηνωμένο Βασίλειο (AA / Negative) και Γαλλία (AA / Stable)
Τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ παραμένουν ασαφή, αλλά φαίνεται πιθανή η προεδρία του Biden και το διχασμένο Κογκρέσο.
Ωστόσο, η εμβάθυνση της πολιτικής πόλωσης θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάβαση της εξουσίας και την ικανότητα της εισερχόμενης διοίκησης να εφαρμόζει οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, αναφέρει σε ανάλυσή  του ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.
Βραχυπρόθεσμα, ο σημαντικότερος παράγοντας που σχετίζεται με το πιστωτικό προφίλ των ΗΠΑ σύμφωνα με την εκτίμηση της Scope για την υγεία του διαφανούς και υπεύθυνου θεσμικού πλαισίου της χώρας, η οποία προϋποθέτει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθοριστεί με σαφή και αμερόληπτο τρόπο και τελικά θα γίνει αποδεκτό από όλοι οι πολιτικοί παράγοντες.
Ενώ διεξάγονται νομικές μάχες για τα αποτελέσματα σε αμφισβητούμενες πολιτείες, θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός εάν μια δικαστική απόφαση για το αποτέλεσμα - σε περίπτωση που χρειαστεί για τον καθορισμό του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ - δεν γίνει δεκτή από το χαμένο κόμμα.
Αυτό θα επιδεινώσει την πολωμένη πολιτική της χώρας και θα αμφισβητήσει ουσιαστικά τη νομιμότητα των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών της.

Ένα διχασμένο Κονγκρεσο θα είναι σημαντικό πλήγμα

Μεσοπρόθεσμα, ο πιο σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με την πίστωση σχετίζεται με τις βασικές οικονομικές, φορολογικές και κοινωνικές πολιτικές της εισερχόμενης διοίκησης, και την ικανότητα εφαρμογής τους, δεδομένου ενός πιθανού διαχωρισμένου Κονγκρέσου.
Αυτό είναι κρίσιμο από την άποψη της πίστωσης, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ περιορίζεται από δύο βασικούς παράγοντες.
Πρώτον, οι προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας επιδεινώνονται.
Δεύτερον, το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και αυξάνεται μετά τις έντονα κυκλικές δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Trump πριν από το σοκ εξαιτίας του Covid-19, εκτός από τις ήδη σημαντικές υποχρεώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λόγω συντάξεων και συστήματος υγείας .
Ενώ η ύφεση στο 2ο τρίμηνο ήταν μακράν η βαθύτερη στην ιστορία μετά τον πόλεμο, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 μετριάζεται σημαντικά από τα χαμηλά επιτόκια και τις πολιτικές της Federal Reserve που παρέχουν πιστωτική υποστήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και το συνολικό φορολογικό πακέτο 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (9% του ΑΕΠ) σε άμεσες δαπάνες και 860 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (4% του ΑΕΠ) σε μέτρα στήριξης ρευστότητας.

Έκπληξη από την οικονομία των ΗΠΑ παρά το χάος λόγω κορωνοϊού

Ως αποτέλεσμα αυτών των ισχυρών δράσεων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών της G10 των οποίων οι οικονομίες θα καταγράψουν τις χαμηλότερες υφέσεις το 2020.
Η ύφεση για το 2020 εκτιμάται στο -4,3% από το ΔΝΤ, έναντι -9,8% για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, η αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ μειώθηκε από περίπου 3% την προηγούμενη δεκαετία σε περίπου 1,9% για την επόμενη δεκαετία.
Μια νέα κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές για την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές αναταραχές, καθώς μια μεγάλη μερίδα του πλυθησμού έχει ανάγκη
τα ομοσπονδιακά προγράμματα για τη διατροφή, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση με αποτέλεσμα να υπάρχει διάβρωση της κοινωνικοοικονομικής κινητικότητας, στασιμότητα των εισοδημάτων για πολλά νοικοκυριά και  διεύρυνση της ανισότητας εισοδήματος και πλούτου.
Αυτές οι διαρθρωτικές αδυναμίες είναι πιθανό να περιορίσουν τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, να μειώσουν το σχηματισμό ανθρώπινου κεφαλαίου και να καταστέλλουν τη συνολική ζήτηση καθώς και τη μελλοντική αύξηση της παραγωγικότητας, μειώνοντας τελικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Επιπλέον, τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ επιδεινώνονται και θα παραμείνουν δομικά ασθενέστερες τα επόμενα χρόνια, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί σε 131% το 2020 και περαιτέρω σε 137% έως το 2025, σχεδόν 30% πάνω από το 2019 επίπεδα και περίπου 15% πάνω από εκείνα της Γαλλίας και του ΗΒ.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να επιτύχει μια συμφωνία για ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, λόγω διαφωνιών μεταξύ Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών σχετικά με το σχεδιασμό και τους προβλεπόμενους δικαιούχους του πακέτου, υπογραμμίζει πώς η πολιτική πόλωση εμποδίζει την αποτελεσματική δράση μακροοικονομικής πολιτικής παρά τις ανάγκες από την πανδημία Covid-19.
Βραχυπρόθεσμα, μια προεδρία του Biden πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αντίσταση στις νομοθετικές διαπραγματεύσεις ενός πιθανού διχασμένου Κογκρέσου, ενδεχομένως εμποδίζοντας την έγκαιρη εφαρμογή του επικείμενου πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων, μειώνοντας έτσι τον θετικό οικονομικό του αντίκτυπο.
Μακροπρόθεσμα, η φθίνουσα ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν διμερή πολιτικό συμβιβασμό δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά τους να διαμορφώνουν και να εφαρμόζουν μια στρατηγική δημοσιονομικής ενοποίησης μόλις η οικονομία επιστρέψει στο πλήρες δυναμικό της
Συνολικά, οι πιστωτικές προοπτικές των ΗΠΑ εξαρτώνται από το βραχυπρόθεσμο πλαίσιο διακυβέρνησής τους, καθώς και από την ικανότητα εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν τη διαρθρωτική ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προκλήσεις μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης