Διεθνή

Δανία: Ανησυχία ΠΟΥ μετά τον εντοπισμό σε ανθρώπους της μετάλλαξης του κορωνοϊού των βιζόν - Σφαγή όλου του πληθυσμού βιζόν

Δανία: Ανησυχία ΠΟΥ μετά τον εντοπισμό σε ανθρώπους της μετάλλαξης του κορωνοϊού των βιζόν - Σφαγή όλου του πληθυσμού βιζόν
214 πολίτες της Δανίας έχουν μολυνθεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος των βιζόν - Έχει αποφασιστεί ο σφαγιασμός 17 εκατομμυρίων βιζόν - Ανησυχεί ο ΠΟΥ για την ασφάλεια εκτροφείων βιζόν σε άλλες χώρες
Αυξάνεται η ανησυχία στη Δανία και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στα βιζόν, καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος φέρεται να έχει μολύνει ήδη και 214 ανθρώπους στη σκανδιναβική χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Statens Serum Institut, το δανικό κέντρο αναφοράς για μολυσματικές ασθένειες.
Από αυτούς που μολύνθηκαν, οι 14 εντοπίστηκαν έξω από την περιοχή της Βόρειας Γιουτλάνδης, για την οποία η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία και αφού αποφάσισε να προχωρήσει στον σφαγιασμό περίπου 17 εκατομμύρια βιζόν.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Mete Frederiksen ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες αυτής της περιοχής δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν τους δήμους τους για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
 
Σφαγή 17 εκατομμυρίων ζώων!

Τα βιζόν θεωρούνται κίνδυνος πλέον της δημόσιας υγείας στη Δανία, η κυβέρνηση της οποίας αποφάσισε τη θανάτωση 17 εκατ. ζώων όλων των βιζόν που εκτρέφονται στο έδαφός της προκειμένου να αποτρέψει τη μόλυνση των ανθρώπων με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο σύμφωνα με τις αρχές μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό απέναντι σε μελλοντικά εμβόλια για ανθρώπους.
Σύμφωνα με τις εξηγήσεις των αρχών, αυτή η μετάλλαξη δεν έχει ως αποτέλεσμα πιο σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο αλλά μια χαμηλότερη δραστικότητα των ανθρωπίνων αντισωμάτων, πράγμα που απειλεί την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Covid-19.
Ο μεταλλαγμένος ιός που ανιχνεύθηκε σε βιζόν «δεν αντιδρά τόσο στα αντισώματα όσο ο κανονικός ιός.
Τα αντισώματα έχουν πάντα μια επίδραση αλλά όχι τόσο δραστική», εξήγησε ο υπεύθυνος της Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI), Kor Molbak.
«Ο ιός που μεταλλάχθηκε μέσω των βιζόν μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο το μελλοντικό εμβόλιο να μην λειτουργήσει όπως πρέπει.
Είναι απαραίτητο να σφαγιαστούν όλα τα βιζόν, δηλαδή δεκαπέντε με δεκαεπτά εκατομμύρια ζώα σύμφωνα με τις αρχές», δήλωσε η πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να κοστίσει στο κράτος τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια, και οδήγησε κάποιους βουλευτές να ζητήσουν να δουν τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτήν.
Περιοχές της Δανίας έπειτα από αυτή την ανακάλυψη,θα τεθούν υπό νέα, αυστηρότερα μέτρα lockdown μετά τον εντοπισμό από τις υγειονομικές αρχές του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.
Η Δανία είναι ο πρώτος εξαγωγέας δερμάτων βιζόν παγκοσμίως, δραστηριότητα ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις 1.000 και πλέον φάρμες στο μικρό σκανδιναβικό βασίλειο.

ΠΟΥ: εξετάζει τη βιοασφάλεια σε χώρες όπου υπάρχουν εκτροφεία βιζόν μετά το ξέσπασμα στη Δανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως εξετάζει τη βιοασφάλεια σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου υπάρχουν εκτροφεία βιζόν προκειμένου να αποτρέψει επιπλέον «γεγονότα υπερχείλισης», μετά την απόφαση της Δανίας να θανατώσει όλα αυτά τα ζώα στο έδαφός της λόγω ενός εκτεταμένου ξεσπάσματος κορονοϊού ανάμεσά τους.
Η Maria Van Kerkhove, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη πως η μετάδοση του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο είναι «μια ανησυχία», αλλά πρόσθεσε: «Οι μεταλλάξεις (στους ιούς) είναι φυσιολογικές.
Αυτού του είδους οι αλλαγές στον ιό είναι κάτι που παρακολουθούμε από την αρχή».
Ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος σε άλλα ζώα εκτός από τα βιζόν, είπε ένας δεύτερος ειδικός του ΠΟΥ.
«Εργαζόμαστε από κοινού με τα περιφερειακά γραφεία... όπου υπάρχουν εκτροφεία βιζόν, και εξετάζουμε τη βιοασφάλεια και πώς θα εμποδίσουμε γεγονότα υπερχείλισης», είπε η Van Kerkhove.
Mετά την ανακοίνωση της Δανίας προκλήθηκαν ανησυχίες ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα υποψήφιων εμβολίων κατά της COVID-19 που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας της ΠΟΥ, δήλωσε, ωστόσο, πως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με τις συνέπειες των μεταλλάξεων στον ιό που βρέθηκε στα βιζόν.
«Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συμπεράσματα για το αν αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», είπε. «Δεν έχουμε οποιαδήποτε στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι θα επηρεάσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης