Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνει σε Α+ την Ιαπωνία - Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνει σε Α+ την Ιαπωνία -  Σταθερό το trend
Δεν υφίσταται κίνδυνος για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους επισημαίνεται στην αξιολόγηση της DBRS
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιαπωνίας, το οποίο είχε σταθεροποιηθεί στο 3,3% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2015-2019, αναμένεται να αυξηθεί στο 14,2% το 2020.
Εξαιτίας της κρίσης της πανδημία, η ιαπωνική κυβέρνηση εφάρμοσε μια σειρά μέτρων με ύψους 234 τρις. γιεν(περίπου 40% του ΑΕΠ), με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, επίσημαίνει ο οίκος αξιολόγησης DPRS.
Τα πακέτα υποστήριξης περιλαμβάνουν: (1) οικονομική υποστήριξη σε νοικοκυριά, (2) υποστήριξη ρευστότητας σε επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων και αναβαλλόμενες πληρωμές φόρων και κοινωνικών εισφορών, (3) ευνοϊκά δάνεια από δημόσια και ιδιωτικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, και (4) παροχή δανείων μειωμένης εξασφάλισης από τα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και επιδοτήσεις προς πληγείσες επιχειρήσεις για τις πληρωμές ενοικίων τους.
Ενώ το ΔΝΤ εκτιμά το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 14,2% του ΑΕΠ το 2020, καθώς τα περισσότερα από τα μέτρα είναι προσωρινά, το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σε 6,4% το 2021 και 3,2% το 2022.
Παρά την πιθανή μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, η μακροπρόθεσμη προοπτική της Ιαπωνίας αμφισβητείται από το υψηλό ακαθάριστο χρέος της και τη γήρανση του πληθυσμού της.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους στο 23% και τις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης στο 35% του ΑΕΠ.
Η Ιαπωνία χρειάζεται συνεπώς μια συνεχή αύξηση των φορολογικών εσόδων όχι μόνο για τη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ αλλά και επίσης
για την υποστήριξη μακροπρόθεσμων δημογραφικών αλλαγών.

Αύξηση του δημόσιου χρέους

Οι προκλήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο είναι πολλές αλλά επικρατεί σημαντική ευελιξία.
Το μεγάλο δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, το οποίο αυξήθηκε από 64,3% του ΑΕΠ το 1990 σε 238,0% το 2019, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 266,2% το 2020 λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Μετά την άνοδο δείκτη χρέους/ΑΕΠ το 2020 , το ΔΝΤ αναφέρει στο τελευταίο δελτίο του, ότι οι δείκτες ακαθάριστου και καθαρού δημόσιου χρέους της Ιαπωνίας θα παραμείνουν σχετικά σταθεροί πάνω από τον προβλεπόμενο επίπεδο στο 264% και το 180% του ΑΕΠ έως το 2025.
Ενώ το υψηλό απόθεμα χρέους καθιστά ευάλωτη τη ιαπωνική οικονομία, η DBRS Morningstar πιστεύει ότι οικονομική ευελιξία είναι υψηλή και ότι τα έκτακτα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της BoJ μετριάζουν τους κινδύνους για την ικανότητα της κυβέρνησης εξυπηρετήσει το χρέος.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διατηρείται στην εγχώρια αγορά, χρηματοδοτείται από ένα υψηλό ποσοστό εθνικών αποταμιεύσεων (που ανέρχεται στο 27,9% του
ΑΕΠ), και είναι αποτιμημένο σε γιεν. Χάρη στις επεκτατικές πολιτικές της BoJ και στις εσωτερικές προκαταλήψεις των Ιαπώνων επενδυτών,
Οι κίνδυνοι για την αναχρηματοδότηση του χρέους είναι χαμηλοί.

Νομισματική πολιτική

Αντανακλώντας τα πρωτοφανή σε κλίμακα οικονομικά μέτρα που έλαβε η ιαπωνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το COVID19, η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέκτεινε περαιτέρω τις συνεχιζόμενες επεκτατικές νομισματικές πολιτικές της μέσω των «τριών πυλώνων» της.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: (1) ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει στη στήριξη των ταμειακών ροών των εταιρειών • (2) απεριόριστη επέκταση της νομισματικής χαλάρωσης, εξασφαλίζοντας άφθονη προσφορά γεν και ξένων νομισμάτων στην αγορά ομολόγων και (3) διπλασιάζοντας τις ετήσιες αγορές ομολόγων ETF και REIT για τη μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου της αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, το BoJ ότι θα πραγματοποιήσει επιπλέον αγορές CP και εταιρικών ομολόγων έως και 7,5 τρισεκατομμύρια JPY γιεν έως το τέλο του Μαρτίου 2021.
Τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού και οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων πλησιάζουν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και διαμορφώνουν εύκολες συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις αλλά και χαμηλότερα περιθώρια κέρδους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Λόγω ελκυστικών επιτοκίων, ο δανεισμός των τραπεζών στο εξωτερικό έχει αυξηθεί
ζήτηση, και παρόλο που οι συνθήκες είναι επί του παρόντος σταθερές, η χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα παραμένει περιοχή κινδύνου.
Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικοί επενδυτές εξισορροπούν τα χαρτοφυλάκια τους προς πιο επικίνδυνα ξένα ομόλογα και ίδια κεφάλαια και μπορεί να αντιμετωπίσει απώλειες σε ένα σενάριο με μια νέα ύφεση στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης