Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας
«Δυστυχώς δεν αποφύγαμε το lockdown, πρέπει όμως να αποφύγουμε την κοινωνική κατάρρευση», τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος
«Η κυβέρνηση επέδειξε εγκληματική αμέλεια γιατί δεν προετοίμασε ποτέ τη χώρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η βασική δουλειά που είχε η κυβέρνηση ήταν να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
 Δεν το έκανε», επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος  σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα 94.3 FM» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, εν μέσω πανδημίας, στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται σχεδόν 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι».
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «οι 50 νέες κλίνες ΜΕΘ που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα στο νοσοκομείο Σωτηρία, δεν λειτουργούν όλες και όσες λειτουργούν είναι με εργαζόμενους που έχουν αποσπαστεί από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής».
Ανέφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην ποσοστιαία αύξηση κρουσμάτων ανά εκατ. πληθυσμού από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, με μια αύξηση γύρω στο 1.200%, ενώ φτάσαμε να ακυρώνουμε το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων».
«Αυτό δείχνει, σε αντίθεση με όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι τα μέτρα τα πήραμε πολύ αργά», πρόσθεσε.
Σχετικά με τη χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για τη δυνατότητα επιλογής ενός Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, τόνισε ότι «μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: την ενίσχυση του συστήματος υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό, τη μαζική συνταγογράφηση των τεστ ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ».
Σημείωσε ακόμα ως προϋπόθεση την ακύρωση των πολιτικών «κοινωνικής λεηλασίας». «Δεν γίνεται εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση να νομοθετεί την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ή να ετοιμάζεται να φέρει ένα εργασιακό νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο», επισήμανε.
Αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς δεν αποφύγαμε το lockdown, πρέπει όμως να αποφύγουμε την κοινωνική κατάρρευση», εξηγώντας ότι «με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει το τελευταίο τρίμηνο εισοδήματα ύψους 3,9 δις, ενώ σήμερα το 12% των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς έως 200 ευρώ».
Στις συνθήκες αυτές, η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους «εξοργίζει όλους όσους σήμερα βλέπουν μπροστά τους την άβυσσο της οικονομικής καταστροφής», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η επιλογή της κυβέρνησης να μη δώσει ούτε καν μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις αλλά να δίνει τη λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή, που είναι ένα ακόμα δάνειο στις πλάτες των επιχειρηματιών, οδηγεί στην καταστροφή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων που πλήττονται, της τάξης των 11 με 15 δις».
«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να μην κάνει αυτή τη γενναία ενίσχυση, με μαθηματική ακρίβεια μεγαλώνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης