Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για ποιους λόγους ανησυχεί η Σαουδική Αραβία, μετά την εκλογική νίκη Biden στις ΗΠΑ

Για ποιους λόγους ανησυχεί η Σαουδική Αραβία, μετά την εκλογική νίκη Biden στις ΗΠΑ
Από νωρίς αναμένεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να δείξει τη δυσαρέσκειά του στη Σαουδική Αραβία
Έντονη ανησυχία επικρατεί στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μετά τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ο βασικός λόγος ανησυχίας στη Σαουδική Αραβία είναι πως οι πολιτικές του απερχόμενου προέδρου Donald Trump στη Μέση Ανατολή και κυρίως η έντονη αντιπαράθεση με το Ιράν – περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ – δεν θα έχουν συνέχεια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ οι ηγέτες άλλων αραβικών κρατών έσπευσαν να συγχαρούν άμεσα τον Biden για την εκλογή του, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman παρέμεινε σιωπηλός, παρατηρεί το Reuters.
Οι στενοί προσωπικοί δεσμοί του Σαουδάραβα πρίγκιπα με τον Trump παρείχαν στήριξη στο Ριάντ όταν αυτό βαλλόταν διεθνώς από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην Κωνσταντινούπολη, τον πόλεμο κατά της Υεμένης και τη φυλάκιση γυναικών ακτιβιστριών.   
Όλα αυτά τα σημεία, μπορούν να αποτελέσουν πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ Biden και Σαουδικής Αραβίας, ενός μεγάλου εξαγωγέα πετρελαίου και αγοραστή αμερικανικών  όπλων.
Εξάλλου ο Biden κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεσμεύθηκε να επανεκτιμήσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, απαιτώντας περισσότερη λογοδοσία σχετικά με τη δολοφονία του Khashoggi και τερματίζοντας τον πόλεμο της Υεμένης.
«Το μόνο πράγμα που θα είναι χειρότερο από τον Covid - 19 θα είναι o Βiden - 20», έγραψε ένας Σαουδάραβας χρήστης του Twitter αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό και τα αισθήματα της βασιλικής οικογένειας.
Ο Neil Quilliam του βρετανικού think tank «House» δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Biden θα επιδιώξει πιθανώς να δείξει νωρίς τη δυσαρέσκειά της με τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας.
 «Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί ότι μια κυβέρνηση Biden και ένα εχθρικό Κογκρέσο θα προχωρήσουν σε πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης των αμυντικών δεσμών και ως εκ τούτου πιθανότατα θα απαιτήσουν άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στην Υεμένη», είπε.
Η Σαουδική Αραβία ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής της «μέγιστης πίεσης» του Trump για σκληρές κυρώσεις στο περιφερειακό αντίπαλό της, το  Ιράν.
Ωστόσο, ο Biden έχει ξεκαθαρίσει, πως θα επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης, η οποία επισφραγίστηκε επί αντιπροεδρίας του νέου ένοικου του Λευκού Οίκου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης