Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak, μετά την «καρατόμηση» του κεντρικού τραπεζίτη και τις πιέσεις στη λίρα

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak, μετά την «καρατόμηση» του κεντρικού τραπεζίτη και τις πιέσεις στη λίρα
O Albayrak δηλώνει πως η απόφασή του σχετίζεται με προβλήματα υγείας
Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak επισήμως για λόγους υγείας την Κυριακή (8/11/2020) μία μέρα μετά την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη και ενώ η τουρκική λίρα βυθίζεται.
Ο Albayrak, που είναι και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan κοινοποίησε την επιστολή παραίτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δηλώνει πως η απόφασή του σχετίζεται με προβλήματα υγείας.   
«Αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω στην θέση μου την οποία και κατέχω για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας.
Την επόμενη περίοδο θα περάσω τον χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου τα οποία έχω παραμελήσει τα τελευταία χρόνια», έγραψε.
Σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης Albayrak στο Instagram ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Η είδηση της παραίτησης φέρεται να αιφνιδίασε και στενούς συνεργάτες του υπουργού, οι οποίοι δήλωσαν πως το τηλέφωνό του ήταν απενεργοποιημένο, όταν τον αναζήτησαν.
 Ο Albayrak φέρεται επίσης να έχει διαγράψει τον λογαριασμό του στο Twitter και τα μηνύματα από έναν ψεύτικο λογαριασμό, που διαψεύδουν την παραίτηση, κοινοποιήθηκαν ευρέως.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/EmUH0nYWMAIo3mV.jpg?itok=9IE1D2Cj
Ο Albayrak μετέχει στο υπουργικό συμβούλιο από το 2015.
Διετέλεσε υπουργός Ενέργειας έως ότου ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών το 2018.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η τοποθέτηση του Naci Agbal στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας δεν ήταν σε γνώση του Albarak και αυτό προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του γαμπρού του Erdogan.
«Ο Erdogan αποφάσισε άμεσα τον διορισμό του νέου κεντρικού τραπεζίτη, αυτό μπορεί να προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού», λένε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, o  Agbal είναι γνωστός για την αντίθεσή του στις πολιτικές του Albayrak τα τελευταία δύο χρόνια, μια περίοδο κατά την οποία η λίρα έχασε σχεδόν το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου.
 Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του Albayrak ως υπουργού Οικονομικών, ο πληθωρισμός κυμαινόταν συνήθως σε διψήφια νούμερα, σε σύγκριση με τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για 5%.
Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στηρίξουν τη λίρα με αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις σε αγορές συναλλάγματος, όπου εκτιμάται ότι έχουν πουλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι είναι εύλογο, να εικάζεται πως η επίκληση των λόγων υγείας είναι «διπλωματική» και η παραίτησή του να σχετίζεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά μετά την Παρασκευή (6/11) που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί, πως τα τουρκικά ΜΜΕ όπως και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων σχεδόν  έχουν αποσιωπήσει την είδηση, εκτός από το Haberturk.
Η λίρα «κλείδωνε» στο 8,415 έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις 20:14 ώρα Ελλάδας μετά την είδηση της παραίτησης.
Ο Erdogan θα πρέπει να εγκρίνει την παραίτηση, η οποία προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές.
Ο Mehmet Mus, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AK, δήλωσε πως ο Albayrak έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Erdogan δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση.
«Είμαστε προσωπικά μάρτυρες της επιμελούς εργασίας του. Αν ο πρόεδρός μας κρίνει ότι πρέπει, ελπίζω ότι θα συνεχίσει στη θέση του», έγραψε ο Mus στο Twitter.
Image

Παραίτηση στον απόηχο της ...«καρατόμησης»

Υπενθυμίζεται, πως νέος διοικητής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Naci Agbal, που διορίστηκε το Σάββατο 7/11/2020 είναι στενός συνεργάτης του Erdogan.
O Agbal αναλαμβάνει τα καθήκοντά του με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εν μέσων ανησυχιών σχετικά με την πολιτική επιρροή στη νομισματική πολιτική και τον μόνιμα διψήφιο πληθωρισμό, παρατηρεί το Reuters.
Ο Agbal, 52 ετών, θεωρείται ικανός τεχνοκράτης και ακολουθεί μία ορθόδοξη προσέγγιση ως προς την οικονομική πολιτική, λένε οι αναλυτές.
Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται για τον τέταρτο διοικητή σε πέντε χρόνια και αντικαθιστά τον Murat Uysal ο οποίος αύξησε το βασικό επιτόκιο σε 10,25% τον Σεπτέμβριο.
Αν και δεν είχε θητεύσει ποτέ στην κεντρική τράπεζα, ο Agbal κατείχε αρκετές θέσεις στις κυβερνήσεις του Erdogan.
Συνεργάστηκε στενά με τους πρώην υπουργούς Ali Babacan και Mehmet Simsek, που θεωρούνται φιλικοί προς την αγορά.
Ο Agbal διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.
Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η εγγύτητα του Agbal με τον Erdogan θα είναι πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση ζητημάτων, καθώς θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο για βασικά θέματα.
Οι γνώσεις του για τις αγορές θα βοηθήσουν την οικονομία που πλήττεται από την τρέχουσα ύφεση.
«Ο Agbal έχει πολύ στενούς δεσμούς τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική ελίτ της χώρας.
Η εμπειρία και η κατάρτισή του είναι γνωστές από όλους.
Η ταχύτητα με την οποία μπορεί να φτάσει στον Erdogan είναι κρίσιμη αυτήν την περίοδο.
Θα πείσει τους πολιτικούς για ορισμένα θέματα », δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.
«Είναι ένα άτομο που μπορεί να καταλάβει τι θέλουν τόσο οι αγορές όσο και οι πολιτικοί και είναι αρκετά κοντά στο να έρθει σε άμεση επαφή με τον πρόεδρο για να θέσει οποιοδήποτε ζήτημα. Παρόλο που πολλοί τον γνωρίζουν ως πολιτικό, είναι κάποιος του οποίου οι τεχνικές γνώσεις είναι επίσης πολύ υψηλές.
Υπό αυτήν την έννοια, θα δούμε έναν πολύ ισχυρό διοικητή της κεντρικής τράπεζας », δήλωσε παράγοντας της τουρκικής οικονομίας στο Reuters.
Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή (6/11/2020( μετά από το νέο χαμηλό ρεκόρ των 8,58.
To νόμισμα της Τουρκίας έχει απωλέσει το  30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.
Ο Yusal είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019 αντικαθιστώντας τον Murat Cenitkayia.
Ο Agbal διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.
Image

Η εκλογή Biden πιέζει περαιτέρω τη λίρα

Η εκλογή του Δημοκρατικού Joe Biden πιέζει περαιτέρω το τουρκικό νόμισμα.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τα συναλλαγματικά αποθέματα και η εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας παραμένουν πιθανά αδύναμα σημεία, με τους επενδυτές να αποφεύγουν πλέον τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.
Η περαιτέρω πίεση στο νόμισμα, ο διψήφιος πληθωρισμός και τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα «θα αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες» επίσημης αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του έτους.
Η λίρα υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά παρά την αδυναμία του δολαρίου, καθώς οι διμερείς δεσμοί της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαρραγούν με την εκλογή Biden.
Image

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο η τουρκική λίρα θα δεχτεί περισσότερη πίεση, προσθέτοντας στην πτώση του 30% φέτος και σχεδόν 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες μόνο.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 10,25% τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσε να το αοφασίσει και πάλι προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που παραμένει περίπου στο 12%.
Ωστόσο, η σύσφιξη των πιστώσεων τους τελευταίους μήνες «ήταν ανεπαρκής για να αντιστρέψει την πτωτική τάση της λίρας και (σε μικρότερο βαθμό) τα συναλλαγματικά αποθέματα», αναφέρει η Fitch.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται «junk» από τους τρεις μεγάλους οίκους.
Αν και η βαθμολογία BB της Fitch είναι η υψηλότερη, τον Αύγουστο ο οίκος αναθεώρησε τις προοπτικές σε «αρνητικές» από «σταθερές», αναφέροντας τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα και την αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τη Fitch, η κεντρική τράπεζα έχει «περιορισμένη ανεξαρτησία» από την πολιτική πίεση για χαμηλότερα επιτόκια και «ιστορικό αργής ανταπόκρισης σε γεγονότα», αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι η υπερβολικά χαλαρή πολιτική προκαλεί εξωτερικές ανισορροπίες και αστάθεια της αγοράς.
Ωστόσο, η λίρα δεν προκάλεσε «σοβαρές πιέσεις» στην εξωτερική χρηματοοικονομική θέση των τραπεζών ή των εταιρειών, και η τάση στα συναλλαγματικά αποθέματα «έχει γίνει κάπως λιγότερο αρνητική».
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν στα 16,8 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, τα χαμηλότερα από το 2004, από 41,1 δισ. δολάρια στο τέλος του 2019.
Προσθέτοντας στα δεινά της λίρας, η κατοχή ξένων νομισμάτων και ο χρυσός των Τούρκων έφτασαν τα 221 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης