Τελευταία Νέα
Speculator

Το «πάρτι» 77 εκατ της EY στις συμβουλευτικές - μη ελεγκτικές υπηρεσίες και τα …. παράδοξα

Το «πάρτι» 77 εκατ της EY στις συμβουλευτικές - μη ελεγκτικές υπηρεσίες και τα …. παράδοξα
Η εκτίναξη των αμοιβών για συμβουλευτικές υπηρεσίες την τελευταία πενταετία και οι τράπεζες
Στο ασύλληπτο ποσό των 94,9 εκ ευρώ ανήλθαν την τελευταία χρήση που έληξε την 30/06/2020 τα έσοδα του δικτύου της Ernst & Young Ελλάδος.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι συντριπτικό μέρος των εσόδων της προέρχεται από την Ernst & Young Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και την εταιρία παροχής νομικών υπηρεσιών όπου τα συνολικά έσοδα ανήλθαν πέρυσι σε 71,7 εκ ευρώ.
Συνολικά δε από μη ελεγκτικές υπηρεσίες ο όμιλος EY είχε στην τελευταία χρήση έσοδα ύψους 77,1 εκ ευρώ και από ελεγκτικές υπηρεσίες μόλις 17,8 εκ ευρώ.
Καμία σχέση με τις ….άλλες
Η αναλογία εσόδων από ελεγκτικές σε σχέση με μη ελεγκτικές υπηρεσίες δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες της Big Four. Είναι χαρακτηριστικό ότι η PwC είχε έσοδα από ελεγκτικές υπηρεσίες (περιλαμβανόμενων των φορολογικών πιστοποιητικών) 30,3 εκ ευρώ περίπου ενώ η PwC Business Solution (συμβουλευτικές υπηρεσίες) έσοδα 46 εκ ευρώ (στοιχεία 2019) . Επίσης η Deloitte  Business Solution είχε έσοδα 36 εκ ευρώ (Ιούνιος 2020) και η ελεγκτική 29 εκ ευρώ περίπου.
Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το πως μια εταιρία της Big Four έχει δυσανάλογα με τις υπόλοιπες σχέση εσόδων ελεγκτικών και μη ελεγκτικών υπηρεσιών.

Ο ρόλος των τραπεζών

Η απάντηση όμως ίσως να βρίσκεται στο γεγονός ότι όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ελεγκτικών υπηρεσιών, η ελεγκτική ΕΥ δεν έχει ως πελάτη της τραπεζικά ιδρύματα ενώ οι υπόλοιπες ελεγκτικές έχουν, γεγονός που θέτει σημαντικούς περιορισμούς στην παροχή μη ελεγκτικών υπηρεσιών ακόμα και σε άλλες τράπεζες από αυτές που ελέγχουν.
Ξεκάθαρη εικόνα όμως δεν υπάρχει καθώς ακόμα και στο σκέλος της παροχής επιτρεπόμενων μη ελεγκτικών υπηρεσιών εκκρεμεί ο έλεγχος που έχει ανακοινώσει η ΕΛΤΕ και είναι άγνωστο αν έχει πραγματοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που εισπράττουν οι εταιρίες της Big Four για παροχή μη ελεγκτικών υπηρεσιών είναι δυσθεώρητα και εφ όσον ισχύει η εκτίμηση των στελεχών της αγοράς για τα υψηλά έσοδα της EY από μη ελεγκτικές υπηρεσίες είναι προφανές ότι προκύπτει σοβαρό ζήτημα για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι τράπεζες για μη ελεγκτικές υπηρεσίες την ώρα που υποτίθεται ότι καταβάλουν σοβαρή προσπάθεια για μείωση του λειτουργικού κόστους.
Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις μη ελεγκτικές υπηρεσίες και για την οποία μεγάλη συμμετοχή-ευθύνη έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν την EY αλλά και σε μικρότερο βαθμό τις εταιρίες της Big Four «δια πάσα νόσον» είναι το γεγονός ότι η EY Business Solutions το 2015 είχε έσοδα 33 εκ ευρώ τα οποία μέσα σε πέντε χρόνια υπερδιπλασίασε.
Επίσης η Deloitte Business Solutions είχε έσοδα 17 εκ ευρώ τα οποία επίσης υπερδιπλασίασε και PwC Business Solutions είχε έσοδα 32 εκ ευρώ και φαίνεται ότι είναι πίσω στο πάρτι καθώς η αύξηση εσόδων στην πενταετία ήταν συνολικά της τάξεως του 30%.
Επισημαίνεται ότι το μερίδιο αγοράς της EY στο σύνολο της αγοράς μη συμβουλευτικών υπηρεσιών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό ενώ σε ότι αφορά στην παροχή υπηρεσιών στις εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου-τράπεζες δεν αποκλείεται να εγείρει ακόμα και ζητήματα ανταγωνισμού.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης