Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Χαμένος» στις εισηγήσεις ο Μητσοτάκης – Εξετάζονται 2 βασικά σενάρια για τον χρόνο που θα ανοίξει ξανά η αγορά και νέο πακέτο στήριξης

«Χαμένος» στις εισηγήσεις ο Μητσοτάκης – Εξετάζονται 2 βασικά σενάρια για τον χρόνο που θα ανοίξει ξανά η αγορά και νέο πακέτο στήριξης
Λοιμωξιολόγοι και Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτάνε 2 βασικά σενάρια
Διχογνωμίες και διαφορετικές εισηγήσεις υπάρχουν ανάμεσα σε λοιμωξιολόγους και συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την διάρκεια και τα περιοριστικά μέτρα του lock down.
Στις τελευταίες συζητήσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόλο που αποφασίστηκε lockdown, υπήρξαν λογικές που συνέντειναν στο εξής:
Θα πρέπει να επανέλθει η αγορά μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου (το πολύ μέχρι τις 20) καθώς εάν χαθεί η χριστουγεννιάτικη περίοδος τότε η ύφεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι αναμένεται.
Βάσει αυτού του βασικού στόχου, λοιμωξιολόγοι και Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτάνε 2 βασικά σενάρια:


Το αισιόδοξο σενάριο


1ο σενάριο:
Το ολικό lockdown να συνεχιστεί μέχρι τις 10-13 Δεκεμβρίου και η αγορά να ανοίξει για λίγο και να παραμείνει ανοικτή έως αρχές Ιανουαρίου 2020 με σαφή περιοριστικά μέτρα και να ξανακλείσει αργότερα.
Βασική προϋπόθεση είναι να πέσουν κατά πολύ τα καθημερινά κρούσματα από το επίπεδο των 2.000 -3.000 που είναι σήμερα.
Η βασική εισήγηση είναι να πέσουν στα 200-300 κρούσματα κάθε μέρα προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξει η αγορά και ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα προκειμένου να απορροφήσει και την «χασούρα» των εκπτώσεων που ξεκίνησαν από 1.11.2020. 
Στο σενάριο αυτό, υπολογίζεται να ανοίξει με περιορισμούς και η εστίαση προκειμένου να «ανασάνει» ένας κλάδος με χιλιάδες εργαζόμενους.
Αυτό είναι το βασικό σενάριο στο οποίο κάποιοι έχουν προσθέσει κάποιες παραλλαγές όπως π.χ να κλείσει ξανά εκ νέου η αγορά (λιανεμπόριο – εστίαση) εάν ανέβουν ξανά τα κρούσματα σε απαγορευτικά επίπεδα.
Μία από τις παραδοχές που κάνουν όσοι έχουν επεξεργαστεί το σενάριο είναι ότι είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν τα κρούσματα και η μετάδοση του ιού εν μέσω ανοικτής αγοράς και εστίασης. Ο περισσότερος κόσμος που θα έχει υποστεί εγκλεισμό 1, 5 μήνα θα βγει να ξεσκάσει, να ψωνίσει και να πάει στα μαγαζιά εστίασης.

Το παράτολμο σενάριο


2ο σενάριο:
Το ολικό lockdown να τελειώσει στις 30 Νοέμβριου και σταδιακά να ανοίξει η αγορά του λιανεμπορίου, τα εμπορικά καθώς και με αρκετά περιοριστικά μέτρα ειδικά στο ωράριο η εστίαση.
Το σενάριο αυτό βρίσκει πολλά εμπόδια στις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων καθώς θεωρούν αδύνατο να μειωθούν πολύ τα κρούσματα μέσα σε λίγο διάστημα.
Για την ακρίβεια οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι στο επίπεδο των 2-3.000 κρουσμάτων θα είμαστε για πολλές μέρες ακόμα τουλάχιστον μέχρι τις 20 Νοεμβρίου και μόνο υπό την αίρεση ότι θα εφαρμοστούν επακριβώς όλα τα μέτρα, θα μειωθούν τα κρούσματα.
Ωστόσο, βασικοί υπουργοί του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν στο Πρωθυπουργό ότι είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει η αγορά τον Δεκέμβριο καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε διάλυση της αγοράς και λουκέτα δίχως προηγούμενο. Ακόμα και αν δεν βρεθούμε στα επιθυμητά επίπεδα κρουσμάτων…
Αφού περάσουν οι χριστουγεννιάτικες γιορτές να επανέλθει το lockdown και να εφαρμοστούν εκ νέου σκληρά περιοριστικά μέτρα.

Μπερδεμένος


Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να είναι μπερδεμένος με τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων καθώς αυτή τη φορά διακυβεύονται πολλά.
Ήδη έχει εισπράξει μία μεγάλη κριτική – και όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση- ότι καθυστέρησε να δράσει στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων από την μία.
Και από την άλλη, ότι αφήνει χωρίς οξυγόνο την αγορά.
Έχει αποφασίσει να ακολουθήσει σε βασικές γραμμές την γραμμή Τσιόδρα γι’ αυτό και βασικό στοίχημα αυτής της περιόδου είναι να μπορεί να ανοίξει την αγορά στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου προκειμένου να δώσει στην αγορά αυτό το οξυγόνο.
Γνωρίζει καλά ότι δεν είναι επιλογή να συνεχίσει το ολικό lockdown μέχρι τέλος του χρόνου και αν συμβεί αυτό, θα σημαίνει ότι το φορτίο στην χώρα ήταν πάρα πολύ μεγάλο και οι επιδημιολόγοι δεν έδωσαν την σωστή εικόνα για την εκθετική αύξηση του ιού στην επικράτεια.
Σε κάθε περίπτωση το σενάριο του ολικό lockdown μέχρι τέλους του χρόνου δημιουργεί τρομακτική φθορά και εξελίξεις δεδομένου ότι στην Ευρώπη περιμένουν –εφόσον δεν υπάρξει εμβόλιο- να πραγματοποιηθεί και τρίτο lockdown.
Την ίδια ώρα, όμως, για το απαισιόδοξο ενδεχόμενο να μην ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα επεξεργάζεται ένα μεγάλο πακέτο πρόσθετης στήριξης των επιχειρήσεων εκτός από τα βασικά εργαλεία.
Την εξειδίκευση αυτών θα συζητήσει σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μαζί με το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες μέρες.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης