Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε «καραντίνα» μπαίνει το σχέδιο της αύξησης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα

Σε «καραντίνα» μπαίνει το σχέδιο της αύξησης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα
Οι εκτιμητές είχαν προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να ολοκληρώσουν το έργο τους , γεγονός που είναι αδύνατο να συμβεί τώρα αφού οι αυτοψίες απαγορεύονται
Παγώνουν με τη νέα καραντίνα τα σχέδια ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Παρά το γεγονός ότι οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που είχε προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονταν ένα βήμα πριν από το τελικό στάδιο ήρθε το νέο εθνικό lockdown να φρενάρει αυτή την διαδικασία και να μεταθέσει για αργότερα τον καθορισμό τιμών ζώνης για τις τελευταίες 1.233 περιοχές ανά τη χώρα.
Πρόκειται για περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Αττική (Νέα Φιλαδέλφεια, Βάρη, Νέα Μάκρη, Λυκόβρυση, Παλαιό Φάληρο, Βουλιαγμένη, 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας) την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Οι εκτιμητές είχαν προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να ολοκληρώσουν το έργο τους , γεγονός που είναι αδύνατο να συμβεί τώρα αφού οι αυτοψίες απαγορεύονται ενώ και η αναζήτηση συγκριτικών στοιχείων από όμορες περιοχές είναι δύσκολη.  
 
H διαδικασία επικαιροποίησης

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και έπρεπε κανονικά να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Με τα εμπόδια που έχει βάλει ο κορονοιός ουσιαστικά έχει ανατραπεί όχι μόνο η επικαιροποίηση των τιμών για 10.000 περιοχές αλλά ολόκληρος ο χάρτης της κτηματαγοράς.
Ανατροπές έρχονται και στον χρόνο εφαρμογής των νέων τιμών.
Το νέο σενάριο, όχι όμως και το επικρατέστερο, προβλέπει στην παρούσα φάση  οι νέες τιμές ζώνης να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021.
Μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει πολύ καλύτερη εικόνα για την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και την κτηματαγορά.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Ο δημοσιονομικός χώρος
 
Πέραν της αναπροσαρμογής, έτρεχε παράλληλα και το projeckt καθορισμού νέων τιμών ζώνης για 3.000 περιοχές που είχε εντοπιστεί ότι παραμένουν εκτός του αστερισμού των αντικειμενικών αξιών.
Πρόκειται για οικόπεδα – φιλέτα στη χώρα που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων.
Με την ένταξή τους στο σύστημα αντικειμενικών αξιών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές τις περιοχές.
Από τις νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να προκύψει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να ανέλθει ακόμη στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος σχεδιάζεται να διατεθεί για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Η μείωση αυτή σχεδιάζεται να γίνει με παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές καθώς και με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ σε ατομική βάση.

 Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης