Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρηξη κερδών στις διεθνείς αγορές λόγω του εμβολίου Pfizer/BioNTech - O DAX στο +6%, τα futures του Dow στο +5% - Στο +9% το πετρέλαιο

Έκρηξη κερδών στις διεθνείς αγορές λόγω του εμβολίου Pfizer/BioNTech - O DAX στο +6%, τα futures του Dow στο +5% - Στο +9% το πετρέλαιο
Ξέφρενο ράλι στις αγορές μετά την ανακοίνωση των Pfizer/Biontech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου
(upd) Ξέφρενο ράλι καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση των Pfizer/Biontech ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ξεπερνά το 90%.
Για μια «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, BioNTech.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (9/11/2020), το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορωνοϊού, μεταξύ εκείνων χωρίς ένδειξη προηγούμενης μόλυνσης.
Οι επιστήμονες ελπίζουν για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό, ενώ ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, Dr. Anthony Fauci, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ένα εμβόλιο που θα είναι κατά 50% ή 60% αποτελεσματικό θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 6,5% στις 13.290 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 5,8% στις 6.258 μονάδες.
Στις 5.344 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 7,7%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 6% στις 20.867 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 8,96% στις 7.486 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν ράλι, με τον Dow στο +5% και τον S&P 500 στο +3,7%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 23,6 μονάδες.
Ράλι καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 8,5% στα 40,3 δολ. το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει άνοδο 7,8% στα 42,5 δολ. το βαρέλι.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Pfizer καταγράφει άλμα 6% και της BioNTech +18%.
Ράλι καταγράφουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών.
Στις ΗΠΑ, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών καταγράφουν ισχυρά κέρδη προσυνεδριακά, με την United Airlines στο +17%, τη Delta Airlines στο 18%, την America Airlines στο +24%.
Στην Ευρώπη, η μετοχή της Ryanair σημειώνει άλμα 15%, της Lufthansa στο +20% και της Air France -KLM στο +26%.
«Βουτιά» 12% σημειώνει η μετοχή της Zoom Video Communications, μετά την ανακοίνωση των Pfizer/ BioNTech για την αποτελεσματικότητα 90% του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Νωρίτερα, η πτώση έφτασε το 18%.
Oι επενδυτές ποντάρουν σε ένα ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας, με φόντο την κυκλοφορία ενός αποτελεσματικού εμβολίου, γεγονός που ασκεί πιέσεις στις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για τηλεργασία.
Η μετοχή της Zoom εκτοξεύθηκε 650% από τις αρχές του έτους, με τη μετοχή να κλείνει στα 500,11 δολ. την Παρασκευή.
Ο τίτλος υποχωρεί σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Image
Νωρίτερα, με ισχυρή άνοδο υποδέχθηκαν οι διεθνείς αγορές την εκλογή του Joe Biden στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, μετά από την εκλογική αναμέτρηση θρίλερ με τον απερχόμενο πρόεδρο Donald Trump.
Οι προσδοκίες για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας προσφέρουν ώθηση στους δείκτες.
Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επίδραση των νέων lockdowns στην ανάπτυξη, αλλά και στο Brexit, καθώς πλησιάζει η καταλυτική ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου για την εμπορική συμφωνία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει άλμα 1,3%, με τις γερμανικές μετοχές --που επηρεάζονται εύκολα από τις εξελίξεις που αφορούν το εμπόριο-- να ενισχύονται κατά 1,6% μετά και από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι οι εξαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο.
«Οι εξαγωγές (και η βιομηχανική παραγωγή) μπορούν και πάλι να αποτρέψουν την υποχώρηση της γερμανικής οικονομίας σε μια ύφεση του δεύτερου lockdown κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους», σχολιάζει η ING.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι μια προεδρία του Biden και μια αμερικανική Γερουσία υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, θα οδηγήσει σε λιγότερες μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανία και σε περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Στο ταμπλό, η μετοχή της γερμανικής Infineon σημειώνει άνοδο 3,4%, μετά το ισχυρό guidance, καθώς προβλέπει άλμα 23% στα έσοδα του 2021.
Άνοδο 2,6% σημειώνει η μετοχή της Societe Generale, η οποία ανακοίνωσε την περικοπή κόστους, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης 640 θέσεων εργασίας στη Γαλλία.
«Βουτιά» 20% καταγράφει η μετοχή της Norwegian Air, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δεν θα παράσχει επιπλέον στήριξη.
Ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων σημείωνε άνοδο κατά 2,8% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο ενώ ο δείκτης των μετοχών ταξιδίων και αναψυχής ανήλθε σε υψηλό πενταμήνου.

Γαλλία: «Βουτιά» 12% στην οικονομική δραστηριότητα τον Νοέμβριο, εν μέσω του 2ου lockdown

«Βουτιά» 12% σημείωσε η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία τον Νοέμβριο, εν μέσω του δεύτερου lockdown, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.
Η κυβέρνηση επέβαλε το νέο lockdown στις 30 Οκτωβρίου, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, αν και οι περιορισμοί είναι πιο χαλαροί σε σχέση με το προηγούμενο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Γαλλίας, η οικονομική δρατηριότητα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 12%, έναντι -4% τον Οκτώβριο και -31% τον Απρίλιο του 2020.
«Πριν το δεύτερο κύμα εκτιμούσαμε την ύφεση λίγο κάτω από το 9%.
Για το σύνολο του 2020, η ύφεση εκτιμάται στο -9 με -10%, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau.
Για να υπολογίσει τον αντίκτυπο του νέου lockdown στην γαλλική οικονομία, η κεντρική τράπεζα στηρίχθηκε στην μηνιαία έρευνα μεταξύ 8.500 επικεφαλής επιχειρήσεων, η οποία έγινε αυτή τη φορά μεταξύ της 28ης Οκτωβρίου και της 4ης Νοεμβρίου, με το 90% των απαντήσεων να έχουν δοθεί μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown.
Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι υπηρεσίες που απαιτούν άμεση επαφή με τους πελάτες, με τη δραστηριότητα να μειώνεται κατά 40% στους τομείς της χονδρικής, της λιανικής, των μεταφορών, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.
Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης αναμένεται να λειτουργήσουν έχοντας απώλεια μόνον 7% της φυσιολογικής τους δραστηριότητας και του τομέα κατασκευών 8%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.
Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει την εικόνα που σκιαγραφείται από τότε που επιβλήθηκε το νέο lockdown με δεδομένα που εκδίδονται με πολύ μεγάλη συχνότητα και εκτείνονται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση ως την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ενώ δείχνουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα απ' ό,τι την πρώτη φορά.

Σημαντικά κέρδη στην Ασία

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, μετά την εκλογή του Joe Biden, με τον ιαπνικό δείκτη Nikkei 225 να ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 ετών.
Ο δείκτης Asia Dow σημειώνει άνοδο 1,75% στις 3.550 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 2,12% στις 24.839 μονάδες.
Στις 26.016 μονάδες με άνοδο 1,2% διαπραγματευόταν ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε κέρδη 1,9% στις 3.373 μονάδες.
Άνοδο 1,4% στις 42.480 μονάδες κατέγραφε ο Sensex.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης