Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Moody’s και ευρωπαϊκές αγορές σπρώχνουν το Γ.Δ. πάνω από τις 600 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Moody’s και ευρωπαϊκές αγορές σπρώχνουν το Γ.Δ. πάνω από τις 600 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Με θετικές ειδήσεις μετά από αρκετό καιρό η σημερινή συνεδρίαση. Από τη μία απουσιάζει πλέον η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, ενώ έχουμε μία αναβάθμιση-έκπληξη από τη Moody’s για την ελληνική οικονομία. Το lockdown2 επηρεάζει αλλά οι εισηγμένες είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες και οι αποτιμήσεις το προηγούμενο διάστημα ενσωμάτωσαν το δεύτερο κλείσιμο.

Η θετική είδηση από τον ΟΤΕ είναι πως θα δώσει πάλι μέρισμα στους μετόχους. Από την άλλη, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Στην αγορά φαίνεται πως έχει προεξοφληθεί η αφαίρεση της Motor Oil, ενώ αναμένουμε την τελική απόφαση για τη Μυτιληναίος. Βλέπουμε επίσης ότι προχωράνε το τελευταίο διάστημα και κάποιες επενδύσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη χώρα και πρέπει να αυξηθούν.

Το άνοιγμα του ΧΑ, λόγω των θετικών ειδήσεων σπρώχνει το γενικό δείκτη στις 600 μονάδες με μέτριες συναλλαγές. Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του έτους. Δυνατό ξεκίνημα για ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ δε βλέπουμε μετοχές του FTSE 25 να υποχωρούν.

OTE: Επιβεβαιώθηκε από τον Οργανισμό η πώληση του 54% της Telekom Romania προς 268 εκατ. ευρώ και τα έσοδα μετά την αφαίρεση των εξόδων θα μοιραστούν στους μετόχους όπως είχε αναφέρει και παλαιότερα η διοίκηση. Στο +4% η μετοχή και στα 12,90 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Από το κλείσιμο των καταστημάτων η Optima Bank αναφέρει πως τα εκτιμώμενα EBITDA για το 2020 θα μειωθούν κατά 40 εκατ. ευρώ και τώρα εκτιμάται ότι θα είναι στα 265 εκατ. ευρώ ή 14% χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της. Τα έσοδα προ εισφορών (GGR) θα μειωθούν κατά 100 εκατ. ευρώ και στα 1,1 δισ. ευρώ ή 17% χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Η ΑΧΕ επίσης σημειώνει πως αν το lockdown επεκταθεί και το Δεκέμβριο οι εκτιμήσεις της θα μειωθούν περαιτέρω καθώς ο τελευταίος μήνας του έτους παραδοσιακά είναι πολύ ισχυρός για τις εταιρείες του κλάδου. Η Optima Bank παραμένει επιφυλακτική για τη μετοχή βραχυπρόθεσμα αλλά διατηρεί τη θετική της στάση μακροπρόθεσμα. Με άνοδο 2,5% άνοιξε η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πρωταγωνιστεί η Εθνική με άνοδο πάνω από 5,5% και ακολουθεί η Alpha Bank. Λίγο μικρότερη η άνοδος για Πειραιώς, όπου περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα Cocos. Στο +4% περίπου η Eurobank.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Έπιασε ξανά τα 10 ευρώ!

ΔΕΗ: Εξαιρετική και πάλι η μετοχή έφτασε στα 5,21 ευρώ.

CENERGY: Ξεχωρίζει στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με άνοδο 6%.

ΜΠΗΤΡΟΣ (απάντηση): Οι πληροφορίες της στήλης τις οποίες έχουμε αναφέρει σε σχετικό θέμα έκαναν λόγο ότι στη ΣΙΔΜΑ δε θα γίνει κούρεμα στα δάνεια και θα γίνει στη Μπήτρος. Η αλήθεια είναι πως η λογιστική κατάσταση δείχνει πως το κούρεμα είναι αναγκαίο. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 53,3 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και τα δάνεια ξεπερνούσαν τα 115 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος μετά και την εισφορά δεν ξεπερνάει τα 3,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και δημιουργεί μεγάλες ζημιές. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ήταν μεγαλύτερα του τζίρου. Αν κουρευτούν τα δάνεια από ένα ύψος και πάνω θα μπορούσαν να κάνουν τα ίδια κεφάλαια θετικά. Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει προοπτική να σταματήσει η εταιρεία να βγάζει ζημιές, ώστε η θετική καθαρή θέση να είναι διατηρήσιμη. Στο εξάμηνο και με μηδενικά χρηματοοικονομικά πάλι ζημιές θα είχε.

Η στήλη έχει ως τακτική να μην παρακολουθεί επενδυτικά τις εταιρείες που είναι στην επιτήρηση εκτός και αν φανεί δυναμική αντιστροφής. Η κατηγορία αυτή έχει δημιουργηθεί για να σημειώνει το ρίσκο που υπάρχει και ο επενδυτής θα πρέπει να το υπολογίσει πριν προχωρήσει σε κάποια επένδυση σε συνεργασία με τον επενδυτικό του σύμβουλο.

Στο εξάμηνο φαίνεται πως τα δάνεια είναι υψηλότερα των ενσώματων ακινητοποιήσεων. Αν γίνει κούρεμα μπορεί να περιουσιακά στοιχεία να έχουν υψηλότερη αξία από τα δάνεια και αυτό θα ήταν θετικό. Θεωρούμε πως η άνοδος της μετοχής έχει να κάνει με αυτό, αλλά μην ξεχνάτε πως λόγω επιτήρησης και χαμηλού όγκου συναλλαγών, μπορεί πιο εύκολα μία μετοχή να κινηθεί υψηλότερα ή χαμηλότερα.

ΕΧΑΕ: Καλή αντίδραση και από τη συγκεκριμένη η οποία είχε φτάσει να διαπραγματεύεται 2 φορές το ταμείο της.

MOTOR OIL: Συνεχίζουμε να βλέπουμε προσπάθεια να κρατηθούν τα 8 ευρώ. Άνοιξε εκεί και αμέσως βγήκαν πάνω από τα 8,10 ευρώ οι αγοραστές. Στα 8,14 ευρώ με άνοδο 1,75%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης