Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση έδειξε αλαζονεία μετά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού – Έγιναν λάθη

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση έδειξε αλαζονεία μετά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού – Έγιναν λάθη
Το θέμα είναι πώς θα αποφύγουμε την αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας υποστήριξε ο κ.Ξανθός
Τη θέση ότι η κυβέρνηση έδειξε αλαζονεία μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε ότι έγιναν λάθη, ενώ «θα μπορούσε να γίνει μια στοχευμένη πρόληψη ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».
«Η κατάσταση είναι δύσκολη και αυτό είναι κοινός τόπος πλέον.
Είμαστε σε μια φάση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων και αυτό οδήγησε στο αναγκαστικό lockdown που όμως, για να επηρεάσει θετικά να αναχαιτίσει τη διασπορά θα μεσολαβήσει ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων.
Το θέμα είναι πώς θα αποφύγουμε την αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας και την κατάρρευση των δημοσίων δομών, όπως αυτών στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι άνθρωποι του ΕΣΥ στέλνουν κραυγή αγωνίας, υπάρχει προ των πυλών το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχει στηριχθεί το σύστημα και όλα τα υπόλοιπα, οι χάρτες, τα διαγράμματα δεν έχουν πολύ σημασία.
Αυτό που έχει σημασία είναι η καθημερινότητα στο σύστημα, οι δυσκολίες και κυρίως να υπάρξει ένα σχέδιο παρέμβασης σε αυτή τη δράση» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Ξανθός.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την επιτυχία του α’ κύματος

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για εφησυχασμό μετά την πρώτη καραντίνα, η οποία ήταν επιτυχής, εγώ θεωρώ ότι δεν εξηγείται με όρους ψυχολογικούς.
Έχει μια πολιτική ερμηνεία.
Δηλαδή η κυβέρνηση προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την όντως καλή πορεία της πρώτης φάσης και έδωσε σήμα εφησυχασμού και χαλάρωσης, ότι είμαστε οι καλύτεροι, έχουμε παγκόσμια αναγνώριση, είμαστε σημείο αναφοράς, ανοίξαμε και σας περιμένουμε.
Αυτό το αίσθημα της αλαζονείας έστειλε το λάθος μήνυμα.
Έγιναν λάθη, το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού δεν έγιναν με τα καλύτερα υγειονομικά στάνταρτς» είπε ο κ.Ξανθός

Θα μπορούσε να γίνει μια στοχευμένη πρόληψη

«Η έξαρση είναι παγκόσμια, το θέμα είναι ότι θα μπορούσε να γίνει μια στοχευμένη πρόληψη, να είχαμε αποφύγει τα χειρότερα και το lockdown, με ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο αποτροπής των εξελίξεων που ζούμε αυτήν την περίοδο.
Εκ του αποτελέσματος η διαχείριση φαίνεται ότι ήταν προβληματική.
Δεν μείναμε ασφαλείς.
Υπήρχε μια ραγδαία επιδείνωση και ακόμα και το στοιχείο που λέγεται ακόμα, ότι είμαστε καλύτεροι από άλλες χώρες, δίνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία.
Δεν περιφρουρήσαμε το πλεονέκτημα της πρώτης απαγόρευσης, δεν προετοιμάστηκε το ΕΣΥ όπως έπρεπε για να αντέξει την πίεση του δεύτερου κύματος, ότι και να λέει η κυβέρνηση για ΜΕΘ, προσλήψεις.
Αποδεικνύεται ότι ήταν ανεπαρκή» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίπλαστη εικόνα

«Η κυβέρνηση παίρνει σωρευτικά τα στοιχεία από την αρχή της πανδημίας και προσπαθεί να δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα. Αυτό το καλοκαίρι, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων και άλλοι κρίσιμοι δείκτες της χώρας μας έχουν μεγαλώσει, αυτό βλέπουμε καθημερνά.
Είναι προβληματικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας η κυβέρνηση να θέλει να ωραιοποιήσει τα πράγματα.
Τώρα είναι τα δύσκολα.
Δηλαδή θα λέμε τι καλά που τα πήγαμε στην πρώτη φάση;
Σε αυτούς του αριθμούς που λένε για προσλήψεις, οι γιατροί είναι περίπου 700 και μάλιστα από αυτούς δεν είναι προσθήκες στο σύστημα, υπηρετούσαν ως συμβασιούχοι και πήραν μόνιμη θέση.
Δεν είναι επιπλέον προσωπικό.
Αυτοί, εκτός από τους τελευταίους 400 που δεν έχουν γίνει ακόμα οι κρίσεις, είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, «πάγωσαν» λόγω των εκλογών και τις ξεπάγωσε η νέα κυβέρνηση με την πανδημία.
Εδώ δεν αμφισβητώ ότι ενισχύθηκαν οι ΜΕΘ, αλλά δεν είναι επαρκείς.
Το στοίχημα είναι να συνδυαστεί σε αυτή τη φάση η μέγιστη δυνατή φροντίδα των ανθρώπων με Covid αλλά και η τακτική του συστήματος υγείας.
Αν μετατρέψουμε το σύστημα υγείας μόνο για ασθενείς με Covid, πιθανόν να έχουμε καλή εξέλιξη εκεί, αλλά παράπλευρες απώλειες από αλλού.
 Εκεί κρίνεται η επάρκεια του υπουργείου Υγείας και σε αυτό ο σχεδιασμός έχει προβληματικά στοιχεία.
Πρέπει να αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας και για περιστατικά Covid, αλλά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία» είπε ο κ.Ξανθός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης