Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (ΕΚΤ): Χρέος - ελλείμματα του Νότου και NPLs ναρκοθετούν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Schnabel (ΕΚΤ): Χρέος - ελλείμματα του Νότου και NPLs ναρκοθετούν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης
Πώς τα στοιχεία της ΕΚΤ διαψεύδουν την αισιοδοξία από τις αξιολογήσεις της Moody’s για Ελλάδα και Ιταλία (6/11)
Σήμα κινδύνου για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης εκπέμπει η ΕΚΤ καθώς οι χώρες του Νότου εξαιτίας του αρνητικού προφίλ χρέους τους διαθετουν συγκριτικά μικρό περιθώριο δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας σύμφωνα με την Isabel Schnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η ίδια προβλέπει επίσης σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moodys (6/11) στην κλίμακα Βα3 από Β1 (δηλαδή, αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα) αλλά και το γεγονός ότι άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε Baa3 διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές κατά τα φαινόμενα διαμορφώνει μία ψευδή εικόνα για την κατάσταση των οικονομικών της Ευρωζώνης και κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Και στις δύο αξιολογήσεις επισημαίνεται στο σκεπτικό με σχεδόν πανομοιότυπες διατυπώσεις ότι το αξιόχρεο των δύο χωρών υποστηρίζεται από τα ισχυρά μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει ενεργοποιήσει η ΕΚΤ – όπερ σημαίνει ότι δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους και στην αντιμετώπιση των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους παρά τον σημαντικό όγκο των δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δευτέρου κύματος της επιδημίας και των lockdowns που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις (μερικών ή καθολικών).
Ισχύει όμως αυτό;

Τα ανησυχητικά στοιχεία

Από την πλευρά της η ΕΚΤ δεν εμφανίζεται τόσο αισιόδοξη.
Σε διαδικτυακό σεμινάριο που διεξήγαγαν τα πανεπιστήμια της Βόννης και της Κολωνίας η Isabel Schnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ πραγματοποίησε (5/11) πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Unequal scars – distributional consequences of the pandemic» αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο οι διαρθρωτικές ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν είναι δυνατόν να υπερβληθούν από τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα καθώς επηρεάζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια λήψης μέτρων ανάκαμψης των οικονομιών από την ύφεση.
Πρώτον, τα δημοσιονομικά περιθώρια άσκησης πολιτικής
Η Schnabel επισήμανε ότι η κρίση της πανδημίας επηρέασε τις χώρες της ζώνης του ευρώ σε διαφορετική κλίμακα και δημιούργησε διαφορετικές «πληγές», που σχετίζονται με τη συνολική διάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας και συνεπώς οι κυβερνήσεις έχουν διαφορετικά περιθώρια δημοσιονομικού χώρου για να ανταποκριθούν στην κρίση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της τουρισμού και εν γένει του κλάδου των υπηρεσιών και του διαφορετικού βαθμού με τον οποίο έχουν επηρεάσει τις διαφορετικές χώρες.
Γι 'αυτό ακριβώς το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο υποστηρίζει τα κράτη μέλη ανάλογα με τη σοβαρότητα του πλήγματος που έχουν υποστεί, είναι τόσο σημαντικό, υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP), η ΕΚΤ διασφαλίζει ότι η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική σε όλες τις χώρες και συμβάλλει σε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.
Επιπροσθέτως, μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης (PEPP), η ΕΚΤ διασφαλίζει ότι η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική σε όλες τις χώρες και συμβάλλει σε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.
Την ίδια ώρα, μέσω των ίδιων των μέτρων που έχουν ληφθεί αναδεικνύονται οι διαρθρωτικές ανισότητες μετά των κρατών της ευρωζώνης καθώς ο μεταποιητικός τομέας για παράδειγμα της Γερμανίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία και αναμένεται να εκμεταλλευθεί την κινεζική αναπτυξιακή δυναμική ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα όπου ο τουρισμός υπέστη τεράστιο πλήγμα και υπήρξε σημαντική συρρίκνωση της απασχόλησης η επιστροφή στην αναπτυξιακή προοπτική αναμφισβήτητα εμφανίζεται δυσχερέστερη αν όχι προβληματική.
Από την άλλη πλευρά, η συρρίκνωση των spreads των ομολόγων του Νότου με το 10ετές γερμανικό ομόλογο αναφοράς ενισχύει τη δυνατότητα χρήσης ποικίλων αποτελεσματικών εργαλείων νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ, αλλά το εντελώς διαφορετικό προφίλ χρέους μεταξύ των χωρών δεν μπορεί να μας οδηγήσει να κάνουμε λόγο μια οιονεί ομογενοποίηση του χρέους εντός της Ευρωζώνης.
Γεγονός που θα απαιτούσε μία πορεία ευρύτερης σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών σε επίπεδο ομοσπονδίας – όπως έπραξε ο Alexander Hamilton στις ΗΠΑ το 19o αιώνα.
Αφετέρου επί παραδείγματι ο Θεμελιώδης Νόμος της Βόννης στη Γερμανία το αποκλείει
Η ίδια επισήμανε ότι δεν έχει συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ η μεταφορά της ευελιξίας του PEPP σε άλλα προγράμματα. 
Image

Αναμένεται αύξηση των NPLs

Όσον αφορά των τραπεζικό τομέα επισήμανε ότι μέχρι στιγμής σε αυτήν την κρίση, οι τράπεζες ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Βοήθησαν στη άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Μέρος του κινδύνου απορροφάται σήμερα από κρατικές εγγυήσεις, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μέλλον, σημείωσε.
Επισήμανε ότι «ανησυχούμε ότι, σύμφωνα με έρευνες, ορισμένες τράπεζες ενισχύουν τα πιστωτικά τους πρότυπα κλείνοντας τις στρόφιγγες του δανεισμου.
Το παρακολουθούμε στενά αυτό».
«Η οικονομική ύφεση δεν πρέπει να επιδεινωθεί περαιτέρω από τον τραπεζικό τομέα», κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Yves Mersch ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι εξετάζεται η διαχείριση των NPLs μέσω ενός πανευρωπαϊκού δικτύου bad banks.

Τα στοιχεία Ιουνίου αναδεικνύουν την τάση ανόδου των κόκκινων δανείων
Image
Image

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης